Evergrande urmează să intre într-o restructurare a datoriilor care ar include toate obligațiunile sale publice offshore și datoria privată, potrivit analiștilor, citaţi de CNBC.
Dezvoltatorul imobiliar cu probleme, care are datorii de 300 de miliarde de dolari, a anunţat marţi că înființează un comitet de management al riscului, care va juca un rol în atenuarea și eliminarea riscurilor viitoare pentru companie. Cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume s-a chinuit să strângă fonduri pentru a plăti furnizorii și investitorii.
Aceste evoluții au dus la creşterea acţiunilor marţi, de la un minim record, deși ulterior și-au pierdut avânt. De asemenea, acţiunile altor firme imobiliare listate la Hong Kong au crescut.
Sentimentul a fost, de asemenea, susținut de mișcarea Chinei de a pune accentul pe relaxare. Luni, banca centrală a țării a declarat că va reduce rata rezervelor obligatorii, sau suma de numerar pe care băncile trebuie să o dețină ca rezerve, pentru a doua oară în acest an. Acest lucru eliberează 1,2 trilioane de yuani (282 de miliarde de dolari) pentru a stimula încetinirea creșterii din cauza pandemiei.
„Se pare că în curând va avea loc o restructurare a obligațiunilor publice offshore ale Evergrande și ale obligațiilor de datorie privată”, a declarat Martin Hennecke, șeful departamentului de consultanță și comunicații pentru investiții în Asia la St. James’s Place.
Aceste obligații de datorie privată ar include probabil obligațiuni ale societății mixte Jumbo Fortune și ale unității Scenery Journey, potrivit lui Luther Chai de la CreditSights, o subsidiară a Fitch Ratings.
Dezvoltatorul încă nu a anunţat dacă a plătit o dobândă în valoare de 82,5 milioane de dolari – perioada de grație de 30 de zile s-a încheiat luni. Analiștii au spus, totuși, că este puțin probabil ca dobânda să fi fost plătită, având în vedere planurile de restructurare ale companiei. Evergrande a declarat vineri că „planifică să se angajeze activ cu creditorii offshore pentru a formula un plan viabil de restructurare”.
Ar fi pentru prima dată când firma nu poate să plătească în mod oficial.
China trece la relaxarea politicilor
Analiștii au spus că schimbarea Chinei către relaxarea politicii monetare ar fi demnă de remarcat în schimbarea situației pentru piața imobiliară cu probleme.
„Ceea ce este foarte demn de remarcat… în opinia mea, este că retorica factorilor de decizie chinezi s-a schimbat semnificativ recent, cu accent pe relaxare, care include reducerea ratei rezervelor obligatorii, o relaxare mai largă a restricțiilor din sectorul imobiliar, un angajament pentru stabilizarea în 2022 și concentrarea pe sprijinul economic prin diverse instrumente de politică monetară”, a spus Hennecke.
Relaxarea Chinei este deosebit de semnificativă, având în vedere că atitudinea dură a guvernului privind reducerea datoriilor și alte înăspriri din sectorul imobiliar a declanșat criza actuală a spus Hennecke.