Macroeconomie

Eugen Rădulescu, BNR: “Nu avem resurse să rezistăm încă un an și jumătate în situația de acum”

Aș spera să se poată contura următorul scenariu: Un nou guvern, condus de PNL, dar format din oameni cu adevărat pricepuți, eventual din mai multe sau chiar toate partidele parlamentare și PLUS, să preia conducerea.

 

Suntem într-o situație extrem de dificilă, politic și economic, și nu cred că avem resurse că să mai rezistăm încă un an și jumătate, până ce un nou guvern, rezultat din alegeri la termen, să poată începe să repare ce este acum stricat rău de tot, scrie pe Facebook Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din Banca Centrală. 

Acesta explică: “Chiar dacă actualul guvern nu va mai putea promova cine știe ce legi toxice, cum a făcut în ultimii aproape 3 ani, schimbarea lui în cadrul constituțional actual depinde de cât de mult vor acționa în această direcție parlamentarii ieșiți (formal) din majoritate. Eu am mari îndoieli că se va putea ajunge la un vot care să dea jos guvernul actual, oricât de toxică este continuarea funcționării lui. Dacă totuși se va ajunge acolo, eu aș spera să se poată contura următorul scenariu: Un nou guvern, condus de PNL, dar format din oameni cu adevărat pricepuți, eventual din mai multe sau chiar toate partidele parlamentare și PLUS, să preia conducerea. Primul pas ar trebui să fie asumarea răspunderii pentru o lege care să abroge toate porcăriile promovate din ianuarie 2016 : în primul rând, cele din justiție și alinierea riguroasă la recomandările Comisiei de la Veneția ; cele care au ciuntit cu nerușinare puterile președintelui ; cele economice, care au permis jefuirea banului public. Asumarea răspunderii pe o asemenea lege pune la zid pe cei care ar dori să se modifice, dar să nu se schimbe nimic : dacă votează împotriva și guvernul cade, jocul poate fi repetat de trei ori, până se declanșează alegeri anticipate, undeva în iarnă. Dacă nu se ajunge aici, măcar legislația devine mai puțîn toxică, deși problema imensă a deficitului bugetar rămâne. Noul guvern ar putea să continue cu reforma profundă, absolut necesară, trecând principalele măsuri tot prin asumarea răspunderii, care poate duce fie la asanare, fie la alegeri anticipate. Cred cu tărie că alegerile anticipate, după cele prezidențiale, ar fi cea ai bună soluție, pentru însănătoșirea cadrul politic și pentru redresarea economiei. Vor putea însă ele să fie forțate de forțele noului, fără a repetă scenariul din 2016 ? Nu știu. Dar știu că nu avem resurse să rezistăm încă un an și jumătate in situația de acum”.

Ulterior, Eugen Rădulescu a mai postat: “Simt nevoia sa fac o precizare: eu nu sunt Banca Nationala. Lucrez acolo, dar traiesc cu speranta ca am aceleasi drepturi ca oricare cetatean. De exemplu, sa imi exprim opinii personale pe retelele de socializare. Daca se intampla ca opiniile sa aiba conotatii politice – asta este. Daca apar nuante pe teme economice care nu sunt identice cu cele exprimate oficial de conducerea bancii – ar fi chiar caraghios sa NU fie asa. Nu am un calus in gura pentru ca lucrez la Banca Nationala. Sunt un om liber. Si spun ce cred, in timpul in care nu sunt la banca. Daca opinia mea era una oficiala a bancii, faceam aceasta precizare.”

View Comments

  • O alta scula a Establishmentului care vine cu stravechea idee "binele nu se poate". Am mai auzit asta. PNTCD. Conventia Democrata. Patru ani de austeritate.

    "Situatia de acum" = "Greaua mostenire", Ciorbea, decembrie 1996.

    Mah astia chiar nu inteleg ca poporul asta daca mai trece prin austeritate, chiar pune mana pe furca. Vorbeste de resurse, fara sa identifice o presiune anume, cum ar fi presiunea pe cursul valutar - care apropo, se poate rezolva cu Consiliu Monetar. Bulgarii nu se bat inca pe pachete de biscuiti.

    Vorbeste de legile justitiei. Ce treaba ai mah tu de la BNR, cu legile justitiei ?
    "Cele care au ciuntit cu nerusinare atributiile presedintelui."
    Alo, cand s-a facut Revolutia din decembrie nu s-a facut impotriva unuia cu prea multe atributii ?

    "Un nou guvern, condus de PNL, dar format din oameni cu adevărat pricepuți" = "avem 20000 de specialisti"

    "Problema enorma a deficitului bugetar". Parca ne incadram in criteriile de la Maastricht, nu ?

    Aduceti o noua Conventie Democrata cu o noua austeritate si veti avea o Revolutie adevarata, impotriva Establishmentului neoliberal care nu viseaza decat un singur lucru: AUSTERITATE, saracie programata, si toate caile posibile si imposibile de a ajunge acolo.

    30 de ani de la inceputul razboiului cu Establishmentul Neoliberal care a dat lovitura de stat din decembrie pentru un singur lucru: devalizarea tarii si transformarea populatiei in sclavi, in numele austeritatii si care s-au asigurat ca patriotii sunt coruptii coruptilor.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

5 minute ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

40 de minute ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

2 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

4 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

5 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

5 ore ago

This website uses cookies.

Read More