Gaze naturale

Exclusivitate-Interviu Vasile Cârstea: “Depogaz nu a făcut nici o extracție sau o injecție de gaze naturale din depozite, după bunul său plac”

  • Permanent există un Comandament la nivelul Ministerului Energiei – toate cantitățile de gaz extrase sunt cunoscute la nivelul Ministerului Energiei

  • “Voi acționa în instanță pentru prejudiciile aduse imaginii mele ca persoană și pentru daunele pentru restul mandatului de executat în cadrul Depogaz”

  • Interviu cu domnul Vasile Cârstea, fost director general Depogaz

Vasile Cârstea a fost demis de la conducerea Depogaz în urmă cu câteva săptămâni. Într-un interviu recent, Bogdan Stănescu, președintele Consiliului de Administrație Depogaz, ne-a declarat că Vasile Cârstea a fost demis pe nedrept, Raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei, ca și concluzie, nu a reținut nimic imputabil conducerii executive. Domnul Stănescu a fost singurul care a votat împotriva încetării mandatului directorului general Vasile Cârstea, considerând  că demiterea nu a fost nici justă cauză, nici bazată pe temei de lege, nici bazată pe fapte imputabile, nici bazată pe indicatorii de performanță care au fost depășiți cu peste 100%, atât de Consiliul de Administrație, cât și de conducerea executivă. 

Domnul Vasile Cârstea a avut amabilitatea să ne spună într-un interviu punctul său de vedere cu privire la demiterea sa.  

……………

Reporter: Stimate domnule Cârstea, în urmă cu câteva săptămâni ați fost demis de la conducerea Depogaz. Cum comentați decizia demiterii dvs?

Vasile Cârstea: Totul a fost o regizare a unei ședințe de CA, convocată în urma analizei Raportului de Control, care a fost făcută la Ministerul Energiei și în care au fost auditate toate problemele apărute. În urma auditului s-a constatat că problemele nu existau de fapt, dar s-a insistat, la cererea celorlalți membri ai Consiliului de Administrație, chiar dacă nu era pe ordinea de zi, să fie pusă cererea de revocare a mea din funcția de director general.

Menționez că mai aveam aproape un an și zece luni de mandat de executat din mandatul pe care îl preluasem în urma concursului pe Ordonanța 109 privind guvernanța corporativă, în care s-au respectat toți pașii legali, astfel încât să pot fi numit și în care îmi propusesem un program de dezvoltare a capacității de înmagazinare de la 3 miliarde la 4,2,- 4,5 miliarde mc gaze.

Reporter: De ce spuneți că a fost regie? 

Vasile Cârstea: Nu pot să îmi explic altfel. Rezultatele, inclusiv cele financiare, ale Depogaz în toată această perioadă au atestat că managementul a fost unul care a urmărit interesele companiei Depogaz. Puteți vedea tot ce spun și în  toate situațiile financiare care au fost trimise către asociatul unic, Romgaz, și Ministerul Energiei.

Reporter: Corpul de Control al Ministerului Energiei a susținut că descoperit nereguli privind modul de gestionare a stocurilor gaze, inclusiv „dezechilibre pe piața internă”, ceea ce făcut ca beneficiarii să fie nevoiți  „să apeleze la import de gaze la prețuri mai mari, cu consecința împovărării bugetului de stat”.

Cum răspundeți acuzațiilor raportului Curții de Conturi?  

Vasile Cârstea: Extracția și injecția gazelor naturale în depozitele de înmagazinare se fac la cererea fiecărui client care este beneficiar al serviciului de înmagazinare. Nu se fac după bunul plac al operatorului de înmagazinare. Fiind o firmă care execută servicii puse la dispoziția clienților în piață, operatorul Depogaz a răspuns la necesitățile și cerințele operatorilor de sistem și de furnizare a gazelor în sistemul național. Depogaz nu face altceva decât să pună la dispoziție acest serviciu și să răspundă cu celeritate fiecărei comenzi, de la fiecare client în parte. Nu a făcut nici o extracție sau o injecție de gaze naturale din depozite, după bunul său plac.

