International

FAO: Preţurile mondiale la alimente au crescut în februarie, în principal din cauza zahărului

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut, în luna februarie, impulsionat de cotaţiile mai mari la zahăr, lactate şi uleiuri vegetale, a anunţat, vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna februarie 2025, acest indice s-a situat la o medie de 127,1 puncte, în creştere cu 1,6% faţă de nivelul de 124,9 puncte înregistrat în luna ianuarie 2025 şi cu 8,2% peste nivelul din luna februarie 2024.

Creşterea din luna februarie s-a datorat în primul rând avansului preţurilor la zahăr, care au înregistrat o creştere de 6,6%, după trei luni consecutive de declin. Potrivit FAO, creşterea cotaţiilor la zahăr a fost influenţată de îngrijorările privind producţia mondială în sezonul 2024/2025, graţie evoluţiilor meteo nefavorabile din Brazilia.

De asemenea, preţurile produselor lactate au crescut cu 4%, de la o lună la alta, în condiţiile în care cererea puternică la import a depăşit producţia în principalele regiuni exportatoare.

Preţurile la uleiurile vegetale s-au majorat cu 2%, în februarie faţă de ianuarie, respectiv cu 29,1% în ritm anual, în principal ca urmare a unor preţuri mai mari la ulei de palmier, ulei de soia şi ulei de floarea soarelui, pe fondul unor constrângeri de aprovizionare în Asia de Sud-Est şi a cererii puternice din partea sectorului motorinei bio.

În plus, preţurile la cereale au crescut cu 0,7%, în luna februarie comparativ cu luna anterioară.

În timp ce preţurile la grâu şi porumb au crescut pe fondul îngrijorărilor cu privire la starea culturilor în Europa de Est şi America, preţurile la orez au scăzut cu 6,8%, în februarie, ca urmare a cantităţilor mari disponibile la export.

Pe de altă parte, preţurile la carne au scăzut uşor cu 0,1%, în februarie, în condiţiile în care cotaţiile internaţionale la carnea de pasăre şi porc s-au micşorat datorită livrărilor abundente, în timp ce preţurile la carnea de oaie şi vită au rămas neschimbate, graţie cererii solide la import.

Într-un raport separat, FAO şi-a revizuit estimările privind producţia mondială de grâu în 2025 până la 796 de milioane de tone, cu 1% mai mult decât în 2024.

Organizaţia a precizat că revizuirea reflectă producţiile mai mari preconizate pentru Uniunea Europeană, în special Franţa şi Germania.

Articole recente

Topul celor mai bune orașe pentru Generația Z 

Bangkok, Thailanda, este orașul numărul 1 pentru Generația Z, în parte datorită scorurilor sale ridicate…

9 ore ago

Canada a eliminat multe dintre tarifele de retorsiune impuse SUA

Canada a eliminat vineri multe dintre tarifele de retorsiune impuse SUA, marcând un pas semnificativ…

9 ore ago

Cancelarul Merz, despre un acord de pace în Ucraina: Suntem la o distanţă de 10 kilometri şi am parcurs, poate, primii 200 de metri

Cancelarul german Friedrich Merz a descris eforturile de a ajunge la un acord de pace…

10 ore ago

Muncitorii străini au impulsionat economia zonei euro, afirmă Christine Lagarde

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat sâmbătă, la simpozionul anual al Rezervei Federale…

10 ore ago

În spatele importurilor masive de petrol rusesc ale Indiei: cel mai bogat om din Asia (Al Jazeera)

Importurile de țiței rusesc ale Reliance au crescut de la 3% înainte de războiul din…

10 ore ago

Un atac cu drone ucrainene provoacă un incendiu și reducerea capacității centralei nucleare rusești de la Kursk

Un atac cu drone ucrainene a provocat un incendiu de scurtă durată la centrala nucleară…

11 ore ago

This website uses cookies.

Read More