Categories: InterviuriInvestitii

Fady Friberg: “Dubai este locul ideal pentru o persoană care vrea să își diversifice investițiile”

Dubai este locul ideal pentru o persoană care vrea să își diversifice investițiile, randamentul în imobiliare ajungând aici la circa 7%, ne-a declarat Fady Friberg, Managing Partner Platinum Square Real Estate Dubai, specialist în imobiliare de origine irakiană, cu cetățenie suedeză, care a trăit în România în perioada 1997-2001. De 15 ani locuiește în Dubai, este căsătorit cu o româncă și are un copil.

Acesta apreciază că interesul românilor pentru investiții în imobiliare în Dubai este foarte mare și de aceea intenționează să deschidă un sediu al agenției în România.

Platinum Square Real Estate este o agenție imobiliară cu sediul în Dubai, înființată în 2010, care se adresează investitorilor interesați să cumpere proprietăți pe piața din Dubai. Clienții companiei sunt atât investitori internaționali, cât și locali care cumpără pentru randamentul chiriei și creșterea capitalului și, în unele cazuri, pentru a locui, potrivit site-ului de prezentare al firmei. Agenția oferă o gamă completă de servicii de administrare a proprietății.

Care ar fi principalele motive pentru care un român ar investi în Dubai și nu în România sau în altă țară?

Fady Friberg: Noi nu încercăm să promovăm Dubaiul ca cel mai bun loc de investit, ci să subliniem că este o zonă la care investitorii ar trebui să se uite cu atenție, dacă vor să-și diversifice portofoliul. Chiar merită să se uite, să studieze, să se informeze mai bine despre ce oferă Dubaiul ca investiții.

De ce ar investi în Dubai: siguranță, investiții masive în infrastructură în fiecare an, curățenie, avantajele generate din chirii și din revânzare, sunt zero taxe pe aceste profituri, randamentul anual poate fi între 5-7%, chiar mai mult, dar asta este media.

Care este valoarea medie a unui apartament în Dubai?

Fady Friberg: Valoarea medie a unui apartament este de 500.000 euro. Prețurile proprietăților încep de la vreo 300.000 euro și ajung până la 30-50 de milioane de euro.

Care ar fi randamentul anual dacă un român ar investi în Dubai? Cum apreciați aceste randamente comparativ cu randamentele bancare, având în vedere creșterea dobânzilor?

Fady Friberg: În Dubai, un randament normal este de 7%. Dacă se achiziționează apartamentul în fază de proiect, când apartamentul este gata randamentul o să fie în jur de 10-12%. Dacă se cumpără finalizat, creșterea este de 7% maxim.

Randamentul la bancă în Dubai este de 5-6%. Oamenii aleg să cumpere un apartament pentru că, după doi-trei ani, ei beneficiază și de aprecierea capitalului care poate fi 20-30% sau chiar 100% în funcție de locație.

PUBLICITATE

Aveți români care au investit deja bani în zona imobiliară din Dubai?

Fady Friberg: Desigur, avem o cerere foarte mare în România. De aceea și suntem astăzi în România și vom deschide aici și un sediu.

Este Dubai/EAU o zonă sigură?

Fady Friberg: Dubai este o zonă foarte sigură. Eu trăiesc acolo de 15 ani, mereu las mașina și casa deschise, dacă ți-ai uitat undeva portofelul, vine cineva și ți-l aduce. Ei sunt foarte stricți în privința aceasta și nimeni nu îndrăznește să facă infracțiuni de acest gen.

Care sunt cele mai bune zone pentru a cumpăra un apartament în Dubai?

Fady Friberg: Cele mai bune zone sunt și cele mai scumpe. În momentul de față, o zonă pe care toată lumea o știe este Downtown-ul, unde este și Burj Kalifa. Este o zonă foarte dezvoltată, perfectă pentru turiști, pentru familii, ceea ce înseamnă că îl poți închiria pe termen scurt la un randament foarte bun.

