Eugen Lascu, Thepesia Corporate Advisory: Cifra de afaceri este vanitate, profitul operaţional este sănătate, dar cashul este regele; ca antreprenor, trebuie să te uiţi tot timpul la cash (video)

Din nefericire, numărul celor care reuşesc să treacă peste eşecul în antreprenoriat  este foarte scăzut.  O bună parte din ei nu au forţa de a lupta şi atunci intră în depresie, spune  Eugen Lascu, managing partner la Thepesia Corporate Advisory.   

Domnia sa ne-a explicat: “Referitor la cauzele eşecului antreprenorial, am încercat să contruiesc un anumit profil. Primul lucru care se întâmplă în cazul multor antreprenori este că îşi folosesc sursele financiare pe termen scurt care sunt atrase de la bănci sau sunt sursele de la furnizori. Şi folosesc aceşti bani în investiţii, care au ciclu lung de întoarcere.

Dar sursa aceea de finanţare este scurtă, trebuie să o restitui repede şi atunci se produce un dezechilibru, creând un capital de lucru negativ.

Odată ce ai capital  de lucru negativ, apare un cortegiu de consecinţe, în principal nu mai ai lichiditate. Englezii au o vorbă: cifra de afaceri este vanitate, profitul operaţional este sănătate, dar cashul este regele. Trebuie să te uiti tot timpul la cash. În clipa în care ai capital de lucru negativ, acest cash dispare şi în foarte multe cazuri antreprenorii investesc cu lăcomie în activităţi non-core, ceea ce este foare grav.

În plus, dacă tu îţi creezi stocuri pe care nu le foloseşti, atunci se creează probleme.

În clipa în care începi să ai capital de lucru negativ, furnizorii neplătiţi, acestea îţi indică un risc aproape iminent de insolvenţă. Această incapacitate de a-ţi plăti furnizorii îţi generează slăbiciune în puterea de negociere, iar preţul este tot mai mare, condiţiile de plată sunt mult mai dure, iar toate acestea se observă în micşorarea profitului tău.  Acest lucru se poate suprapune şi cu datorii pe care le tot aduni şi ajungi inevitabil în situaţia de insolvenţă”.

Vezi detalii aici: https://financialintelligence.ro/category/educatie-antreprenoriala/

În calitate de consultant, Eugen Lascu are o experiență vastă în managementul schimbării (change management – componentă umană a schimbării) și finanțarea corporativă.

Este practician certificat în restructurare – Turnaround Management, fiind membru al Turnaround Management și al Asociației Europene a Practicienilor în Restructurare. Totodată este practician în Managementul Schimbării.

Articole recente

Clienții IMM de la Raiffeisen Bank pot folosi telefonul sau tableta ca terminal de plată (POS) pentru serviciile și produsele lor

RaiPOS (SoftPOS - Soft Point of Sale) este aplicația care transformă telefonul sau tableta într-un…

24 de minute ago

Startup-ul românesc Parol, în care cofondatori sunt și jurnaliștii Claudiu Pândaru și Alex Livadaru, obține o finanțare pre-seed de 450.000 de euro

Platforma Parol, care își propune, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, să revoluționeze interacțiunea dintre medic și…

37 de minute ago

Vasilescu: Creşterile de preţ la mărfuri alimentare şi alimentare s-au aliniat pentru prima dată, în iulie

Luna iulie a venit cu inflaţia în jos, iar pentru prima dată, creşterile la mărfuri…

51 de minute ago

Electromagnetica a înregistrat în primul trimestru un profit net de aproape 18 milioane lei

Electromagnetica a obţinut în primul semestru al acestui an un profit net de 17,882 milioane…

54 de minute ago

Şeful Ryanair spune că era în care un bilet de avion costa 10 euro s-a terminat

Odată cu explozia preţului la energie, care s-a accelerat după invazia rusească din Ucraina, era…

o oră ago

Holde Agri Invest SA anunță încheierea operațiunii de majorare a capitalului social și atragerea a aproximativ 21 milioane de lei de la investitori

Holde Agri Invest SA, o companie românească care exploatează terenuri agricole, anunță încheierea operațiunii de…

o oră ago