Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAproximativ jumătate dintre companiile europene au ratat așteptările privind câștigurile în ultimul sezon de raportare, în ciuda așteptărilor deja scăzute, au declarat analiștii pentru CNBC, care au preconizat că regiunea va continua să se lupte pe fondul ratelor ridicate ale dobânzilor.
În 29 februarie, din 313 companii care au raportat, 50,2% au depăşit aşteptările, conform unei analize CNBC a datelor FactSet. Acesta a fost cel mai mic procent de depăşiri – deci cel mai prost sezon de câștiguri – din primul trimestru din 2020, când pandemia a lovit pentru prima dată firmele europene.
Defalcarea sectorului a arătat că materialele, consumul discreționar și îngrijirea sănătății au fost printre sectoarele cu cele mai proaste performanțe în ultimele trei luni ale anului 2023. Pe de altă parte, tehnologia și utilitățile au fost sectoarele cu cea mai mare proporție de creşteri față de așteptări, potrivit FactSet.
Edward Stanford, șeful Strategiei de acțiuni europene la HSBC, a declarat luni pentru CNBC că „nu am văzut un nivel atât de scăzut de câştiguri de mult timp”. El a adăugat că dezamăgirea a fost „destul de largă”.
Philippe Ferreira, șeful adjunct pentru economie și strategie încrucișată de active la Kepler Cheuvreux, a spus că există câteva motive în spatele acestor dezamăgiri.
„Un mediu macro mai slab în Europa, cu o creștere a PIB-ului [produsul intern brut] aproape de 0% în al treilea și al patrulea trimestru, o expunere semnificativă față de China pentru unele companii, care a fost un obstacol pentru L’Oreal
de exemplu”, a spus el. China se confruntă în prezent cu o deflație și o cerere slabă a consumatorilor.
Datele biroului de statistică al Europei au arătat că economia europeană s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea. În al patrulea trimestru, PIB-ul regiunii a crescut cu 0,1%, evitând astfel o recesiune tehnică – definită ca două trimestre consecutive de contracție economică.
Economia europeană s-a confruntat cu o serie de provocări, inclusiv replicile invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Acest lucru a declanșat o criză energetică în regiune și a dus la o inflație record. Ca atare, blocul se confruntă în prezent cu dobânzi record ridicate de la Banca Centrală Europeană, ceea ce face ca firmele să primească noi finanțări mai scumpe.
Sharon Bell, un strateg european senior la Goldman Sachs, a declarat pentru CNBC că a observat o nouă tendință pentru corporațiile europene în acest sezon de câștiguri.
„Ceea ce ați văzut este că o mulțime de companii anunță răscumpărări”, a spus ea la CNBC. Răscumpărările sunt cazurile în care o firmă își răscumpără propriile acțiuni, făcându-le astfel mai rare, ceea ce le crește prețul și oferă o creștere acționarilor existenți.
„Este absolut monumental, nu am mai văzut niciodată asta până acum în 20, 30 de ani, companiile europene plătesc dividende, nu fac răscumpărări”, a spus ea.
Shell, Deutsche Bank, Novo Nordisk, UBS și UniCredit au fost printre acțiunile europene care au anunțat planuri de răscumpărare de acțiuni în 2024.
„Credem că câștigurile companiilor europene ar putea continua să fie sub presiune din aceleași motive, și anume o încetinire a creșterii și lipsa sprijinului politicii monetare, pe lângă cererea slabă a consumatorilor interni”, a spus Ferreira.
„Ne așteptăm totuși la o divergență semnificativă între acele companii expuse consumatorilor americani sau piețelor emergente cu creștere rapidă, mai pozitive, și cele ale căror venituri sunt mai puțin diversificate geografic”, a adăugat el.
Ministrul Finanţelor impune eficientizarea activităţii instituţionale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică şi analize…
Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…
Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…
Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…
China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…
Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…
This website uses cookies.
Read More