Tehnologie

FBI spune că hackerii au scanat rețelele firmelor de energie din SUA înainte de avertismentul lui Biden privind atacurile cibernetice în Rusia

Hackerii asociați cu adrese de internet rusești au scanat rețelele a cinci companii energetice din SUA într-un posibil preludiu al tentativelor de hacking, a declarat FBI într-un aviz din 18 martie pentru companiile americane, obținut de CNN.

FBI a emis avizul cu câteva zile înainte ca președintele american Joe Biden să avertizeze public că hackerii conectaţi de Kremlin ar putea viza organizațiile americane, deoarece armata rusă continuă să sufere pierderi grele în Ucraina și pe măsură ce sancțiunile occidentale asupra Kremlinului încep să se aplice.

Consilierul adjunct pentru securitate națională Anne Neuberger a declarat în timpul briefing-ului de luni la Casa Albă că Rusia a desfășurat o „activitate pregătitoare” pentru atacuri cibernetice, despre care a spus că ar putea include scanarea site-urilor web și căutarea vulnerabilităților software”.

Există cel puțin 18 companii americane din alte sectoare, cum ar fi apărarea și serviciile financiare, care au fost supuse scanării, a spus FBI.

Nu există încălcări confirmate legate de scanare, dar avizul FBI este cel mai recent dintr-un şir de avertismente din partea oficialilor americani către operatorii de infrastructură critică să fie în alertă pentru un potențial hacking rusesc. „Amploarea capacității cibernetice a Rusiei este destul de importantă și va urma”, a spus luni Biden.

Adresele protocolului de internet din Rusia, sau datele care identifică un computer, „se crede că sunt asociate cu actori cibernetici care au desfășurat anterior activități cibernetice distructive împotriva infrastructurii critice străine”, a spus FBI în avizul său.

„Această activitate de scanare a crescut de la începutul conflictului Rusia/Ucraina, ceea ce duce la o posibilitate mai mare de intruziuni viitoare”, se arată în nota FBI.

Articole recente

Virgil Popescu: Transgaz a scos la licitaţie contractul pentru construcţia conductei de transport gaze Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa

Transgaz a scos la licitaţie contractul pentru construcţia conductei de transport a gazelor naturale pe…

22 de minute ago

Ikea, aproape de vânzarea fabricii din Rusia

Compania rusească Invest Plus a anunţat luni că a finalizat acordul de cumpărare al celui…

32 de minute ago

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă după o analiză a Planului în domeniul energiei (secretar de stat)

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o cotă de aproximativ 30,7% pentru 2030…

o oră ago

Şeful ANCOM: Noua Directivă a UE pe reglementarea transferului de date va ajuta statele să aibă reglementări mult mai clare

Directiva Uniunii Europene privind reglementarea transferului de date acoperă foarte multe domenii şi suntem datori…

2 ore ago

Irina Pencea este noul General Manager al eMAG România

eMAG o numește pe Irina Pencea în funcția de General Manager eMAG România, potrivit unui…

2 ore ago

Cioloş îi cere explicaţii ministrului Daea în legătură cu întârzierea subvenţiilor la agricultură ecologică şi a despăguburilor pentru secetă

Europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare durabilă, i-a cerut, luni, ministrului…

2 ore ago