Energie

Europa se confruntă cu un șoc energetic, după creşterea prețurilor la gaze și energie

După ce blocajele din cauza pandemiei l-au forțat pe Basel Hamzeh să-și închidă cafeneaua dintr-un cartier modern din Berlin, timp de luni de zile, acum omul de 53 de ani se confruntă cu o nouă criză: facturile mari la energie, scrie Bloomberg.

Costul gazelor naturale și al energiei electrice a crescut în întreaga Europă, atingând recorduri în unele țări, pe măsură ce afacerile se redeschid și lucrătorii se întorc la birou. În Germania, prețurile angro ale energiei electrice au crescut cu peste 60% în acest an, lăsându-l pe proprietarul cafenelei Frau Honig din Friedrichshain fără altă  opțiune decât să majoreze prețurile la toate produsele, de la cappuccino la rulourile cu scorțișoară, potrivit Bloomberg.

„Prețurile mai mari la energie electrică au fost o altă lovitură, după ce cafeneaua noastră a fost forțată să fie închisă atât de mult timp, oferind doar mâncare la pachet în timpul pandemiei”, a spus el, adăugând: „A trebuit să transferăm costurile clienților.”

Prețurile energiei sunt în creștere în întreaga lume, pe măsură ce economia globală iese din pandemie, alimentând îngrijorările cu privire la inflație. În Europa, planurile de decarbonizare a economiei joacă, de asemenea, un rol, deoarece utilitățile plătesc prețuri aproape record pentru a cumpăra certificatele de poluare de care au nevoie pentru a continua să producă energie din combustibili fosili.

La aceasta se adaugă lipsa de gaze naturale, iar rezultatul este creşterea prețurilor la electricitate, o factură pe care consumatorii vor trebui să o plătească în cele din urmă.

Spania a fost deja forțată să reducă taxele pe energie, deoarece prețurile la energie au crescut la un nivel record, iar Marea Britanie este de așteptat să permită companiilor de utilități să crească facturile a doua oară în acest an, o mișcare care va fi anunțată vineri și care afectează 15 milioane de oameni.

Costurile mai mari sunt o durere de cap pentru politicieni, cu mai puțin de 100 de zile înainte ca liderii mondiali să se întâlnească în Scoția pentru a stabili o cale către zero emisii de carbon. Guvernele se tem de o reacție adversă, deoarece facturile mai mari ale utilităților cresc rezistența alegătorilor la plata pentru tranziția energetică. Alegătorii elvețieni au respins anul acesta o ambițioasă lege climatică care ar crește impozitele pe lucruri precum zborul și condusul.

„Vom vedea Vestele Galbene pe străzi, vom vedea repetarea referendumului elvețian?” a spus Thierry Bros, profesor de energie la Institutul de Studii Politice din Paris, adăugând: „Nu veți fi realesi dacă puneți atât de mulți oameni în sărăcie energetică. Acesta este un apel de trezire pentru guverne ”.

Costurile ridicate ale energiei vor continua. Din Rusia curge mai puțin gaz către Europa, iar Asia colectează nave de gaze naturale lichefiate, ceea ce face mai dificilă reumplerea spaţiilor de depozitare epuizate după o iarnă amară. Prețurile de referință ale gazelor europene au atins deja un record și toate acestea alimentează prețurile energiei electrice și sporesc câștigurile pentru utilități, inclusiv RWE AG din Germania și Engie SA din Franța.

O creștere a facturilor la utilități – adesea cel mai mare cost fix după închiriere – ar putea împinge multe companii mici la faliment. Sectorul ospitalității din Marea Britanie a pierdut cel puțin 80 de miliarde de lire sterline (111 miliarde de dolari) din cauza blocării, obligând guvernul să intervină. O creștere semnificativă a costurilor cu energia „ar fi devastatoare”, a declarat Kate Nicholls, director executiv al grupului industrial UKHospitality.

