Categories: Asigurari

Nicu Marcu: Hotărârea Tribunalului privind falimentul City Insurance confirmă corectitudinea deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a companiei

Preşedintele ASF Nicu Marcu ne-a acordat un scurt interviu, după ce Tribunalul Bucureşti a dispus în această dimineaţă deschiderea procedurii falimentului City Insurance.

Cum comentaţi hotărârea Tribunalului Bucureşti, de declarare a falimentului City Insurance, la cererea ASF încă din septembrie 2021?

Nicu Marcu: Hotărârea Tribunalului vine să confirme, de fapt, corectitudinea deciziei de retragere a autorizației de funcționare a companiei City Insurance luată de Autoritatea de Supraveghere Financiară la finalul unei asidue activități de control. Aşa cum am anunţat în repetate rânduri, Autoritatea a acţionat drastic în privinţa acestei companii care a încălcat reglementările şi nu şi-a respectat consumatorii.

Aţi simţit presiuni din partea anumitor grupuri de interese, după ce ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance şi a solicitat deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii?

Nicu Marcu: Nu comentez aceste aspecte, mai ales că la DIICOT există în lucru un dosar  care vizează încălcarea legii de către această companie, dar vreau să subliniez că acţiunea de control la City a fost una extrem de laborioasă şi de dificilă, Autoritatea depunând multe eforturi pentru a reuşi să obţină dovezile care au fundamentat toate deciziile luate de Consiliul ASF în privinţa City Insurance. Prin retragerea autorizației de funcționare  a acestui asigurator am dorit să reechilibrăm piaţa în care practicile nelegale au produs dezechilibre semnificative.

Despre problemele City Insurance se ştia de foarte mult timp. De ce credeţi că nimeni nu a avut curajul să arate situaţia reală a City Insurance până la venirea dvs la conducerea ASF?

Nicu Marcu: Am menționat în repetate rânduri și încă de la numirea mea ca președinte al Autorității că misiunea acestui mandat este să readucă respectarea legii de către toate companiile din toate piețele pe care le supraveghează ASF. Împreună cu echipa care a coordonat controlul la City am depus toate eforturile să aducem adevărul la suprafață și să penalizăm încălcarea legislației.

Pe 17 septembrie 2021, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance şi a solicitat deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii. La cererea ASF, Guvernul a dat o OG prin care s-au putut face plăţi înainte de declararea falimentului City. Câţi bani a plătit ASF/FGA până acum?

Nicu Marcu: Este bine că am reușit să venim în sprijinul deținătorilor de polițe RCA emise de acest asigurător. Dacă nu am fi intervenit astfel, daunele ar fi urmat să fie plătite abia la pronunțarea falimentului City de către instanță, probabil peste o perioadă lungă de timp. Datorită inițiativei ASF și a Guvernului,  FGA a efectuat deja plăți în valoare de peste 53 de milioane de lei pentru 7667 de dosare de daună și cereri de restituire.

Vă mulţumesc!

Tribunalul Bucureşti deschide procedura falimentului City Insurance

CITR a fost numit lichidatorul judiciar al City Insurance

Articole recente

Preşedintele chinez promite în Arabia Saudită consolidarea legăturilor cu ţările din Golf

Preşedintele chinez Xi Jinping a asigurat vineri în Arabia Saudită că ţara sa doreşte să-şi…

2 ore ago

Putin: Orice ţară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ştearsă de pe faţa pământului

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis vineri că orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia…

2 ore ago

Mediul de afaceri din România este consternat de rezultatul votului din 8 decembrie în ce privește aderarea României la Schengen (CDR)

Mediul de afaceri din România reprezentat de Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) este consternat de…

2 ore ago

Economistul Ciprian Dascălu: Economia României ar putea creşte anul viitor cu 2,1%

Economia României ar putea creşte anul viitor cu 2,1%, iar inflaţia s-ar putea situa la…

2 ore ago

Bittnet Group preia 70% din pachetul de acțiuni al Dataware Consulting SRL (Dataware)

Bittnet (BNET), un grup de companii IT listate pe Piața Principală a Bursei de Valori…

2 ore ago

CE: Obiectivele pentru 2030 privind reducerea la zero a poluării sunt realizabile, dar necesită acţiuni mai ferme

Politicile Uniunii Europene au contribuit la reducerea poluării aerului, precum şi a poluării cu pesticide,…

2 ore ago