Depogaz și-a onorat comenzile care au fost date de către toți clienții că s-a numit OMV, Romgaz, Engie sau E.ON. Ce au comandat, asta au și primit. Menționez că permanent exista și un comandament la nivelul Ministerului Energiei în care toate cantitățile de gaz injectate extrase erau cunoscute la nivelul Ministerului Energiei. Depogaz nu are nicio obligație de asigurare a securității energetice, aceasta fiind  la nivelul Ministerului Energiei.

Reporter: Deci concluzia raportului Corpului de Control al Ministerul Energiei nu a reținut nimic imputabil conducerii executive.  

Vasile Cârstea: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat la acea vreme că a solicitat Corpului de Control, în urma finalizării verificărilor la Depogaz Ploieşti SRL, să ia toate măsurile care se impun, inclusiv aceea de a sesiza DNA, privind posibile infracţiuni.

Pot să vă spun că a făcut plângere penală. Acum stați de vorbă cu Vasile Cârstea. Dacă ceva era  în neregulă, Vasile Cârstea nu putea să mai răspundă la telefon.

Reporter: Veți da în judecată Depogaz și Ministerul Energiei pentru demiterea dvs?

Vasile Cârstea: Da. Voi acționa în instanță pentru prejudiciile aduse imaginii mele ca persoană și pentru daunele pentru restul mandatului de executat în cadrul Depogaz. Nu că aș dori să obțin aceste daune. Dar pe mine mă doare sufletul pentru că proiectele pe care le aveam și care erau promovate,  de mărire a capacității, sigur vor intra într-un impas de realizare.

La Bilciurești  este unul din proiectele esențiale care asigură creșterea cu 108 milioane Smc/ ciclu a capacității totale de înmagazinare activă, până la 1418 milioane Smc/ ciclu și creșterea capacității de extracție zilnică cu 40%, până la 20 milioane Smc/zi.

Un alt proiect foarte important era depozitul de la Gherceşti, care trebuie să fie interconectat cu sistemul BRUA. În această perioadă, proiectul trebuia să fie promovat, scos la licitație, ținând cont că mâine-poimâine vom exploata gazele din Marea Neagră. Deja depozitul de la Ghercesti este interconectat printr-o conductă a Transgaz pe care o realizează până la finalul anului între BRUA Jitaru și depozitul Ghercești. Acest proiect ajută la preluarea cantităților de gaze care vor ieși din Marea Neagră, asigurând României un rol important în regiune pentru a aduce  plusvaloare pe fiecare metru cub de gaz extras.

Reporter: Din informațiile dvs, a demarat ceva după ce ați plecat?   

Vasile Cârstea: Proiectul de la Ghercești este un proiect undeva la 120 de milioane de euro. Când eram acolo, BERD și Banca Transilvania și-au arătat disponibilitatea pentru a asigura sursa de finanțare pentru circa 100 de milioane de euro, pe care ni  puneau la dispoziție fără nicio garanție. Acum înțeleg că  nu vor mai asigura sursa de finanțare, deoarece “la conducerea companiei nu se mai află domnul director general Vasile Cârstea”.

Reporter: În aceste condiții, cum vedeți dvs aprovizionarea cu gaze pentru iarna următoare? 

Vasile Cârstea: După cum se știe, am asigurat ani de zile managementul Depogaz, dezvoltarea acestei companii și aprovizionarea cu gaze în România.

Eu cred că ne așteaptă o perioadă dificilă, mai ales că la această oră se injectează cantități reduse de gaz în depozitele de înmagazinare. Dacă vom avea o iarnă grea, este posibil să ajungem să nu putem asigura cantitățile de gaz necesare pentru siguranța sistemului național.

 

 

 

View Comments

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

4 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

5 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

5 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

6 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

8 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

9 ore ago

This website uses cookies.

Read More