„Supraviețuirea și relansarea sunt deja pe o margine de cuțit pentru multe companii de ospitalitate”, a spus ea. „În cazul în care facturile de utilități cresc în funcție de cifrele prognozate, ar putea fi necesare alte scutiri sau măsuri specifice.”

Inflația a crescut în Europa, pe măsură ce economiile revin și prețurile mărfurilor cresc. Costurile pentru consumatorii din zona euro au crescut cu 2,2% în iulie, cea mai mare rată din octombrie 2018.

În timp ce Europa are cele mai ambițioase planuri de decarbonizare din lume, dezvăluind propuneri luna trecută de reducere a emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030 față de nivelurile din 1990, unele țări au început să se împotrivească unor părți ale agendei.

Franța face lobby în culise pentru a diminua sau întârzia noua piață propusă a carbonului pentru încălzire și transport rutier. Mai multe țări, inclusiv Olanda și Ungaria, sunt, de asemenea, îngrijorate de impactul său social, potrivit diplomaților Uniunii Europene, familiari cu discuțiile.

În Marea Britanie, există întrebări despre costul ajungerii la zero emisii. Încă nu este clar cum intenționează guvernul să îndeplinească aceste obiective, inclusiv să convingă 600.000 de oameni pe an să-și scoată boilerele pe gaz și să le înlocuiască cu pompe de căldură scumpe.

„Practic, generația noastră suportă costul tranziției energetice”, a declarat Jonathan Stern, un cercetător la Oxford Institute for Energy Studies. „Cum se va simți acest sentiment la mijlocul deceniului, dacă li se spune că nu vom îndeplini obiectivele acordului de la Paris, darămite emisii zero nete? Cum le va schimba opiniile? ”

Deocamdată, Spania simte cel mai mare impact. Fără o interconectare suficientă cu Franța, prețurile energiei electrice au crescut peste 100 de euro pe megawatt-oră, mai mult decât dublu față de tarifele din acest moment din 2019, înainte ca pandemia să lovească cererea. Acesta este un subiect sensibil pentru guvernul condus de socialiști, care a militat pentru reducerea costurilor cu energia.

„Este un lovitură grea pentru guvern”, a declarat Javier Tobias Gonzalez, un specialist în sărăcie energetică la ECODES, o organizație spaniolă axată pe dezvoltarea durabilă, adăugând: „Înainte de a fi aleși, au fost destul de critici față de guvernul de la acea vreme în ceea ce privește sărăcia energetică”.

În Regatul Unit, autoritatea de reglementare Ofgem este de așteptat să permită utilităților să crească prețurile cu 125 de lire sterline atunci când va anunța decizia vineri, estimează analiștii Morgan Stanley. Creșterea cu peste 10% ar fi cea mai mare până la limita de preț, introdusă în 2019 pentru a proteja gospodăriile britanice de tarifele implicite.

Înapoi la Berlin, Hamzeh spune că cafeneaua lui a reușit până acum să supraviețuiască. “Sprijinul cartierului a fost imens pe tot parcursul pandemiei și, de asemenea, atunci când a trebuit să ne creștem prețurile”, a spus el. „Suntem foarte recunoscători pentru asta.”

Articole recente

Estonia l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei pentru încălcarea frontierei sale maritime

Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…

3 ore ago

Germania anunţă organizarea cu sprijinul Iordaniei a unui “pod aerian umanitar” către Gaza

Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…

3 ore ago

Oprea: În cazierul meu judiciar nu apare menţiunea unei condamnări, reabilitări sau prescripţie a răspunderii penale

Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…

4 ore ago

SUA vor ajuta Argentina să reintre în programul Visa Waiver, anunţă Departamentul Securităţii Interne

Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…

4 ore ago

Trump anunţă înfiinţarea în curând de către SUA a unor centre de distribuţie a alimentelor în Fâşia Gaza

Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…

4 ore ago

Netanyahu: Ofensiva în Gaza nu va înceta până când “Hamasul nu va fi eliminat, iar ostaticii eliberaţi”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More