Eugen Lascu: Gânduri de criză

Zilelele acestea, când timpul se scurge târâind îngândurat orele, trăind și eu, ca toți ceilalți, obsesia de masă a crizelor: medicală, economică, socială, morală, etc., încerc să-mi găsesc, să-mi adun propriile gânduri, să înțeleg semnificația evenimentelor care se grăbesc să alerge în jurul meu ca într-un carusel.

În tot acest șuvoi năvalnic de știri, opinii, încep să-mi conturez propria mea înțelegere, viziune a tot ceea ce trăiesc.

Aș începe prin a spune că toate crizele, fie ele economice, sociale, pandemice, sunt naturale, obiective (nu-i așa că nu spun nicio noutate!!). Dumnezeu, Natura ni le pune în față ca pe niște fenomene de corectare a deciziilor, acțiunilor umane, pentru a readuce echilibrul.

Criza nu are numai rol corector ci, implicit, și de sanitate, să elimine slăbiciunile, fragilitățile, vulnerabilitățile. La sfârșitul acestui proces lumea reintră în echilibru mai puternică, mai rezistentă, mai sănătoasă și poate mai înțeleaptă, învățând din lecțiile crizei (revin: Pathemeta, Mathemata).

Personal, cred că ceea ce trăim acum se înscrie esențial în aceeași definiție.

Mă voi referi în paralel la cele trei crize, care sunt legate, pornind de la premisa, amară de altfel, a obiectivității corectoare a crizelor.

Astfel:

  • Dacă urmărim statistic, criza Cov afectează în mod covărșitor pe cei cu sănătatea vulnerabilă, cei în vârstă (în special), pe cei care au comorbidități, care au sistemul imunitar slăbit, care sunt fragili.

De aici, apare nevoia de măsuri care să-i izoleze, să-i protejeze de atacul nemilos al virusului. Măsurile sunt adresate tuturor, pentru a împiedica contaminarea, răspândirea necontrolată a acestuia.

Contracararea se face prin izolare, distanțare fizică, prin tratamente de întărire imunologică și mai ales, prin schimbarea obiceiurilor, ritualurilor, într-un cuvânt a culturii.

Dar ca o concluzie, amară de altfel, criza îi atacă pe cei vulnerabili.

  • Criza economică, generată de cea sanitară, are, în opinia mea, un rol similar, rolul de corector, de sanitate.

Virusul crizei economice atacă în mod special companille vulnerabile care au deja comorbidități: lipsa de leadership autentic, de viziune, decapitalizare, lipsa severă de cash, de capital de lucru, dezechilibre bilanțiere severe, un nivel de îndatorare nesustenabil etc.

Este adevărat că sunt atacate, în mod particular în acest caz, și segmentele prociclice: HORECA, aviație, transporturi etc.

Toate acestea au vulnerabilități, fragilități majore, nu au reziliența la fenomenele adverse ale crizei.

În opinia mea vor rezista cu succes companiile, modelele de business antifragile, cele care au în genomul lor gene care le conferă rezistență: leadership real vizionar, capacitate de inovare, agilitate și putere de adaptare.

Ne facem iluzii dacă credem că putem transforma guvernul în “Salvatore della patria”.

Ar trebui să dispunem de resurse incalculabile pentru a “salva” toate companiile, mai ales pe cele fragile, nereziliente. Cred că se impune o abordare rațională, inteligență (și aici rolul revine guvernanților), prin care să înțelegem că trebuie să lăsăm fenomenul corector, de sanitate al crizei să lucreze, și să-și concentreze efortul (mai ales financiar) spre dezvoltarea anticorpilor companiilor reziliente. Cele care au atribuțiile menționate mai sus, care au capacitatea de a-și inova modelul de business, de a se reinventa, vor depăși criza și vor fi mai puternice.

Aceste vor reprezenta motoarele de tracțiune din criză.

Abordări populiste, electoraliste nu ajută, nu fac decât să ne vulnerabilizeze și mai tare.

  • Criza socială

Peste cele două crize se suprapune inevitabil și o criză socială.

Vulnerabilitatea socială este determinată de lipsa, în toți acești ani a unui leadership politic autentic, indiferent de culoarea politică (de stânga , de dreapta, de centru sau epicentru).

Lipsa unei infrastructuri (sănătate, educație , transporturi, etc.) care să creeze angrenajele necesare depășirii se datorează lipsei de viziune și, uneori, chiar de bună credință. S-au construit prea multe forme fără fond. Suntem foarte vulnerabili la criza pe care o trăim. Ne uităm în Europa și vedem țări cu sisteme, infrastructuri performante, care au probleme deosebit de dificile și atunci nu pot să nu mă gândesc: Oare cum vom arăta la sfârșitul crizei? Cu siguranță aceasta va trece. Dar care va fi prețul?

Aș concluziona spunând că, deși sună dureros, trebuie să privim crizele ca un dat obiectiv, care vin să corecteze greșelile comise de om. Acestea acționează corector, economic și social, asanează tot ceea ce este insalubru și în ultimă instanță avem un principiu arhicunoscut: “selecția naturală”.

Este important să înțelegem acest lucru, să ne pregătim în timpuri bune pentru crize “rele”. Există un proverb remarcabil: “Acoperișul casei se repară când este soare pe cer”.

Articole recente

Vasilescu: Creşterile de preţ la mărfuri alimentare şi alimentare s-au aliniat pentru prima dată, în iulie

Luna iulie a venit cu inflaţia în jos, iar pentru prima dată, creşterile la mărfuri…

2 minute ago

Electromagnetica a înregistrat în primul trimestru un profit net de aproape 18 milioane lei

Electromagnetica a obţinut în primul semestru al acestui an un profit net de 17,882 milioane…

5 minute ago

Şeful Ryanair spune că era în care un bilet de avion costa 10 euro s-a terminat

Odată cu explozia preţului la energie, care s-a accelerat după invazia rusească din Ucraina, era…

21 de minute ago

Holde Agri Invest SA anunță încheierea operațiunii de majorare a capitalului social și atragerea a aproximativ 21 milioane de lei de la investitori

Holde Agri Invest SA, o companie românească care exploatează terenuri agricole, anunță încheierea operațiunii de…

25 de minute ago

Ministerul Afacerilor Externe: Autorităţile elene evacuează persoanele din zona afectată de incendiu în Thassos; nu s-au înregistrat solicitări

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, în contextul temperaturilor ridicate înregistrate în Republica Elenă, în…

32 de minute ago

IEA şi-a îmbunătăţit estimările privind cererea de petrol ca urmare a tranziţiei de la gaze la petrol

Valurile de caniculă şi majorarea preţurilor la gaze naturale au dus la creşterea utilizării petrolului…

46 de minute ago