Zonele cele mai interesante sunt: Dubai Marina Downtown, Business Bay, dar și unele care se contruiesc acum ca Dubai Creek, Dubai Land și altele.

În cât timp îți poti amortiza o investiție imobiliară în Dubai?

Fady Friberg: Investiția se amortizează între 12 și 15 ani. Sunt și unele apartamente la care poți să recuperezi investiția între 8-10 ani.

Ce servicii sunt oferite odată cu achiziționarea unui apartament în Dubai?

Fady Friberg: Noi oferim servicii de la A la Z, se cumpără apartamentul, se înregistrează, se mută pe numele proprietarului, apoi ajutăm și pe alte părți cum ar fi obținerea unei rezidențe sau înscrierea copiilor la școală, achiziția unei mașini. Noi ajutăm cu tot pachetul.

Ce alte detalii mai puteți oferi în legătură cu achiziția unui apartament în Dubai?

Fady Friberg: Este foarte important să lucrezi cu un agent cunoscut atunci când te decizi să cumperi un apartament în Dubai. Mulți oameni sunt atrași de persoane care le recomandă niște apartamente foarte ieftine, poziționate la periferia Dubaiului și se trezesc după trei ani, când este apartamentul gata, că nimeni nu îl închiriază, că e într-o zonă foarte depărtată de centru care nu este dezvoltată și o să se dezvolte abia peste 12 ani.

Sunt anumite proiecte care au termen de finalizare 12 ani, iar tu dacă îți cumperi acum un apartament care va fi gata peste doi ani, următorii zece ani vei sta într-un șantier.

Românii nu știu aceste detalii și anumite companii din România genul acesta de imobiliare promovează aici. Mulți dintre cei care vor să cumpere nu au fost în Dubai și nu cunosc zonele, doar li se arată pe o hartă și oamenii merg pe încredere. Un sfat ar fi ca românii să nu se bazeze pe vânzătorii direct de la dezvoltatori care vor să-și facă doar targetul și nu întotdeauna dau cele mai bune soluții.

Cum vedeți evoluția pieței imobiliare în Dubai?

Fady Friberg: Am foarte mulți clienți care vor să cumpere și deja nu mai avem proprietăți de vânzare.

Cred că în septembrie o să fie o lipsă de ofertă în imobiliare. După cum vedem că în momentul de față avem o criză cu ceasuri, cu mașini, așa o să fie și criză de apartamente. Lumea vrea să cumpere, dar noi nu prea mai avem ce oferi.

Din cauza războiului și a pandemiei Covid, mulți oameni au început să investească în Dubai pentru că este o țară sigură, iar lumea cumpără orice pentru că știe că războiul nu o să ajungă acolo. Este o țară cu soare tot timpul anului. Este locul ideal unde poți să ai o casă a ta în care să locuiești, două-trei apartamente pe care le inchiriezi și așa trăiești liniștit.

Articole recente

Retailerii europeni sting lumina şi reduc programul de funcţionare pentru a economisi energia

Pe măsură ce facturile la energie cresc şi apare riscul raţionalizării, unii retaileri europeni au…

3 minute ago

Ungaria limitează exporturile de lemn de foc din cauza crizei energetice

Guvernul ungar controlează, începând de miercuri, comerţul cu lemn de foc prin intermediul unor noi…

16 minute ago

Ministrul Mediului: Nivelul radiaţiilor, în perioada războiului, nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România

Nivelul radiaţiilor, în perioada războiului, nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România,…

22 de minute ago

Mol a plătit banii datoraţi de Rusia Ucrainei pentru reluarea livrărilor de petrol prin conducta Drujba

Mol, cea mai mare companie de rafinare din Ungaria, a anunţat miercuri că a plătit…

24 de minute ago

China îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe în Taiwan după unificare

China şi-a retras o promisiune de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan…

o oră ago

Popeyes România pregătește deschiderea celui de-al treilea restaurant, în AFI Cotroceni

Popeyes România anunță deschiderea celui de-al treilea restaurant în București, în AFI Cotroceni, pe 20…

o oră ago