Categories: Macroeconomie

Eurostat: Creşterea economiei zonei euro a accelerat în T3

Economia zonei euro a înregistrat în trimestrul trei din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, un avans peste aşteptări şi cel mai rapid ritm de creştere într-un an, în urma atenuării semnificative a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de COVID-19, arată datele preliminare publicate vineri de Eurostat, transmite Reuters.

Conform acestor date, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au aderat la moneda euro a crescut cu 2,2% în trimestrul trei din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, şi cu 3,7% în ritm anual. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 2% de la un trimestru la altul şi unul de 3,5% în ritm anual, după ce în trimestrul doi din 2021 s-a înregistrat o creştere trimestrială de 2,1% şi o expansiune anuală de 14,2%.

În UE, economia a crescut cu 2,1% în trimestrul trei din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, şi cu 3,9% în ritm anual, după ce în trimestrul doi din 2021 s-a înregistrat o creştere trimestrială de 2% şi o expansiune anuală de 13,7%.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele în trimestrul trei din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, creşterea economică a fost stabilă în Lituania (0%), cel mai semnificativ avans fiind în Austria (3,3%), Franţa (3%) şi Portugalia (2,9%), iar cel mai redus ritm de creştere a fost raportat de Letonia (0,3%). Nu sunt disponibile datele pentru România.

În ritm anual, toate statele membre UE pentru care sunt disponibile datele au raportat creşteri în trimestrul trei din 2021.

Datele revizuite ale Eurostat privind evoluţia Produsului Intern Brut în zona euro şi în Uniunea Europeană în trimestrul trei din 2021 vor fi publicate pe 16 noiembrie.

În trimestrul doi din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, ţările membre cu cea mai mare creştere economică au fost Spania (19,8%), Franţa (18,7%), Ungaria (17,7%), Italia (17,3%), Portugalia (15,5%), Belgia (14,5%) şi România (13,6%). A

Articole recente

Prim-ministrul Nicolae Ciucă: Energia nucleară reprezintă o soluție viabilă pentru atingerea obiectivelor de independență energetică și decarbonizare

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu John Hopkins, președinte și CEO…

33 de minute ago

Kazahstanul nu va face mișcări care să rănească interesele Rusiei – purtătorul de cuvânt al lui Tokayev (TASS)

Kazahstanul nu va face mișcări care ar putea dăuna intereselor Rusiei, deoarece rămâne un partener…

2 ore ago

Kremlinul despre Boris Johnson: ”Nu îi place de noi, nici nouă de el”

Kremlinul şi-a făcut cunoscută oficial joi antipatia faţă de premierul britanic Boris Johnson, transmite Reuters.…

2 ore ago

Cum va fi ales noul premier britanic după demisia lui Boris Johnson şi cât ar putea dura

Boris Johnson a demisionat joi din funcţia de prim-ministru, declanşând operaţiunea de căutare a unui…

2 ore ago

Argentina afirmă că are sprijinul Chinei pentru a se alătura grupului BRICS

Guvernul de la Buenos Aires a afirmat joi că a primit sprijinul oficial al Chinei…

2 ore ago