Aparare

Europa va cumpăra mai multe arme americane și va deschide calea pentru un acord comercial, declară șeful Consiliului European

Acordul NATO privind creșterea cheltuielilor pentru apărare ale aliaților va reechilibra relațiile comerciale ale Europei cu SUA și va face ca regiunea să cumpere mai multe arme americane, a declarat vineri președintele Consiliului European, Antonio Costa, pentru CNBC.

La începutul acestei săptămâni, aliații NATO au convenit să urce obiectivul lor de cheltuieli pentru apărare de la 2% din produsul intern brut la 5% până în 2035.

Această mișcare a rezolvat principala problemă comercială dintre Europa și Statele Unite, a declarat Costa pentru CNBC.

„Ceea ce am decis să facem este să ne consolidăm poziția și să ne asumăm responsabilități mai mari în propria apărare. Atunci, cred că am rezolvat deja problema principală și apoi cred că drumul este deschis pentru a rezolva celelalte probleme”, a spus el.

Cel puțin o parte din aceste cheltuieli mai mari pentru apărare vor fi folosite pentru a „cumpăra arme americane”, potrivit lui Costa.

„Și, bineînțeles, dacă cumpărăm mai multă producție americană, asta înseamnă că relațiile comerciale se reechilibrează. Acesta este motivul – pentru că am spus întotdeauna că nu putem separa aceste două negocieri – despre apărare -care a fost cea mai importantă problemă pentru Statele Unite și [este] deja rezolvată.”

Costa, care a fost prim-ministrul Portugaliei până anul trecut, a reiterat declarațiile anterioare ale lui Trump, conform cărora acordul militar este o „mare victorie”, adăugând că acesta reechilibrează efectiv partajarea sarcinilor în domeniul apărării.

UE se numără printre partenerii comerciali care se grăbesc să încheie un acord cu Washingtonul înainte de termenul limită stabilit la începutul lunii iulie de președintele american Donald Trump pentru majorarea așa-numitelor tarife reciproce la importurile din aproape toate țările.

S-au făcut pași către un acord în această săptămână, după ce SUA au prezentat Comisiei Europene o nouă propunere. Piețele au fost, de asemenea, încurajate de anunțul de joi al secretarului de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, conform căruia termenele limită din 8 și 9 iulie pentru reluarea tarifelor la importurile din aproape toate țările „nu sunt critice”.

„Poate că ar putea fi prelungit, dar aceasta este o decizie pe care trebuie să o ia președintele”, a spus Leavitt.

Întrebat dacă UE ar putea ajunge la un acord înainte de termenele limită din iulie, Costa a spus că Comisia Europeană evaluează în prezent propunerea comercială a Casei Albe.

„Ambele părți sunt foarte implicate în găsirea unei soluții și sper că o vom face și că vom realiza acest lucru înainte de 9 iulie”, a spus el.

Articole recente

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

55 de minute ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

2 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

2 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

2 ore ago

Zborurile directe pe ruta Moscova-Phenian au fost reluate după o pauză de câteva decenii

Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…

2 ore ago

Rusia anulează ‘din motive de securitate’ parada navală de Ziua Flotei

Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More