Omenirea trăiește experiența unui nou “black swan”. S-a declanșat în China și,  cât ai clipi din ochi, a alergat cu furie  frenetică  pe “Drumul Mătăsii”, îmbrăţişând Italia și întreaga planetă .

Răspândirea cu virulenţă a acestui virus (pentru că despre Covid – 19 vorbim!) ne arată și fața hâdă a globalizării. Revoluția tehnologică a comprimat spațiul și timpul, modificându-ne nu numai modul de viață, ci implicit și mințile, valorile. Suflul rece al globalizării a atins într-un fel sau altul până și triburile amazoniene.

Se pare că trubadurii secolului 21 (Harari și alții!) au fost mult prea visători, “Homo Deus” trebuie să mai aștepte. Marile provocări ale omenirii (foametea, pandemiile, războaiele) sunt departe de a fi rezolvate. Am cântat mult prea devreme “Odă bucuriei”.

Eu, personal, sunt ferm convins că suntem încă departe de a fi rezolvat problemele fundamentale ale omenirii (cele invocate de Harari). Suntem în continuare într-un “red ochean”, unde trebuie încă să învățăm să răspundem provocărilor puse în față de forța creatoare. Deși de fiecare dată vom trăi experiențe dureroase, uneori de o forță extremă, la finalul fiecăreia din ele vom fi tot mai puternici, mai rezilienţi, și, de ce nu, mai înțelepți.

Una din cărțile care m-au marcat în ultimul timp este cartea  scrisă, publicată de Nassim Taleb – “Antifragility”.

Apropo! După ce am citit-o, discutând cu un prieten, i-am recomandat-o călduros. Reacția acestuia a fost una spontană: “Ehh, un om nu poate scrie două cărți geniale. El a scris deja «Black swan»”.

Mie personal conceptul, cartea, mi se pare genială. Genială prin faptul că îți creează revelația adevărurilor simple, care se învârt în jurul nostru, dar ne trebuie o minte sclipitoare să ni le arate.

Nu mă așteptam ca atât de curând adevărurile acesteia să mă lovească în față.

Momentele acestea, de criză confuză pe care le trăim, ne arată cât de vulnerabili, de fragili suntem în fața crizelor neașteptate, cât de important este să schimbăm modul de a gândi, de a acționa, de a gestiona prezentul și viitorul.

Recunosc că experiența acestei cărți, a acestui concept, mi-a modificat esențial modul de a diagnostica o companie.

Am înțeles că în mod fundamental trebuie să mă uit cu prevalență la factorii calitativi de analiză: a funcției strategice (capacitatea reală de strategizare), a managementului proceselor operaționale, capacitatea de business development, guvernanță IT (măsura în care aceasta este înțeleasă și aplicată). Indicatorii cantitativi (cifra de afaceri, EBITDA, EBIT, Net Profit etc.) sunt efectul nu cauza.

Astfel am definit un rating al capacității de reziliență a companiilor în situația unor evenimente sever adverse. Revelația a fost când am constatat că societăți comerciale care la un moment dat “stăteau bine” pe indicatori cantitativi (vezi cei mai sus menționați), dar care aveau un rating de reziliență foarte scăzut, după un timp au ajuns în insolvență sau chiar în faliment.

În experiența proprie este esențial să testăm capacitatea de reziliență, să încercăm să fim anticipativi, alerți la un mediu economic și social atât de dinamic, să fim alerți.

Este esențial să creăm anticorpi la crizele economice, să încercăm să devenim “antifragili”, să transformăm criza în oportunitate. Lumea în care am pășit, în care ne confruntăm cu un mediu economic disruptiv (generat în mod esențial de “disruptive innovation”) este o lume în care ciclurile “boom & bust” se comprimă, managementul crizei va deveni un “modus vivendi”.

Turnaround Management Association Romania: Când prematur devine tardiv – cum să “reducem curba” falimentelor înainte să fim striviți; Acționați acum, ne așteaptă o recesiune fără precedent!

Articole recente

OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane lei în primul semestru din 2022

OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane lei în primul semestru din…

12 minute ago

Raiffeisen Bank plasează o emisiune de obligațiuni sustenabile senior nepreferențiale, denominate în lei

Raiffeisen Bank S.A. a plasat ieri o nouă emisiune de obligațiuni corporative în lei, fiind…

21 de minute ago

Seimul (parlamentul) Letoniei a declarat Rusia “stat care susţine terorismul” şi a cerut UE să nu mai elibereze vize ruşilor

Seimul (parlamentul) Letoniei a adopta joi o declaraţie în care desemnează Rusia drept 'ţară care…

41 de minute ago

USR solicită retragerea noilor legi ale Educaţiei, apreciind că acestea amplifică politizarea şi sunt anti-liberale

USR solicită retragerea noilor legi ale Educaţiei prezentate de ministrul Sorin Cîmpeanu, apreciind că proiectele…

51 de minute ago

Creșteri semnificative estimate pentru S&T România în urma finalizării proiectului „Focus” la nivelul Grupului Kontron AG

În urma unei strategii de concentrare a activității pe soluțiile inteligente IoT și de adaptare…

56 de minute ago

Clienții IMM de la Raiffeisen Bank pot folosi telefonul sau tableta ca terminal de plată (POS) pentru serviciile și produsele lor

RaiPOS (SoftPOS - Soft Point of Sale) este aplicația care transformă telefonul sau tableta într-un…

2 ore ago