Categories: Gaze naturale

Explozii identificate de seismologi în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore, potrivit televiziunii suedeze SVT

Gazul se revarsă în Marea Baltică prin trei scurgeri separate de pe conductele Nord Stream 1 și 2, pe fondul afirmațiilor seismologilor din Suedia și Danemarca cu privire la două vârfuri ale activității submarine, indicând posibil explozii și speculații despre sabotaj, scrie The Guardian

Un seismograf de pe insula daneză Bornholm, în apropiere de locul unde s-au produs scurgerile, a înregistrat de două ori vârfuri luni, ziua în care gazoductele Nord Stream 1 și 2 au suferit scăderi dramatice de presiune, a declarat centrul german de cercetare geologică GFZ.

Seismologii au identificat explozii în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore, potrivit televiziunii suedeze SVT, citată de The Guardian.

Un zbor militar danez deasupra scurgerilor a adus imagini uimitoare de la accidente, inclusiv una care arată o zonă de gaz clocotitor lat de un kilometru pe suprafața mării.

Vezi video aici: https://www.forsvaret.dk/en/news/2022/gas-leak-in-the-baltic-sea/#

”SVT poate dezvălui că staţiile de măsurare din Suedia şi Danemarca au înregistrat luni explozii subacvatice puternice în aceeaşi zonă unde sunt scurgerile de gaz. Nu există nicio îndoială că acestea sunt explozii”, a declarat Björn Lund, lector în seismologie la Reţeaua Naţională Seismică Suedeză, (SNSN).

Prima explozie a fost înregistrată la ora locală 2.03 în noaptea dinspre duminică spre luni, iar a doua la ora locală 19.04, luni seara, potrivit SVT. Avertismentele privind scurgerile de gaz au fost emise de Administraţia Maritimă la ora locală 13.52, respectiv 20.4, luni, după ce navele au detectat bule la suprafaţa apei.

SVT a obţinut coordonatele exploziilor, care se află în aceeaşi zonă în care au fost înregistrate scurgerile de gaze.

”Puteţi vedea clar cum valurile vin dinspre fund spre suprafaţă. Nu există nicio îndoială că a fost o explozie. Am avut chiar şi o staţie în Gnosjö care a detectat exploziile”, a mai spus Lund.

”De obicei primim informaţii despre exploziile care au loc sub apă, dar uneori nu le primim. În acest caz, nu am primit nicio informaţie”, a mai declarat el, care a subliniat că zona în care au fost înregistrate exploziile nu este folosită de obicei pentru desfăşurarea exerciţiilor militare.

Potrivit lui Lund, una dintre explozii a avut o magnitudine de 2,3 pe scara Richter.

Anterior, premierul danez, Mette Frederiksen, a declarat că sabotajul nu poate fi exclus.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat știrea „foarte îngrijorătoare” și a spus că „nicio opțiune nu poate fi exclusă în acest moment”, inclusiv sabotajul.

Articole recente

Integrarea companiei Țiriac Leasing în Grupul Financiar Banca Transilvania va fi finalizată în 15 decembrie

Integrarea companiei Țiriac Leasing în Grupul Financiar Banca Transilvania va fi finalizată în 15 decembrie…

2 minute ago

A început procesul lui Markus Braun, managerul austriac al Wirecard, acuzat de o fraudă de miliarde de euro

La aproape doi ani și jumătate de la prăbușirea Wirecard, furnizorul german de servicii de plată,…

3 minute ago

ANRE a transmis spre decontare, în conformitate cu OUG 27/2022, o sumă de peste 7,3 miliarde lei

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a verificat şi transmis spre decontare, în…

40 de minute ago

Germania şi Franţa susţin aderarea României, Croaţiei şi Bulgariei la spaţiul Schengen

Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen, a declarat joi,…

o oră ago