(Podcast) Eugen Lascu, taifas antreprenorial cu Cătălin Oprișan: “Antreprenorul român care dă de succes se smintește” – vezi condițiile esențiale pentru ca un antreprenor să aibă succes (video)

Un lider de organizație trebuie să îndeplinească patru condiții esențiale pentru a avea succes în ziua de astăzi: să fie Alert, să înțeleagă că în jurul lui au loc schimbări; să fie Anticipativ, să fie cu ochii pe ce se întâmplă; să fie Agil, să creeze structuri suple ca să absoarbă șocurile ca să poată supraviețui; să se Adapteze, pentru că trăim într-o lume în schimbare continuă, a spus consultantul Eugen Lascu, într-un taifas antreprenorial cu Cătălin Oprișan.

Lumea în care trăim este din ce în ce mai impredictibilă, mai disruptivă, spune Eugen Lascu.

În aceste condiții, factorii cheie ai supraviețuirii, ai dezvoltării sunt capacitatea de reziliență la factori disruptivi şi capacitatea de adaptare continuă.

Cerințele esențiale de leadership sunt cei patru “A“: Anticipare, Alertă, Agilitate și Adaptare.

  • Cum este antreprenorul român

Antreprenorul român are inteligență intuitivă, energie, determinare. Are apetență la risc, uneori necontrolată.

În opinia lui Eugen Lascu, acestea sunt calități reale, dar sunt și o serie de factori negativi privind la perspectiva lor de dezvoltare.

Eugen Lascu, managing partner la Thepesia Corporate Advisory, spune: “Un alt factor care este un contributor nefast la eșecul antreprenorilor români este cultura noastră. Am văzut foarte multe cazuri când, în momentul succesului, antreprenorul devine narcisist, mai ales că întotdeauna se găsesc indivizi în jurul său care îl vor face ușor-ușor să rupă legătura cu realitatea și chiar să se creadă Midas, cel care orice atingea se transforma în aur. Evident că în acele momente se iau decizii trăsnite, este momentul de “sminteală”.

Antreprenorul face ceva profit în afacerea de bază și îl investește în tot felul de active care îi asigură vizibilitate socială – mașini, hoteluri, restaurante, care nu au legătură cu afacerea de bază, din contră, o spoliază. Am văzut multe cazuri de eșec pornind de acolo.

Am întâlnit antreprenori care se jucau cu milioane de euro și spre final ajungeam să ne luptăm să le putem salva bunurile de bază. Când încep problemele se trece în faza de negare, iar în faza de jos dau în depresie.

Pe de altă parte, am întâlnit mulți antreprenori români de succes – din păcate nu atât de mulți pe cât mi-aș dori, și toți aceștia au în comun viziunea și echilibrul”.

Antreprenoriatul românesc este la faza de copilărie. În România se face antreprenoriat de 30 de ani, iar cei din străinătate sunt la nu știu câta generatie de antreprenori succesori. Antreprenorul român a trebuit să lupte într-un mediu ostil, impredictibil, nu a fost nici la Harvard Business School, nici la London Business School, ci a trebuit să învețe din zgura antreprenorială românească.

Antreprenor nu devii, ci te naști, mai spune Eugen Lascu.

Experiența Maltei

Eugen Lascu este și consulul onorific al Maltei în România. Domnia sa povestește experiența acestei țări: “Malta, după ce a obținut independența, s-a trezit pe o insulă stâncoasă, în care singura avere erau cele 300 de zile însorite pe an și nimic mai mult. Și atunci, pentru că exista un leadership politic anglo-saxon, educat, s-a decis că investiția cea mai importantă trebuie să o facă în educație. La ora actuală, Malta are nivelul mediu de educație foarte ridicat. Asta face ca valoarea adăugată a unui om acolo să fie adăugată. Toate serviciile acolo se bazează pe valoarea adăugata foarte ridicată”.

Notă: În calitate de consultant, Eugen Lascu are o experiență vastă în managementul schimbării (change management – component umană a schimbării) și finanțarea corporativă. Este practician certificat în restructurare – Turnaround Management, fiind membru al Turnaround Management și al Asociației Europene a Practicienilor în Restructurare. Totodată este practician în Managementul Schimbării.
Prin natură experienței, Eugen Lascu a lucrat peste 30 de ani în mediul antreprenorial românesc. A avut contact cu mulți antreprenori şi a restructurat un număr mare de companii în România.

Articole recente

Raiffeisen Bank plasează o emisiune de obligațiuni sustenabile senior nepreferențiale, denominate în lei

Raiffeisen Bank S.A. a plasat ieri o nouă emisiune de obligațiuni corporative în lei, fiind…

3 minute ago

Seimul (parlamentul) Letoniei a declarat Rusia “stat care susţine terorismul” şi a cerut UE să nu mai elibereze vize ruşilor

Seimul (parlamentul) Letoniei a adopta joi o declaraţie în care desemnează Rusia drept 'ţară care…

23 de minute ago

USR solicită retragerea noilor legi ale Educaţiei, apreciind că acestea amplifică politizarea şi sunt anti-liberale

USR solicită retragerea noilor legi ale Educaţiei prezentate de ministrul Sorin Cîmpeanu, apreciind că proiectele…

32 de minute ago

Creșteri semnificative estimate pentru S&T România în urma finalizării proiectului „Focus” la nivelul Grupului Kontron AG

În urma unei strategii de concentrare a activității pe soluțiile inteligente IoT și de adaptare…

37 de minute ago

Clienții IMM de la Raiffeisen Bank pot folosi telefonul sau tableta ca terminal de plată (POS) pentru serviciile și produsele lor

RaiPOS (SoftPOS - Soft Point of Sale) este aplicația care transformă telefonul sau tableta într-un…

o oră ago

Startup-ul românesc Parol, în care cofondatori sunt și jurnaliștii Claudiu Pândaru și Alex Livadaru, obține o finanțare pre-seed de 450.000 de euro

Platforma Parol, care își propune, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, să revoluționeze interacțiunea dintre medic și…

o oră ago