Energie

Europa suspectează sabotaj, după scurgerile misterioase de gaz din conductele rusești – Reuters

Europa încearcă să investigheze posibilul sabotaj din spatele scurgerilor bruște și inexplicabile din două gazoducte rusești de sub Marea Baltică, infrastructură aflată în centrul unei crize energetice de când Rusia a invadat Ucraina, scrie Reuters.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că scurgerile au fost cauzate de sabotaj, în timp ce premierul Danemarcei și Rusia, care și-a redus livrările de gaz către Europa după sancțiunile occidentale, au spus că sabotajul nu poate fi exclus.

Dar nu este clar cine ar putea fi în spatele unei asemenea acțiuni, potrivit Reuters.

Autoritatea Maritimă a Suediei a emis un avertisment cu privire la două scurgeri din conducta Nord Stream 1, a doua zi după ce a fost descoperită o scurgere pe conducta Nord Stream 2 din apropiere, care a determinat Danemarca să restricționeze transportul și să impună o mică zonă interzisă de zbor.

Ambele conducte au fost puncte principale în războiul energetic din ce în ce mai intens între capitalele europene și Moscova, care a afectat marile economii occidentale, a dus la creșterea prețurilor la gaze și a declanșat o vânătoare de surse alternative de energie.

„Astăzi ne-am confruntat cu un act de sabotaj, nu știm toate detaliile despre ceea ce s-a întâmplat, dar vedem clar că este un act de sabotaj, legat de următorul pas de escaladare a situației din Ucraina”, a spus Mateusz Morawiecki în timpul deschiderii  unei noi conducte între Norvegia și Polonia.

Prim-ministrul Danemarcei Mette Frederiksen a declarat că sabotajul nu poate fi exclus. „Vorbim despre trei scurgeri cu o oarecare distanță între ele și de aceea este greu de imaginat că este o coincidență”, a spus ea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că scurgerile au afectat securitatea energetică a întregului continent.

Nicio conductă nu pompa gaze către Europa în momentul în care au fost găsite scurgerile pe fondul disputei legate de războiul din Ucraina, dar incidentele vor distruge orice așteptări rămase că Europa ar putea primi gaz prin Nord Stream 1 înainte de iarnă.

„Distrugerile  care au avut loc în aceeași zi simultan în trei părți ale conductelor de gaze offshore ale sistemului Nord Stream sunt fără precedent”, a declarat operatorul de rețea Nord Stream AG. Deși niciuna nu era în funcțiune, ambele conducte mai conțineau gaz sub presiune.

Gazprom (GAZP.MM), compania controlată de Kremlin cu monopol asupra exporturilor de gaze rusești prin conducte, a refuzat să comenteze situația.

„Există unele indicii că ar fi vorba despre daune deliberate”, a spus o sursă europeană de securitate, adăugând totodată că este încă prea devreme pentru a trage concluzii. „Trebuie să ne întrebăm: cine ar profita de situația asta?”

O a doua sursă europeană, întrebată dacă există informații specifice care indică sabotajul, a spus: „Nu este încă specific, dar se pare că această defecțiune a presiunii se poate întâmpla numai atunci când o conductă este tăiată complet. Ceea ce spune aproape totul”.

Rusia a redus livrările de gaz către Europa prin Nord Stream 1 înainte de a suspenda complet fluxurile în august, acuzând sancțiunile occidentale pentru cauzarea unor  dificultăți tehnice. Politicienii europeni spun că acesta a fost un pretext pentru a opri furnizarea de gaze.

Noua conductă Nord Stream 2 nu a intrat încă în operațiuni comerciale. Planul de a o folosi pentru furnizarea de gaz a fost abandonat de Germania cu câteva zile înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina în februarie.

O notă a Grupului Eurasia spune că scurgerile neplanificate din conductele submarine sunt rare. „Scurgerile multiple subacvatice înseamnă că niciuna dintre conducte nu va livra probabil niciun fel de gaz către UE în iarna viitoare, indiferent de evoluțiile politice din războiul din Ucraina”, se arată în notă. „În funcție de amploarea daunelor, scurgerile ar putea însemna chiar și o închidere definitivă a ambelor linii”.

Prețurile gazelor europene au crescut în urma știrilor despre scurgeri, prețul de referință din octombrie la Bursa din Olanda a crescut cu peste 10% marți. Prețurile sunt încă sub vârfurile stratosferice din acest an, dar rămân cu peste 200% mai mari decât la începutul lui septembrie 2021.

Scurgerile au avut loc chiar înainte de lansarea, marți, a conductei baltice care transportă gaz din Norvegia în Polonia, o piesă centrală a eforturilor Varșoviei de a se diversifica de la aprovizionarea Rusiei.

Autoritatea Norvegiană pentru Siguranța Petrolului (PSA) a cerut luni companiilor petroliere să fie vigilente cu privire la dronele neidentificate văzute zburând în apropierea platformelor de petrol și gaze offshore norvegiene, avertizând asupra posibilelor atacuri.

Un purtător de cuvânt al Administrației Maritime Suedeze (SMA) a declarat că au existat două scurgeri pe Nord Stream 1, una în zona economică suedeză și alta în zona daneză, adăugând că ambele se află într-o zonă la nord-est de insula daneză Bornholm.

„Avem o supraveghere suplimentară pentru a ne asigura că nicio navă nu se apropie prea mult de amplasament”, a spus un al doilea purtător de cuvânt al SMA.

Navele ar putea pierde flotabilitatea dacă intră în zonă și ar putea exista riscul ca gazele scurse să se aprindă peste apă și în aer, a spus agenția daneză pentru energie, adăugând că nu există riscuri asociate cu scurgerea în afara zonei de excludere.

Scurgerea ar afecta doar mediul în zonă, având un impact dăunător asupra climei.

 

 

Articole recente

Percheziţii DNA la Poliţia Locală şi Poliţia Capitalei într-un dosar privind încheierea unor contracte de achiziţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţul Călăraşi într-un…

37 de minute ago

18 companii listate la Bursa de Valori București, din Piața Principală și Piața AeRO, au obținut nota maximă VEKTOR (ARIR)

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică…

49 de minute ago

Interviu Ștefan Minovici: Sistemul de sănătate din România – în metastază profundă

Ștefan Minovici, despre sistemul de sănătate: Deși salariile au fost îmbunătățite substanțial în ultimii ani,…

o oră ago

Depreciere de 65 de miliarde de dolari a grupului Adani, pe fondul vânzărilor în lipsă masive

Majoritatea acțiunilor companiilor din grupul Adani și-au adâncit scăderile abrupte până luni, după ce investitorii…

2 ore ago

Şanse mari de conflict militar cu China (preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor)

Un important congresmen republican a declarat duminică că şansele de a avea un conflict militar…

2 ore ago