Dobânda pe termen lung pentru România a crescut din nou în februarie 2023, până la valoarea medie de 7,46%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Acest indicator, cu referința la un termen de 10 ani (10Y) a ajuns astfel la cel mai mare nivel din ultimele trei luni, dar sub valoarea din luna noiembrie a anului trecut.
Costul împrumuturilor 10Y s-a majorat și în Ungaria (de la 7,76% la 8,23%, creștere ceva mai mică decât la noi), Polonia (de la 6,02% la 6,18%) și Cehia (de la 4,47% la 4,61%). Aflată în proces (amânat) de adoptare a monedei unice, de care este legată prin curs fix, Bulgaria a urcat la 2,73%, după staționase anterior timp de șapte luni la cota 1,85%.
Cele mai scăzute dobânzi au fost consemnate de Suedia și Germania (ambele cu 2,37%), urmate de Danemarca (2,55%), Olanda (2,68%), Irlanda (2,86%) și Franța (2,87%). Din fostul bloc estic, cea mai mică valoare a fost consemnată de Lituania (2,88%, valoare stabilită administrativ pentru ultimele patru luni).
România a rămas astfel pe a doua poziție în topul celor mai scumpe împrumuturi ce pot fi luate de un stat UE deși distanța de plutonul țărilor central-europene cu regim valutar similar s-a mărit. Nivelul dobânzilor rămâne, totuși, problematic, chiar dacă datoria publică s-a mai îndepărtat de pragul de 50% din PIB la finalul anului trecut (47,2%).
Ecartul costurilor de împrumut în ianuarie 2023 s-a redus ușor față de Ungaria (-10%), a crescut moderat (de la +13% la +21%) față de Polonia (economia cea mai apropiată ca nivel de dezvoltare și structură de cea românească, diferență minimă pe anul în curs), și a urcat la 62% în raport cu Cehia (dar sub nivelul de 70%, consemnat la finele T3 2022).
Datele din 15 martie 2023 plasau nivelul dobânzilor la care se poate împrumuta România pe zece ani la 7,38% (tradingeconomics.com), ușor sub media lunii februarie 2023. La finele acestui trimestru se așteaptă o valoare de 7,64% iar la orizontul următoarelor 12 luni, modelul utilizat arată un nivel de 8,16%, estimări în scădere față de luna precedentă.
Dan Pălăngean
Producţia industrială a Germaniei a crescut în aprilie mai puţin decât se estima, parţial din…
Creşterea economiei mondiale va fi doar moderată anul viitor, deoarece se vor resimţi efectele complete…
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că, în prezent, are o susţinere mai mare din partea…
China şi-a exprimat miercuri "îngrijorarea profundă" după distrugerea parţială a barajului hidroelectric Kahovka din Ucraina,…
DN AGRAR Group (DN), cea mai mare fermă integrată de animale din România și lider…
Fondul Proprietatea își propune să strângă peste 1 miliard de euro (1,07 miliarde de dolari)…