Dacă Consiliul European şi Presedinţia Suedeză vor fi capabile să aducă din nou, pe agendă, subiectul aderării României la Schengen şi să ceară o poziţie urgentă, atunci cred că presiunea politică internă, dar şi cea internaţională asupra cancelarului austriac Nehammer ar putea duce la o decizie diferită, bazată pe fapte care sunt mai mult decât evidente, a declarat europarlamentarul austriac Thomas Waitz, de la “Verzii europeni”.
Potrivit acestuia, România a îndeplinit toate criteriile şi e clar că nu e o ţară de tranzit sau o rută majoră de tranzit pentru migranţi.
Thomas Waitz a spus pentru TVR Info: “A fost decizia individuală a cancelarului Nehammer de a opune acest veto, din cauza unor evoluţii politice interne, este vorba de alegerile locale în Austria. Cred că a vrut să arate că este mai extremist decât extrema dreaptă , însă nu i-a ieşit. A exploatat greşit situaţia, mândria populaţiei române şi bulgare pentru interesul lui”.
Întrebat cum vede de la Bruxelles acţiunea statului român în subiectul Schengen, europarlamentarul austriac a spus: “Din nefericiRe doar opoziţia exprimă îngrijorările cetăţenilor, în această chestiune. Şi de la Consiliu am informaţii cum că Guvernul României nu şi-a manifestat substanţial nemulţumirea şi aş putea să spun că nu este la înălţime pentru a reflecta poziţia poporului român”.
Aderarea României la Spațiul Schengen a fost dezbătută săptămâna trecută în Comisia de Petiții din Parlamentul European. Mai mulți europarlamentari români şi străini au fost prezenți la dezbaterea din Parlamentul European a petiției Schengen, depusă de Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, prin preşedintele Răzvan Nicolescu. Au participat politicieni din toate partidele, fiind remarcabilă susținerea acestora în fața forurilor europene cu privire la votul abuziv al Austriei împotriva dreptului românilor de a face parte din Schengen.