Eugen Lascu: Frenezia populismului – suspendarea ratelor creditelor

Trebuie să înțelegem că se impune să construim mecanisme economice și sociale sănătoase, să nu vindem iluzii, pentru care vom plăti un preț greu. Băncile nu trebuie nici mitizate nici demonizate, sunt pur și simplu necesare.

Privesc cu destul de mare îngrijorare inițiativa legislativă referitoare la  frenezia legislativă din ultimele zile.

O parte din aceste măsuri sunt necesare, având în vedere momentele dificile pe care le parcurgem și care se impun a fi grabnic soluționate. Altele sunt de-a dreptul discutabile.

În opinia mea, se aruncă cu generozitate promisiuni a căror singură rațiune este  crearea de iluzii ….. votanților.

Una din aceste aceste promisiuni este aceea de a suspenda, de-a valma, pentru nouă luni (cât o gestație!!),  ratele creditelor, punând băncile într-o situație greu de gestionat, care le poate afecta sever lichiditatea.

Ce nu știu și nu înțeleg  toți acești susținători fervenţi esta că băncile nu sunt altceva decât niște entități care asigură servicii de intermediere financiară. Ce înseamnă asta!? Că iau bani de la cei care au disponibilități, deponenți (persoane fizice, companii etc), pe baza unui contract prin care se obligă să-i conserve, să-i remunereze, prin dobânzi. Totodată dau bani celor care au nevoie, debitori (persoane fizice, companii etc), pe bază de contract, prin care cei din urmă se angajează să-i restituie  și totodată să-i remunereze, prin dobânzi.

În esență, banii nu sunt ai băncilor decât în mică măsură (a fost unul, Peter Cooke, care a propus o rație de partcipare a băncilor cu capital propriu la fiecare credit acordat. “Cooke ratio” sau “Basel ratio” este reglementată la nivelul sistemului bancar de normele Comisiei de la Basel). În majoritate covârșitoare, sursele de cash care stau la baza procesului de creditare bancară sunt ale deponenților. Prin urmare, băncile nu se pot aventura la soluții propuse de politicieni confuzi, decât cu asigurarea unor condiții de risc special, care trebuie să protejeze banii, investițiile deponenților. Se impune o abordare diferențiată, bazată pe principii și evaluări de risc bine definite. Această asolutie populistă nu face altceva decât să inducă tensiuni inutile și în ultima instanță să conducă la experiențe perdante.

Acest freamăt legislativ fluturat de diverși ploiticieni, prieteni ai lui Robin Hood, este total populist, contraproductiv, perdant, care nu face decât să inducă o febră și mai mare unui organism economic și așa foarte fragil.

Trebuie să înțelegem că se impune să construim mecanisme economice și sociale sănătoase, să nu vindem iluzii, pentru care vom plăti un preț greu. Băncile nu trebuie nici mitizate nici demonizate, sunt pur și simplu necesare.

Să nu transformăm criza în bucuria rău-platnicilor.

Eugen Lascu: Gânduri…..Antifragile!!

Articole recente

Clienții IMM de la Raiffeisen Bank pot folosi telefonul sau tableta ca terminal de plată (POS) pentru serviciile și produsele lor

RaiPOS (SoftPOS - Soft Point of Sale) este aplicația care transformă telefonul sau tableta într-un…

15 minute ago

Startup-ul românesc Parol, în care cofondatori sunt și jurnaliștii Claudiu Pândaru și Alex Livadaru, obține o finanțare pre-seed de 450.000 de euro

Platforma Parol, care își propune, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, să revoluționeze interacțiunea dintre medic și…

28 de minute ago

Vasilescu: Creşterile de preţ la mărfuri alimentare şi alimentare s-au aliniat pentru prima dată, în iulie

Luna iulie a venit cu inflaţia în jos, iar pentru prima dată, creşterile la mărfuri…

42 de minute ago

Electromagnetica a înregistrat în primul trimestru un profit net de aproape 18 milioane lei

Electromagnetica a obţinut în primul semestru al acestui an un profit net de 17,882 milioane…

44 de minute ago

Şeful Ryanair spune că era în care un bilet de avion costa 10 euro s-a terminat

Odată cu explozia preţului la energie, care s-a accelerat după invazia rusească din Ucraina, era…

o oră ago

Holde Agri Invest SA anunță încheierea operațiunii de majorare a capitalului social și atragerea a aproximativ 21 milioane de lei de la investitori

Holde Agri Invest SA, o companie românească care exploatează terenuri agricole, anunță încheierea operațiunii de…

o oră ago