Eugen Lascu, sfat pentru antreprenori: Atenție la sminteala din momentul succesului! – video

Antreprenorul român are inteligență intuitivă, energie, determinare. Are apetență la risc, uneori necontrolată. În opinia mea acestea sunt calități reale, dar sunt și o serie de factori care mă determină să fiu prudent când mă uit la perspectiva lor de dezvoltare, spune Eugen Lascu, managing partner la Thepesia Corporate Advisory.

Domnia sa spune: “Un alt factor care este un contributor nefast la eșecul antreprenorilor români este cultura noastră. Am văzut foarte multe cazuri când, în momentul succesului, antreprenorul devinee narcisist, mai ales că întotdeauna se găsesc indivizi în jurul său care îl vor face ușor-ușor să rupă legătura cu realitatea și chiar să se creadă Midas, cel care orice atingea se transforma în aur. Evident că în acele momente se iau decizii trăsnite, este momentul de “sminteală”.  Antreprenorul face ceva profit în afacerea de bază și îl investește în tot felul de active care îi asigură vizibilitate socială – mașini, hoteluri, restaurante, care nu au legătură cu afacerea de bază, din contră, o spoliază. Am văzut multe cazuri de eșec pornind de acolo.

Am întâlnit antreprenori care se jucau cu milioane de euro și spre final ajungeam să ne luptăm să le putem salva bunurile de bază. Când încep problemele se trece în faza de negare, iar în faza de jos dau în depresie.

Pe de altă parte, am întâlnit mulți antreprenori români de succes –  din păcate nu atât de mulți pe cât mi-aș dori, și toți aceștia au în comun viziunea și echilibrul”.

Vezi detalii aici: https://financialintelligence.ro/category/educatie-antreprenoriala/

În calitate de consultant, Eugen Lascu are o experiență vastă în managementul schimbării (change management – componentă umană a schimbării) și finanțarea corporativă.

Este practician certificat în restructurare – Turnaround Management, fiind membru al Turnaround Management și al Asociației Europene a Practicienilor în Restructurare. Totodată este practician în Managementul Schimbării.

Articole recente

Clienții IMM de la Raiffeisen Bank pot folosi telefonul sau tableta ca terminal de plată (POS) pentru serviciile și produsele lor

RaiPOS (SoftPOS - Soft Point of Sale) este aplicația care transformă telefonul sau tableta într-un…

20 de minute ago

Startup-ul românesc Parol, în care cofondatori sunt și jurnaliștii Claudiu Pândaru și Alex Livadaru, obține o finanțare pre-seed de 450.000 de euro

Platforma Parol, care își propune, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, să revoluționeze interacțiunea dintre medic și…

33 de minute ago

Vasilescu: Creşterile de preţ la mărfuri alimentare şi alimentare s-au aliniat pentru prima dată, în iulie

Luna iulie a venit cu inflaţia în jos, iar pentru prima dată, creşterile la mărfuri…

47 de minute ago

Electromagnetica a înregistrat în primul trimestru un profit net de aproape 18 milioane lei

Electromagnetica a obţinut în primul semestru al acestui an un profit net de 17,882 milioane…

49 de minute ago

Şeful Ryanair spune că era în care un bilet de avion costa 10 euro s-a terminat

Odată cu explozia preţului la energie, care s-a accelerat după invazia rusească din Ucraina, era…

o oră ago

Holde Agri Invest SA anunță încheierea operațiunii de majorare a capitalului social și atragerea a aproximativ 21 milioane de lei de la investitori

Holde Agri Invest SA, o companie românească care exploatează terenuri agricole, anunță încheierea operațiunii de…

o oră ago