Categories: EnergieIndustrie

EXCLUSIVITATE: Virgil Popescu: Alro va reuşi să găsească un furnizor de energie electrică, pentru a relua producţia la întreaga capacitate cît mai curând

  • “Schema de ajutor pentru marii consumatori de energie a funcționat și facem demersuri acum la Comisia Europeană pentru prelungirea ei și în perioada următoare, respectiv 2021-2027”

  • “Am obligat producătorii care sunt organizați în baza Ordonanței 109 și pe care îi deține statul român în portofoliu să încheie, în afara piețelor PZU, intraday și echilibrare, contracte pe termen lung în proporție de minim 40%”

Alro va reuşi să găsească un furnizor de energie electrică, statul român îşi doreşte ca Alro să reia producţia la întreaga capacitate cît mai curând şi la nivelul Ministerului Energiei se fac eforturi pentru găsirea unor soluții în limitele cadrului legal, ne-a declarat, în exclusivitate, ministrul Energiei Virgil Popescu, după ce conducerea Alro a anunţat, recent, că activitatea de producție a aluminiului primar se va diminua în contextul situației excepționale de pe piețele de energie și gaze.

Astăzi, ministrul Energiei va avea discuţii cu sindicatele din Alro pentru găsirea unor soluţii referitoare la situaţia companiei şi a salariaţilor. Tot astăzi, va avea loc un miting de protest în fața Prefecturii Județului Olt la care vor participa angajații Alro și ai altor întreprinderi care sunt afectați în mod direct sau indirect de reducerea capacității de producție.

Virgil Popescu ne-a declarat: ”Căutăm soluții împreună cu managementul Alro, în așa fel încât compania să poată să își găsească un furnizor de energie electrică și să poată relua producția integral. Am modificat în decembrie legea energiei electrice și a gazelor naturale prin transpunerea unei directive și practic am permis ceea ce era interzis până acum – mă refer la realizarea de contracte bilaterale pe termen lung, exact de ceea ce marii consumatori de energie au nevoie.

Prin transpunerea acestei Directive 944, practic se pot face contracte bilaterale extrabursiere și, de asemenea, la sugestia Consiliului Concurenței, am obligat producătorii care sunt organizați în baza Ordonanței 109 și pe care îi deține statul român în portofoliu să încheie, în afara piețelor PZU, intraday și echilibrare, contracte pe termen lung în proporție de minim 40%.

Astfel, am oferit posibilitatea încheierii contractelor bilaterale,  atât pe piața bursieră, cât și piața extrabursieră,  în așa fel încât să existe o predicție a prețului energie electrice pe termen lung, să nu mai există dependenţă de piaţa zilei următoare.

Eu cred că Alro va reuşi să găsească un furnizor de energie electrică, în așa fel încât să poată relua producția la întreaga capacitate.

La Azomureș situația este un pic diferită. Evident că este o situaţie în piaţă, cu fluctuaţie mare a prețurilor la energie electrică și gaze, dar Azomureș a avut un accident în vară. Practic linia amoniac 3 a suferit un accident și nu a fost repusă în funcțiune, pe amoniac 4 mai au de făcut revizii. Din ce am observat, Azoureș a luat decizia să își reprogrameze revizii din vară în această perioadă de iarnă.

Dar ceea ce trebuie spus este că atât Alro, cît şi Azomureș au beneficiat de ajutor de stat în cursul anului 2021 și 2020. Azomureș a primit în octombrie 125 de milioane de lei, iar Alro 396 de milioane RON. Această schemă de ajutor a marilor consumatori de energie a funcționat și facem demersuri acum la Comisia  Europeană pentru prelungirea ei și în perioada următoare, respectiv 2021-2027.

Noi dorim ca Alro să reia producția cât mai repede și la nivelul Ministerului se fac eforturi pentru găsirea unor soluții în limitele cadrului legal. De aceea am și transpus aceea Directivă Europeană care permite ceea ce au solicitat și cei de la Alro și marii consumatori de energie să poată să se bazeze pe preț predictibil la energie electrică pe o perioadă lungă de timp”.

Conducerea Alro a anunţat că activitatea de producție a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la doua hale, cu implementarea de măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile de pe piețele de energie vor reveni la normal.

Conducerea societății a mai spus că nu are în vedere pentru moment concedieri ale personalului angajat, ci doar măsuri pentru eficientizarea folosirii forței de muncă, măsuri care pot cuprinde inclusiv perioade de șomaj tehnic sau devansarea și cumularea unor revizii și reparații.

Cu privire la investițiile în curs, Alro a anunţat că se va concentra doar pe acele investiții care vor aduce câștiguri și îmbunătățiri imediate ale activității sale sau care sunt necesare în vederea conformării cu operarea sigură și legală. Celelalte investiții vor fi amânate pentru o dată ulterioară, în funcție de evoluțiile din economie.

View Comments

Articole recente

Sri Lanka: Premierul preia Ministerul Finanţelor, crucial pentru a scoate ţara din grava criză economică

Premierul srilankez Ranil Wickremesinghe a preluat miercuri Ministerul Finanţelor, un minister crucial pentru a scoate…

46 de minute ago

O delegaţie a FMI va evalua economia românească, în perioada 30 mai – 10 iunie

O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees…

50 de minute ago

Trebuie să facem totul pentru a opri războiul din Ucraina, declară premierul polonez Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a cerut marţi comunităţii internaţionale să ''facă tot ce poate pentru…

o oră ago

SUA: Stellantis şi Samsung SDI investesc 2,5 miliarde dolari într-o fabrică de baterii pentru vehicule electrice

Samsung SDI, divizia de baterii a grupului sud-coreean Samsung, şi producătorul auto Stellantis au anunţat…

2 ore ago

George Soros spune că civilizația ar putea să nu supraviețuiască războiului lui Putin din Ucraina şi avertizează asupra crizei globale

Soros îi vede pe Putin și Xi drept „cea mai mare amenințare la adresa societății…

4 ore ago