Update articol:

ExxonMobil avertizează UE: Birocrația europeană ar putea să ne împingă să investim în altă parte; ExxonMobil: „Ne confruntăm cu dezindustrializarea economiei europene și suntem îngrijorați” (FT)

Sursa Facebook

Compania ExxonMobil avertizează că este dispusă oprească investiţii de miliarde de dolari în Europa, dacă Bruxelles-ul nu reduce birocrația ecologică pe care compania o învinovățește pentru „dezindustrializarea economiei europene”, scrie Financial Times.

Karen McKee, președintele diviziei de soluții de produse la ExxonMobil, a declarat pentru Financial Times că gigantul petrolier american avea 20 de miliarde de dolari rezervate pentru proiecte de decarbonizare între 2022 și 2027, dar că este probabil să acorde prioritate „altor părți ale lumii”, pe fondul frustrării crescânde din cauza poverii  de reglementare legată de lansarea proiectelor în Europa.

„Când facem investiții, avem în minte orizonturi de timp foarte lungi. Aș spune că evoluțiile recente din Europa nu au insuflat încredere în politicile pe termen lung, previzibile”, a spus McKee. „Ne confruntăm cu dezindustrializarea economiei europene și suntem îngrijorați”, a adăugat ea.

Reglementările ambițioase ale Europei legate de climă au avut un „impact negativ” asupra companiilor și au dus la proceduri „lente și întortocheate” pentru autorizarea și accesul la finanțare, a spus oficialul Exxon.

ExxonMobil este una dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume. A investit peste 20 de miliarde de euro în Europa în ultimii zece ani. În decembrie, a anunțat un proiect pilot pentru tehnologia de captare a carbonului, cofinanțat cu 30,5 milioane de euro bani UE.

Comentariile lui McKee vin în momentul în care peste 70 de directori din industrie se întâlnesc marți la Anvers în încercarea de a face presiuni asupra UE să regândească politica industrială și să sprijine întreprinderile care se luptă cu implementarea legii privind clima a Pactului verde a blocului. Acest lucru obligă UE să ajungă la zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050.

Lideri, inclusiv președintele francez, Emmanuel Macron, și premierul Belgiei, Alexander de Croo, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la reglementările de mediu care sperie investitorii și provoacă proteste ample din partea fermierilor.

Comisia Europeană s-a străduit să pună în aplicare Green Deal și să îmbunătățească competitivitatea europeană, ca răspuns la multe avertismente din partea guvernelor naționale că întreprinderile ocolesc UE în favoarea SUA și China.

Preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a promis luni că va îmbunătăți climatul de afaceri, după ce a impus reglementări menite să atingă unele dintre cele mai ambițioase obiective de mediu din lume.

O declarație comună semnată de companiile care participă la conferința de la Anvers, inclusiv ExxonMobil, TotalEnergies, ArcelorMittal și Ineos, spunea că industria ar trebui să crească investițiile în UE de șase ori în acest deceniu față de cel precedent, dacă blocul își dorește să-și atingă obiectivele climatice.

 

 

 

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/07/2025)

Consiliul Concurentei aproba tranzactia Digi - Telekom Romania Mobile

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/07/2025)

Autorizarea reducerii capitalului social si a modificarii Actului Constitutiv

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 29.07.2025-27.08.2025

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (28/07/2025)

Perioada inchisa 29.07.2025-27.08.2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/07/2025)

Proces de oferta publica de cumparare in cadrul programului de rascumparare