Update articol:

EXCLUSIV: CEC Bank va raporta, pentru anul 2019, un profit net de circa 400 de milioane de lei

Bogdan Neacsu Bogdan Neacsu
  • Bogdan Neacşu: “Vrem să creştem incluziunea financiară în România”
  • Valoarea creditelor, potrivit datelor preliminare, depășeşte 20 de miliarde de lei
  • Solvabilitatea CEC Bank este de peste 22%
  • Oficialii băncii: “Pierderea operațională înainte de variația activelor și datoriilor de exploatare, de 949,7 milioane lei la 31.12.2018, nu reprezintă de fapt o pierdere, ci este o ajustare a profitului realizat de CEC Bank la 31 decembrie 2018”
  • Bogdan Neacşu: ”Listarea CEC Bank ar arăta valoarea reală de piaţă a instituţiei”

 

CEC Bank va raporta, pentru anul 2019, un profit net de circa 400 de milioane de lei, cu o creștere de două cifre față de 2018, potrivit datelor preliminare, neauditate, ne-a declarat Bogdan Neacşu, CEO CEC Bank, adăugând că toate țintele de buget au fost atinse sau depășite în 2019.

Bogdan Neacşu spune că majorarea profitului provine în principal din optimizarea și eficientizarea activității și din diversificarea serviciilor: “Veniturile din produse tranzacționale au crescut mai mult decât veniturile din dobânzi. Veniturile operaționale sunt estimate la circa 1,2 miliarde de lei, în creștere cu circa 15%, în condițiile în care Banca a înregistrat o creștere mai mare pe produse tranzacționale (de circa 20%)”.

Portofoliul de credite a înregistrat o creștere echilibrată, de circa 10%, puțin mai mare pe segmentul companii (11%) versus persoane fizice (9%).

CEC Bank are circa 70% credite persoane juridice și 30% credite retail. “Avem clientelă din toate segmentele pieţei, suntem foarte bine echilibraţi. Avem în ultima vreme un plus pe parte de industrie şi agricultură. Valoarea creditelor, potrivit datelor preliminare, depășeşte 20 de miliarde de lei”, precizează CEO CEC Bank.

Sumele atrase de la clientelă, principala sursă de finanțare a băncii, s-au ridicat la aproximativ 28 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2019, în creștere cu ~11% față de anul anterior, conform datelor preliminare.

Depozitele pentru persoane fizice reprezintă principala sursă de finanțare și au o pondere de circa trei sferturi din totalul depozitelor. De asemenea, ROE (rata de rentabilitate a capitalurilor) se situează în jur de 13%.
Solvabilitatea CEC Bank este de peste 22%, ne-a mai spus Bogdan Neacşu.

În cursul anului 2019, Banca a reușit majorarea capitalului social cu suma de 940 de milioane de lei, prin aportului acționarului unic, statul român, respective Ministerul Finanţelor, CEC Bank devenind astfel singura bancă românească, deținută de stat, pentru care Comisia Europeană a aprobat un astfel de demers în condiții concurențiale de piață și care nu reprezintă ajutor de stat.

Bogdan Neacşu spune că această capitalizare va ajuta banca să se dezvolte: “Vrem să ne ajungem în top cinci jucători din sistemul bancar. Cred că avem ingredientele necesare, reputaţia necesară şi evident, zic eu, că privim cu multă responsabilitate tot ce se va întâmpla la nivelul întregului sistem bancar”.

Directorul general al CEC Bank îşi doreşte să ofere produse şi servicii bancare cât mai multor români, având în vedere că CEC Bank are cea mai mare reţea bancară din ţară: “Vrem să creştem incluziunea financiară în România, să oferim companiilor şi persoanelor fizice produse și servicii financiare care răspund nevoilor lor, cum ar fi tranzacțiile financiare, plățile, economisirea, creditarea etc. CEC Bank poate să facă asta, spre deosebire de alte bănci din România. În plus, prin această măsură, creştem gradul de intermediere bancară, în condiţiile în care, în România, doar 57,8% din cetăţeni au un cont bancar, comparativ cu Marea Britanie – 96,4%, Franţa – 94%, Ungaria – 74,9%, Bulgaria -72,2%, potrivit datelor Băncii Mondiale pe 2017”.

Cât priveşte informaţiile publicate în presa cu privire la faptul că CEC Bank ar fi înregistrat, în 2018, o pierdere operaţională de 949 milioane de lei, oficialii băncii ne-au spus:

”Începând cu anul 2012, sistemul bancar românesc aplică Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) ca bază a contabilității. Conform acestora, instituțiile de credit întocmesc (anual și semestrial) un set de situații financiare, auditate de auditorul financiar independent, în care se prezintă mai multe tipuri de informații, care se regăsesc obligatoriu în următoarele 5 documente întocmite conform cerințelor IFRS:
1. Informații privind rezultatul financiar al perioadei (profit/pierdere);
2. Informații privind elementele de activ și pasiv existente în sold la dată de raportare (30 iunie/31 decembrie) – bilanț;
3. Informații privind evoluția capitalurilor proprii în perioada de raportare, pe tipuri de elemente de capital;
4. Informații privind ieșirile și intrările de numerar (fluxuri de trezorerie), grupate pe 3 tipuri de activități (activitatea de exploatare, activitatea de investiții și activitatea de finanțare);
5. Note explicative.
În cadrul documentului menționat la nr. 4 mai sus, există o poziție denumită “Pierderea operațională înainte de variația activelor și datoriilor de exploatare”, având o valoare de 949,7 milioane lei la dată de 31.12.2018. Această sumă nu reprezintă de fapt o pierdere, în înțelesul strict al cuvântului, ci reprezintă o ajustare a profitului realizat de Banca la 31 decembrie 2018 (în suma de 432,9 milioane de lei), în scopul de a determina (prin metodă indirectă, reglementată de IFRS) care a fost mișcarea numerarului generat din activitatea de exploatare. Aceeași metodă se aplică și pentru a determina mișcarea numerarului din activitatea de investiții (de unde rezultă un profit de 2.324,1 milioane de lei) și a numerarului generat din activitatea de finanțare (de unde rezultă o pierdere de 40,5 mii lei).

Astfel, cifrele incluse în “Situația fluxurilor de trezorerie” oferă cititorilor situațiilor financiare anuale auditate, informații despre mișcarea numerarului în anul curent (pe cele 3 tipuri de activități) și nu oferă detalii despre profitul sau pierderea contabila înregistrată de Banca. Faptul că valoarea cu care a fost majorat în luna octombrie 2019 capitalul social al Băncii, în sumă de 940 milioane de lei, este apropiată de valoarea de 949,7 milioane de lei care reprezintă mișcarea numerarului în cadrul activității de exploatare, este o simplă coincidență, întrucât cele două valori nu sunt comparabile prin natura lor”.

Referitor la listarea CEC Bank, Bogdan Neacşu spune că ar fi un pas important pentru bancă, care ar arăta valoarea reală de piaţă a instituţiei, în condiţiile în care CEC Bank are o vechime de 155 de ani pe piaţa bancară din România. “Dacă vorbim de listarea CEC Bank, aceasta se poate realiza în doi-trei ani, dacă se hotărăşte acum acest lucru. Decizia, însă, aparţine acţionarului băncii, respectiv Ministerul Finanţelor Publice”.    

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM