Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzFederația Industriei Hoteliere din România (FIHR) face un apel către Guvernul României și către partidele politice de a lua măsuri care să susțină afacerile și nu o creștere a fiscalității, care să ducă la falimentul acestora, potrivit unui comunicat.
Industria hotelieră se confruntă deja cu dificultatea de a menține consumul pe o linie de plutire. Se văd repercusiunile instabilității economice și politice, neactualizării legislației din turism raportat la contextul de piață, lipsei promovării sau digitalizării pentru a obține informații reale despre circulația turistică din România. Astfel, printr-o lipsă acută de strategii publice, care să sustină dezvoltarea turismului pe termen mediu și lung, cu majorări succesive ale fiscalității (ar fi a treia în ultimii trei ani doar pentru afacerile din turism), ar comprima major turismul românesc și așa aflat sub potențial, arata FIHR.
Potrivit comunicatului, este vitală realizarea politicilor publice pentru turism, coroborate cu analiza de impact a oricăror modificări ale politicilor fiscale, din următoarele motive:
ANAF și Ministerul de Resort din Turism (MEDAT) nu au încă instrumentele necesare pentru un control eficient, din lipsa de politici publice direcționate din punct de vedere fiscal, al activităților de închiriere pe termen scurt în scop turistic (short-term rentals), care fac o concurență neloială, fiind lipsite de taxe sau cerințe legale și care ar putea însemna o sursă de venituri la bugetul național și la bugetele locale. Similar, vedem cum țările europene iau măsuri pentru reglementarea acestui segment de turism, reglementarea și obținerea de raportări de la platformele online pentru a combate efectele negative și pentru a fiscaliza aceste afaceri.
Simona Constantinescu, președintele FIHR: “O nouă creștere a taxelor fără un studiu de impact? Ar fi o eroare fatală, o lovitură sub centură care ne-ar arunca înapoi, departe de intenția de a aduce venituri suplimentare la buget.
Nu putem spera la o îmbunătățire dacă nu avem curajul unei schimbări reale de strategie. România are o oportunitate extraordinară de a-și consolida poziția pe harta turistică globală, o șansă de a transforma comunitățile locale și de a crește bunăstarea națională prin turism. Acest sector vital, un veritabil ambasador diplomatic, se află, însă, la o răscruce, iar mediul politic cunoaște acest lucru.
Vă solicităm cu fermitate să renunțați la orice intenție de a impune noi creșteri ale fiscalității și ale TVA-ului în turism. O astfel de decizie ar fi un pas înapoi, o lovitură devastatoare pentru un sector deja subfinanțat și subpromovat prin politici publice. Aceste măsuri nu ar face decât să submineze eforturile noastre colective, zguduind din temelii o industrie care, cu un sprijin adecvat, are potențialul de a aduce prosperitate și vizibilitate țării.
Haideți să construim împreună, nu să demolăm. Susțineți turismul românesc și veți susține dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă și o imagine puternică a României în lume. Este timpul să investim în viitor, nu să-l împovărăm!
În speranța că propunerea noastră va fi luată în considerare, vă stăm la dispoziție pentru orice clarificări suplimentare.”
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More