Energie

Eurostat: Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au ajuns la nivelul de dinaintea pandemiei

În al patrulea trimestru al anului 2021, emisiile de gaze cu efect de seră ale economiei UE au totalizat 1,041 miliarde de tone echivalent CO2, ușor peste valoarea anterioară pandemiei, respectiv trimestrul al patrulea din 2019. Informațiile provin din datele privind estimările trimestriale ale emisiilor de gaze cu efect de seră pe activități economice publicate astăzi de Eurostat.

Emisiile de gaze cu efect de seră ale economiei UE în al patrulea trimestru din 2021 au crescut cu 8% față de același trimestru din 2020. Această creștere se datorează în mare parte efectului redresării economice după scăderea bruscă a activității în 2020 din cauza crizei COVID-19.  Pentru comparație, emisiile pentru aceeași perioadă din 2019 s-au ridicat la 1, 005 miliarde tone echivalent CO2.

În al patrulea trimestru al anului 2021, sectoarele economice responsabile pentru cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră au fost gospodăriile (22%), industria prelucrătoare și furnizarea de energie electrică (ambele cu 21%), urmate de agricultură (12%) și transport și depozitare (11%). Emisiile de gaze cu efect de seră din toate sectoarele au crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în transport și depozitare (+18%), minerit (+11%) și furnizarea de energie electrică (+10%).

În ciuda efectului redresării economice, tendința pe termen lung a emisiilor de gaze cu efect de seră din UE arată o reducere constantă.

În trimestrul patru din 2021, emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în toate statele membre UE, comparativ cu perioada similară din 2020, reflectând redresarea în urma pandemiei. În unele ţări se înregistrează creşteri reduse: Cipru (0,3%), Ţările de Jos şi Slovenia (ambele cu 2%) şi Luxemburg (3%), în altele au crescut substanţial: Estonia (28%), Bulgaria (27%) şi Malta (23%).

În unele state, cum ar fi Estonia (28%), Bulgaria (27%), Suedia (14%), Letonia şi Belgia (ambele cu 13%), creşterea a fost mai substanţială decât scăderea înregistrată între trimestrul patru din 2019 şi trimestrul patru din 2020.

UE şi-a propus o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.

View Comments

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

7 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

8 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

8 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

9 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

11 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

12 ore ago

This website uses cookies.

Read More