Analize

Europa cheltuieşte numerar, pentru a ajuta afacerile aflate în criza energetică – Reuters

  • Prețurile gazelor au crescut vertiginos pe fondul crizei din Ucraina

  • Companiile de utilități se confruntă cu o criză de lichiditate

  • Germania va „face tot posibilul” pentru a ajuta firmele

  • Mobilizarea Rusiei declanşează o creştere a preţului petrolului

 

Germania a naționalizat importatorul de gaze Uniper (UN01.DE) miercuri, iar Marea Britanie a anunțat că va înjumătăți facturile la energie pentru întreprinderi, ca răspuns la criza energetică care se agravează,  expunând dependența Europei de combustibilul rusesc, potrivit Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a adăugat o presiune suplimentară asupra prețurilor energiei, anunțând o mobilizare militară parțială, în cea mai mare escaladare a războiului din Ucraina de la invazia Moscovei din 24 februarie.

Guvernele europene au alocat deja aproape 500 de miliarde de euro (496 de miliarde de dolari) în ultimul an pentru a proteja cetățenii și companiile de creșterea prețurilor la gaz și energie, potrivit cercetărilor realizate de think-tank-ul Bruegel.

Uniper a fost printre cele mai mari victime, Germania alocând miercuri încă 8 miliarde de euro, în cel mai recent pas al planului de salvare de 29 de miliarde de euro.

De asemenea, Franța va aloca 9,7 miliarde de euro pentru a prelua controlul deplin asupra firmei de utilității EDF (EDF.PA).

Marea Britanie a declarat că noul său plan de a ajuta companiile costă „zeci de miliarde de lire sterline”.

„Am intervenit pentru a opri prăbușirea afacerilor, pentru a proteja locurile de muncă și pentru a limita inflația”, a spus ministrul britanic de finanțe Kwasi Kwarteng, despre plafonul pentru costurile angro de energie electrică și gaz pentru întreprinderi, care urmează să se aplice de la 1 octombrie.

Peste 20 de furnizori britanici de energie s-au prăbușit din cauza plafonului de preț guvernamental care i-a împiedicat să transmită prețurile în creștere.

Naționalizarea completă a Uniper va implica, astfel, guvernul german în achiziţia Fortum din Finlanda (FORTUM.HE) pentru a oferi statului o participație de 99%.

„Acest lucru nu este în mod clar sustenabil din perspectiva finanțelor publice”, a declarat Simone Tagliapietra, analist  principal al Bruegel, despre factura globală a crizei energetice a Europei.

„Guvernele cu mai mult spațiu fiscal vor gestiona, inevitabil, mai bine criza energetică, depășindu-i pe vecinii lor cu resurse energetice limitate în lunile de iarnă”.

„FACEȚI TOTUL POSIBIL”

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, anunțând mișcarea Uniper și alți pași pentru a evita raționalizarea energiei în această iarnă, a declarat: „Statul va face… tot posibilul pentru a menține companiile stabile pe piață”.

Naționalizarea Uniper  oferă guvernului german controlul asupra unor active din Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, adăugând că examinează ce să facă cu acestea.

Germania era mai dependentă decât multe alte state din Europa de gazul rusesc, furnizat în mare parte prin conducta Nord Stream 1. Rusia a oprit fluxurile prin conductă, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru împiedicarea operațiunilor. Politicienii europeni numesc asta un pretext și spun că Moscova folosește energia ca armă.

Guvernul german a pus deja sub tutelă Gazprom Germania, o unitate a Gazprom controlată de Kremlin, și o filială a companiei petroliere ruse Rosneft (ROSN.MM) – o naționalizare de facto. Împreună cu salvarea Uniper, factura se ridică la aproximativ 40 de miliarde de euro.

TAXA “WINDFALL”

Între timp,  există o dezbatere în Europa dacă firmele petroliere care obțin profituri record din cauza crizei energetice ar trebui să plătească taxe suplimentare pentru a ajuta consumatorii să facă față inflației în creștere.

CEO-ul TotalEnergies (TTEF.PA), Patrick Pouyanne, a declarat miercuri că grupul energetic francez ar putea face față taxelor suplimentare de peste 1 miliard de euro dacă va fi aprobată o schemă UE propusă pentru a impune taxe suplimentare companiilor de petrol și gaze.

Prețurile gazelor europene au atins miercuri 212 de euro pe megawat oră (MWh), sub vârful din acest an de aproximativ 343 de euro, dar în creștere cu peste 200% față de un an mai devreme. Prețurile petrolului au crescut cu până la 3% la începutul tranzacționării, dar mai târziu a scăzut.

„Mobilizarea parțială (în Rusia) este cu siguranță un factor care crește riscurile unui război prelungit în Ucraina”, a declarat Viktor Katona, analist principal al țițeiului la Kpler.

Fluxurile de gaze ale Rusiei către Europa prin Ucraina au fost constante miercuri, în timp ce fluxurile de gaz către est prin conducta Yamal-Europa către Polonia din Germania au fost oprite.

În Statele Unite, senatorii democrați și republicani au propus marți ca administrația președintelui Joe Biden să folosească sancțiuni secundare asupra băncilor internaționale pentru a consolida planurile de limitare a prețurilor de către țările G7 la petrolul rusesc.

Moscova a spus că va reduce toate fluxurile de petrol și gaze către Occident dacă un astfel de plafon ar fi implementat.

Mai multe țări au interzis importurile de țiței și combustibil rusesc, dar Moscova a reușit să-și mențină veniturile prin creșterea vânzărilor către Asia.

Mișcarea parlamentarilor americani a venit cu câteva ore înainte ca Putin să ordone prima mobilizare a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, avertizând Occidentul că, dacă va continua ceea ce el a numit „șantajul nuclear”, Moscova va răspunde cu vastul său arsenal.

Articole recente

WeMat încheie anul 2022 cu venituri de 17 milioane euro, în creștere cu 13,5% față de anul precedent

WeMat, companie care activează pe segmentul pardoselilor comerciale pe piața imobiliară, anunță venituri de 17…

21 de minute ago

CreditAmanet raportează venituri în creștere cu 30% în 2022 față de anul precedent şi o creştere cu peste 20% a profitului

În 2023, CreditAmanet va investi un milion de euro în digitalizare; Planurile de dezvoltare includ…

24 de minute ago

Percheziţii DNA la Poliţia Locală şi Poliţia Capitalei într-un dosar privind încheierea unor contracte de achiziţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţul Călăraşi într-un…

o oră ago

18 companii listate la Bursa de Valori București, din Piața Principală și Piața AeRO, au obținut nota maximă VEKTOR (ARIR)

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică…

o oră ago