Eugen Lascu: Distanțare socială sau distanțare fizică?!

Zilele acestea mă întâlnesc obsesiv cu sintagma “distanțare socială”.

Eu, personal, n-o împărtășesc. Așa cum definea Aristotel, omul este “zoon politikon”, “animal social”. Suntem construiți să fim fiinţe sociale – să socializăm. Distanțarea “socială”, în ultimă instanță izolarea socială, o privesc ca pe un pericol de alienare.

Cred cu convingere că paradigma socializării va cunoaște mutații profunde în următorii ani, în următoarele decenii. În opinia mea, sunt doi factori care contribuie major la această redefinire a raporturilor umane;

  • Un prim factor este reprezentat de revoluția tehnologică a secolului XXI, de mutarea, prin tehnologia IT, digitală, tot mai mult în spațiul social virtual. Începem să trăim tot mai mult într-un spațiu virtual, fără atingere fizică, uneori fără atingere “umană”. Această virtualitate aduce cu sine, bineînțeles, și capcane. Nu am de gând să elaborez pe această temă. Nu sunt un specialist. Nu pot decât să constat că intrăm într-o altă dimensiune, într-o altă paradigmă, care ne va schimbă mințile, ne va remodela culturile și ne va marca comportamentele.

Vom rămâne ființe sociale, nu ni se va schimba genomul. Vom socializa alt fel, dar nu cred că se vor produce distanţări sociale.

  • Un al doilea factor care se prefigurează este reprezentat de dezechilibrele ecologice, de pericolele tot mai mari, mai greu de anticipat generate de o planetă agonizantă, pe care omul în goana lui pentru “mai bine” a îmbolnăvit-o, a paralizat-o. Ce ne dă Ea înapoi?…ceea ce merităm: catastrofe naturale, pandemii, etc.

Experiența pe care o trăim acum…de “distanțare socială” este rezultatul acestui drum (sper că nu ireversibil!). Repet, vom rămâne ființe sociale, nu ne vom distanța social, dar vom socializa alt fel.

Acum câteva zile, stând în izolare…”fizică”, m-am gândit că în esență tot ce ni se întâmplă sunt încercări și provocări date de DUMNEZEU. Acum va trebui să ne probăm din plin “daturile”: de “zoon politikon”, de ființe raționale și creative, să ne redefinim culturile, ideile de “bine”, “fericire”.

Cred că , în fapt, despre ce vorbim în esență este “distanțarea fizică”, nevoia de a nu ne apropia (fizic) prea mult, nevoia de a păstra o distanță de protecție, de a nu ne contamina, dar vom continua să trăim împreună, să comunicăm, să socializăm, să găsim răspunsuri la “provocările”de care aminteam mai sus.

Întorcându-ne la…greci!! “Pathemata Mathemata”

Articole recente

Vasilescu: Creşterile de preţ la mărfuri alimentare şi alimentare s-au aliniat pentru prima dată, în iulie

Luna iulie a venit cu inflaţia în jos, iar pentru prima dată, creşterile la mărfuri…

6 minute ago

Electromagnetica a înregistrat în primul trimestru un profit net de aproape 18 milioane lei

Electromagnetica a obţinut în primul semestru al acestui an un profit net de 17,882 milioane…

8 minute ago

Şeful Ryanair spune că era în care un bilet de avion costa 10 euro s-a terminat

Odată cu explozia preţului la energie, care s-a accelerat după invazia rusească din Ucraina, era…

25 de minute ago

Holde Agri Invest SA anunță încheierea operațiunii de majorare a capitalului social și atragerea a aproximativ 21 milioane de lei de la investitori

Holde Agri Invest SA, o companie românească care exploatează terenuri agricole, anunță încheierea operațiunii de…

29 de minute ago

Ministerul Afacerilor Externe: Autorităţile elene evacuează persoanele din zona afectată de incendiu în Thassos; nu s-au înregistrat solicitări

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, în contextul temperaturilor ridicate înregistrate în Republica Elenă, în…

36 de minute ago

IEA şi-a îmbunătăţit estimările privind cererea de petrol ca urmare a tranziţiei de la gaze la petrol

Valurile de caniculă şi majorarea preţurilor la gaze naturale au dus la creşterea utilizării petrolului…

50 de minute ago