Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzEugen Lascu
„Repar acoperișul casei când este soarele pe cer” (Proverb olandez)
Procesul de restructurare nu mai este de mult un eveniment.
Omenirea se află astăzi în cea de-a patra Revoluție Industrială, numită și Revoluția Digitală (așa cum o numește Klaus Schwab, în cartea sa – “The fourth Industrial Revolution”). Această revoluție a deschis noi granițe. Este era în care omul s-a împrietenit cu Inteligență Artificială (AI), Internet of Things (IoT), secvenţiere genetică, biologie sintetică etc.
Această epocă este denumită “Era Exponențială”(vezi lucrarea lui Azeem Azhar, “Exponentiality”). O eră dominată de tehnologia exponențială, o eră în care evoluția umană nu mai este una lineară, ci una exponențială. Consecința directă a acestei dinamici exponențiale este ceea ce se cheamă “exponențial gap”, ruptură între evoluția tehnologică și evoluția socială, instituțională.
Şi cum toate aceste provocări nu erau suficiente, din primăvara anului 2020, pandemia Covid ne-a intrat violent pe ușă și ne-a zdruncinat din temelii modul de viață. Această “lebădă neagră” ne-a impus o profundă resetare: economică, socială, politică, de mediu etc.
Lumea în care trăim este din ce în ce mai impredictibilă, mai disruptivă.
În aceste condiții factorii cheie ai supraviețuirii, ai dezvoltării sunt: capacitatea de reziliență la factori disruptivi, capacitatea de adaptare continuă. Cerințele esențiale de leadership sunt cei patru “A“: Anticipare, Alertă, Agilitate și Adaptare.
În aceste condiții procesul de restructurare/turnaround nu mai este un eveniment, ci devine o stare permanentă, prin care companiile trebuie să anticipeze provocările ce vin, să-și mărească puterea de adaptabilitate, capacitatea de rezistență, să devină mai agile, să se restructutreze continuu.
Fiecare companie este parte a macrosistemului economic, caracterizat prin trei trăsături fundamentale: interdependență, complexitate și velocitate. Așa cum afirmam, evoluțiile nu mai sunt lineare, sunt exponențiale, impredictibile, disruptive (Claus Schvab Covid 19 – The grate reset).
Deci, procesul de Restructurare numai este un eveniment, devine un “modus operandi”.
Din această perspectivă vorbim de două abordări, decizii strategice, în procesul de restructurare: Restructurarea Preventivă (Continuă) și Restructurarea Curativă.
Restructurarea preventivă
Sub imperativele mai sus enunțate, leadership-ul unei companii trebuie să construiască o strategie anticipativă, agilă, care trebuie să se adapteze continuu la condițiile mediului, ale pieței. În această strategie managementul unor sisteme complexe adaptative presupune colaborarea în timp real între un număr mare de discipline, procese, instrumente (cele mai multe digitale), care împreună concură la un nivel sporit de reziliență.
La nivelul organizațiilor structurile funcționale trebuie adaptate, trebuie dezvoltate funcții noi: Turnaround Preventiv, Change Management, Management Strategic Activ trebuie să devină funcții consacrate,
Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite existe un risc ridicat de eșec, care, finalmente, poate induce al doilea nivel de restructurare, cea curativă.
Restructurarea Curativă
Spre deosebire de cea dintâi, aceasta răspunde unei stări dificile, unde compania din motive diferite (lipsa de viziune stratgica, educație neadaptată, management inadecvat, guvernanţă improprie, etc.), finalmente, intră în zona de insolvență și chiar de faliment.
Fiind o decizie strategică “post factum”, trebuie să aibă loc următorii pași:
În practică de Restructurare/Turnaround, procesul de restructurare merge mâna în mâna cu procesul de Chage Management, în ceea ce se numește “unique value proposition”.
Autor: Eugen Lascu
În calitate de consultant, Eugen Lascu are o experiență vastă în managementul schimbării (change management – componentă umană a schimbării) și finanțarea corporativă.
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More