International

Este ora 7 dimineața la Kiev. Iată cele mai recente evenimente

Națiunile occidentale vizează exporturile de petrol ale Rusiei, deoarece invazia Ucrainei de către președintele Vladimir Putin – care a forțat cel puțin 2 milioane de refugiați să părăsească țara – intră în a 14-a zi, potrivit CNN.

Iată cele mai recente evoluții:

  • Evacuarea Sumy: O evacuare tensionată din orașul Sumy din nord-estul Ucrainei a avut loc după ce un atac aerian rusesc a ucis 21 de persoane, au declarat autoritățile ucrainene. Aproximativ 5.000 de oameni au fugit din oraș marți, potrivit unui oficial ucrainean. Aproximativ 700 de studenți indieni au reușit și ei să fugă , potrivit autorităților indiene.
  • Interzicerea exporturilor de petrol din Rusia: Președintele Joe Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia în SUA – un pas despre care a avertizat că ar putea duce la o creștere a prețurilor gazelor. Marea Britanie a declarat că va elimina treptat „importul de petrol și produse petroliere rusești până la sfârșitul anului 2022”, iar UE a declarat că intenționează să reducă importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și să elimine treptat dependența înainte de 2030.
  • Avioanele Poloniei: SUA trimit două baterii de rachete Patriot în Polonia ca „desfășurare defensivă” pentru a contracara orice potențială amenințare la adresa SUA și aliaților NATO, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA. Marți mai devreme, Pentagonul a respins propunerea Poloniei de a-și transfera avioanele de luptă MiG-29 în SUA pentru livrarea în Ucraina, spunând că nu e sustenabilă.
  • Zelensky îl evocă pe Churchill: Președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky s-a adresat Camerei Comunelor din Regatul Unit, îndemnând parlamentarii să întărească sancțiunile împotriva Moscovei. Citând celebrul discurs al fostului prim-ministru britanic Winston Churchill, Zelensky a spus: „Vom lupta până la capăt pe mare, în aer. Vom continua să luptăm pentru pământul nostru, indiferent de cost”.
  • Ucraina precaută cu privire la încetarea focului: Forțele armate ucrainene au spus că „este greu să ai încredere în ocupant”, după ce Rusia a anunțat o nouă încetare a focului care începe miercuri la 10 a.m. ora Moscovei (9 a.m. ucraineană/2 a.m. ET). Rusia a declarat că este pregătită să ofere coridoare de evacuare din Kiev, Cernihiv, Sumy, Harkov și Mariupol, împreună cu alte orașe negociate cu partea ucraineană.
  • Civili ținuți „ostatici”: Propunerea de încetare a focului vine în momentul în care ministrul de externe al Ucrainei a declarat că trupele ruse țin „ostatici” 300.000 de civili în orașul asediat Mariupol, din sud, unde a spus că un copil a murit din cauza deshidratării. Autoritățile ucrainene au spus că un convoi de ajutor umanitar mult așteptat către oraș pare să fi fost atacat.
  • Mărcile americane se retrag din Rusia: McDonald’s și Starbucks au devenit cele mai recente companii occidentale care au închis operațiunile în Rusia, după Coca-Cola și PepsiCo, care retrage și unele produse din țară.

Articole recente

Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…

9 ore ago

Franţa: După reţinerea unei jurnaliste, un militar este investigat pentru divulgarea de secrete militare

Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…

10 ore ago

Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…

10 ore ago

Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă; calculat greşit

Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…

10 ore ago

Germania: Semnificativă orientare spre extrema dreaptă alegătorilor germani (studiu)

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…

10 ore ago

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru scăpa de procesele federale

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…

10 ore ago