Categories: Afaceri

EY România: ANAF extinde cu şase luni perioada de graţie pentru SAF-T; marii contribuabili primesc o gură de oxigen

Autoritatea fiscală oferă un răgaz marilor contribuabili, amânând cu şase luni data primei raportări a Fişierului Standard de Control Fiscal (SAF-T) sau D-406, ceea ce reprezintă o gură de oxigen pentru marii contribuabili, potrivit unei analize realizate de specialiştii EY România, citată de Agerpres.

“Măsura vine în condiţiile în care, aşa cum arăta cu doar o săptămână în urmă un sondaj realizat de EY România, mai mult de jumătate dintre marii contribuabili nu începuseră pregătirile pentru implementarea acestei noi declaraţii, iar aproape o treime dintre ei deţineau informaţiile cerute de raportare în mai multe sisteme informatice de gestiune fiscală şi contabilă. Răgazul primit de marii contribuabili ar trebui să mobilizeze companiile, în aşa fel încât să poată realiza declaraţia în noile termene”, subliniază Georgiana Iancu, Partener, liderul Departamentului de impozite indirecte, EY România.

ANAF a publicat joi, pe portalul propriu, un proiect de Ordin prin care stabileşte că plătitorii/contribuabilii care au obligaţia de a transmite lunar fişierul SAF-T beneficiază de o perioadă de graţie de şase luni pentru prima raportare a Declaraţiei 406. Aceasta va fi calculată, conform proiectului de Ordin al ANAF, “pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se
acordă când obligaţia de transmitere devine efectivă pentru respectivul contribuabil”.

“Cu alte cuvinte, dacă anterior acestui Ordin marii contribuabili ar fi trebuit să trimită fişierul electronic cu prima raportare pe 28 februarie 2022, în cadrul unei perioade de graţie de 3 luni, de-acum înainte aceştia vor avea posibilitatea să transmită datele cerute printr-o declaraţie validă SAF-T până la finele lunii iulie 2022 fără sancţiuni. Gura de oxigen oferită de ANAF marilor contribuabili ne dă mai multă încredere că aceştia vor putea să pregătească mai bine prima raportare, care presupune o schemă complexă, de 800 de câmpuri, dintre care 260 obligatorii, cu informaţii amănunţite despre Conturile contabile/Registrul Jurnal, Clienţi, Furnizori, informaţii specifice despre taxe, Produse, Stocuri, Înregistrări contabile la nivel de tranzacţie sau Plăţi, Mişcări de bunuri sau alte Tranzacţii cu active”, explică Georgiana Iancu.

În opinia sa, cel mai optimist interval de analizare şi identificare exactă a informaţiilor cerute de Declaraţia 406, pentru acele companii care nu presupun realizarea unor modificări şi calibrări ale sistemelor de gestiune, ar fi fost unul situat între 10 şi 14 săptămâni. De asemenea, din discuţiile avute cu agenţii economici care demaraseră deja implementarea D-406, au fost identificate mai multe dificultăţi cu care se confruntau, între care înţelegerea cerinţelor de raportare şi a modalităţilor în care trebuie realizate, precum şi identificarea sursei datelor cerute de ANAF erau printre cele mai importante.

“Acum, companiile vor putea să se hotărască asupra soluţiei tehnice cu ajutorul căreia vor face raportarea, fără riscul de a depăşi termenul”, susţine autorul raportului.

În acest context, specialiştii EY România recomandă companiilor care se află în primul val de raportare a SAF-T să documenteze deciziile privind modul de raportare înainte de implementarea propriu-zisă şi să se asigure că au o înţelegere bună a cerinţelor de raportare, alegând o soluţie personalizată de generare a fişierului în formatul cerut de ANAF.

SAF-T reprezintă un standard internaţional, conceput de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care vizează schimbul electronic de date contabile între contribuabil şi agenţiile naţionale de administrare fiscală. Practic, SAF-T integrează sub forma unui fişier electronic, bazat pe XML, toate datele contabile extrase automat din sistemele IT ale contribuabililor, precum şi mapările privind tratamentul fiscal aplicat, ce sunt exportate şi transmise către autorităţile fiscale. În acest fel, ANAF va putea realiza verificări electronice de la distanţă, fără să mai fie nevoie să efectueze tradiţionalele controale sau inspecţii fiscale la sediul contribuabilului.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021. Prezentă în România din anul 1992, EY are peste 800 de angajaţi în România şi Republica Moldova, furnizând servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Articole recente

Washingtonul lansează împreună cu G7 o iniţiativă destinată să dea o replică Chinei în materie de infrastructuri

Grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii (G7) a abordat duminică, la iniţiativa SUA,…

8 ore ago

Ciucă: Decizia SUA privind finanţarea pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România confirmă soliditatea parteneriatului strategic

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari…

9 ore ago

Iohannis: Asigurarea securităţii energetice – obiectiv comun al parteneriatului strategic româno-american

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, duminică, anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, privind finanţarea cu 14 milioane…

9 ore ago

Ucraina: Johnson îl avertizează pe Macron împotriva “oricărei tentative” de soluţie negociată “acum”

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat duminică pe preşedintele francez Emmanuel Macron împotriva tentativei de…

14 ore ago

Compania Austrian Airlines a anulat zeci de zboruri din cauza contaminărilor cu COVID-19 în rândul personalului său

Compania aeriană austriacă Austrian Airlines a fost nevoită să anuleze sâmbătă 52 din cele 360…

16 ore ago