Eurostat: Scăderi de preţ la energie şi gaze naturale

În prima jumătate a anului 2020, prețurile medii ale energiei electrice în Uniunea Europeană (UE) au scăzut ușor în comparație cu prima jumătate a anului 2019 (21,6 EUR la 100 kWh), ajungând la 21,3 EUR la 100 kWh, potrivit Eurostat.

Prețurile medii ale gazului în UE au fost aproape stabile și s-au ridicat la 6,6 EUR la 100 kWh în prima jumătate a anului 2020.

Prețurile electricității au scăzut în 16 state membre ale UE în prima jumătate a anului 2020, iar prețurile gazului au scăzut în 18 din cele 24 de state membre ale UE, care raportează prețurile gazelor naturale în sectorul gospodăriilor, în prima jumătate a anului 2020.

Impozitele și taxele au reprezentat 40% din facturile de energie electrică percepute gospodăriilor din UE în prima jumătate a anului 2020. Pentru gazele naturale, ponderea corespunzătoare a impozitelor și taxelor a fost la o treime (33%) din facturile gospodăriilor.

* Cea mai mare scădere a prețurilor la electricitate în Olanda, cea mai mare creștere în Lituania

Între prima jumătate a anului 2019 și prima jumătate a anului 2020, cele mai mari scăderi ale prețurilor la energia electrică a gospodăriilor, în monedele naționale, au fost observate în Olanda (-31,0%), urmată de Letonia (-12,8%), Slovenia (-11,4% ), Suedia (-10,0%) și Estonia (-8,9%). Scăderile de impozite au determinat în principal reducerea în Olanda, în timp ce costul energiei a fost principalul factor pentru reducerea prețurilor în Letonia, Slovenia, Suedia și Estonia. În schimb, cea mai mare creștere a fost înregistrată în Lituania (+ 13,6%), înaintea Poloniei (+ 12,9%), Luxemburg (+ 10,5%), României (+ 9,1%) și Cehiei (+ 8,0%). Costul energiei a fost principalul motor pentru aceste creșteri.

Exprimate în euro, prețurile medii ale energiei electrice pentru gospodării în prima jumătate a anului 2020 au fost cele mai mici în Bulgaria (10,0 EUR la 100 kWh), Ungaria (10,3 EUR) și Estonia (12,4 EUR) și cele mai mari în Germania (30,4 EUR), Danemarca (28,3 EUR) ) și Belgia (27,9 EUR).

* Cea mai mare scădere a prețurilor la gaz în Letonia, cea mai mare creștere în Olanda

Între prima jumătate a anului 2019 și prima jumătate a anului 2020, cele mai mari scăderi ale prețurilor la gazele naturale, în monede naționale, au fost observate în Letonia (-29,4%), Lituania (-19,8%), Suedia (-16,0%) și Portugalia (-15,4%). Scăderea impozitelor a determinat în principal reducerea în Suedia. Costul energiei a fost principalul factor pentru reducerea prețului în Letonia, în timp ce ambele au afectat prețurile din Lituania și Portugalia. În schimb, cea mai mare creștere a fost înregistrată în Olanda (+ 8,0%), înaintea Franței (+ 7,3%) și Croației (+ 5,2%). Creșterile de impozite au afectat în principal creșterea din Olanda. Costul energiei a fost principalul motor pentru creșterile din Franța și Croația.

Exprimate în euro, prețurile medii ale gazelor naturale în prima jumătate a anului 2020 au fost cele mai mici în Letonia, Ungaria și România (fiecare 3,2 EUR la 100 kWh) și Lituania (3,6 EUR) și cel mai mare în Olanda (10,0 EUR), Suedia (9,8 EUR ), Franța (7,9 EUR) și Danemarca (7,5 EUR).

Stanciu Ancuta

Ancuţa-Carolina Stanciu - redactor şef al FinancialIntelligence.ro Ancuţa-Carolina Stanciu, membru fondator și redactor șef al publicaţiei, are 20 de ani experiență în jurnalism economic, fiind în ultimii 8 ani redactor şef al cotidianului financiar “Bursa". A fost coordonator şi organizator a numeroase conferinţe, dedicate unor domenii de interes public. Ancuţa Stanciu a participat la numeroase conferinţe şi dezbateri pe teme economice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Recent, a fost contributor la volumul “Transporturi şi infrastructură”, din cadrul seriei de "Caiete documentare-Club România". După absolvirea Şcolii Superioare de Jurnalism, Ancuţa Stanciu a finalizat programul Reuters Foundation “Economic and Political Reporting from Southeast Europe” (Londra), în 2005, iar în 2007 a absolvit masterul “Managementul proiectelor” la SNSPA. În anul 2009, Ancuţa Stanciu a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Articole recente

70% din angajații Transgaz, de acord să se vaccineze anti-Covid; Ion Sterian se va vaccina pentru a oferi exemplu angajaților

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SA, ca urmare a deciziei conducerii generale a…

6 ore ago

Franţa, Marea Britanie şi Germania cer Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic

Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut sâmbătă Iranului să renunţe la producerea de uraniu…

6 ore ago

Transelectrica, după incidentul din 8 ianuarie: Obiectivele strategice pentru perioada următoare vizează realizarea unor proiecte de investiții importante pentru consolidarea rețelei electrice de transport

Obiectivele strategice ale Transelectrica pentru perioada următoare vizează realizarea unor proiecte de investiții importante pentru…

7 ore ago

Traian Băsescu s-a imunizat împotriva COVID 19

Traian Băsescu, fost Președinte al României, s-a imunizat împotriva COVID 19, arata o postare pe…

8 ore ago

Pfizer anunţă că are un “plan” pentru a limita întârzieri de livrare a vaccinurilor Covid

Grupul american Pfizer, asociat cu laboratorul german BioNTech, a anunţat sâmbătă un "plan" care trebuie…

8 ore ago