Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzFederația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO) solicită Guvernului României deconectarea domeniului HoReCa de la rata incidenței de orice fel de la 1 iunie 2021, în condițiile în care până la această dată vor fi vaccinați 90% dintre angajații din domeniu, iar la nivel național vor fi 5 milioane de persoane vaccinate.
Membrii Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, care reprezintă interesele sectorului ospitalității în contextul în care este afectat puternic de efectele crizei Coronavirus, sunt Horetim Timișoara, Horeca Transilvania Cluj, Resto Constanța, Asociația Horeca Oltenia, Dolj, Asociația HoReCa Bacău, Asociația Patronală Horeca Argeș și Organizația Patronală a Cârciumarilor Brașoveni.
”Industria ospitalității trece printr-un moment de cotitură. După ce s-a ratat sprijinirea sectorului după perioada de lockdown şi restricționarea discreţionară a activităţii timp de 1 an, este foarte important pentru mediul antreprenorial ca redeschiderea să se facă în cele mai bune condiţii. În acest spirit, susținem necesitatea redeschiderii în condiţii de siguranţă a industriei prin programul naţional de vaccinare. În acelaşi timp, solicităm guvernului să analizeze posibilitatea scoaterii sectorului HoReCa de sub incidența numărului de infectări la mia de locuitori, principala nevoie şi dorinţă a întregului sector”, a declarat Corina Macri, președintele Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţii (FIO).
De asemenea, în urma demersurilor de consultare publică cu mediul de afaceri, inclusiv cu reprezentanții sectorului HoReCa, Federaţia Patronală a Industriei Ospitalităţii a sintetizat șapte propuneri importante pentru industrie în acest moment.
Cele mai importante propuneri ale Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţii (FIO) pentru Guvernul României:
Federaţia Patronală a Industriei Ospitalităţii apreciază ca fiind extrem de importante și binevenite măsurile propuse de guvern în anul 2020 și consideră că ar trebui continuate și în anul 2021. Măsura susținerii 41,5% din salariul brut a acelor angajați reactivați din șomaj tehnic în câmpul muncii este una care a produs rezultate reale. Pentru susținerea sectorului această măsură ar trebui continuată, alături de restul măsurilor deja aprobate. Totodată, având în vedere că există societăți cu mai multe puncte de lucru, în mai multe localități, toate fiind supuse unor restricții specifice, este necesară aprobarea utilizării facilităților pentru angajați simultan. Astăzi, o societate nu poate beneficia și de facilitatea de șomaj tehnic și de facilitatea pentru “kurzarbeit.” Acest lucru se aplica și pentru societăți care au doar un punct de lucru, dar, sunt afectate de faptul ca operează la o capacitate redusă.
Federaţia Patronală a Industriei Ospitalităţii propune introducerea unui plafon de 3000-3500 de lei și acordarea unor reduceri și scutiri de taxe pe muncă, similare cu scutirile acordate în sectorul de construcții, pentru o perioadă de 5 ani. Această măsură va aduce beneficii în sensul încurajării personalului calificat să rămână în țară, cât și eliminarea muncii la gri. Măsura ar ajuta nu doar la o relansare a sectorului, dar și la îmbunătățirea calității actului de turism și alimentație publică, permițând societăților din sector să fie mai competitive în atragerea forței de muncă calificate.
Toate aceste măsuri și plata la timp a concediilor medicale plătite de angajator sau compensarea cu alte datorii față de bugetul de stat sunt măsuri de sprijin vitale pentru cei din industria ospitalității.
Federaţia Patronală a Industriei Ospitalităţii solicită reluarea discuțiilor cu sistemul bancar, a moratoriului public valabil până la 31.12.2020, și amânarea ratelor la credit pentru firmele din această industrie, până la relaxarea economiei și repornirea acestui sector, fără dată limită, până la declararea finalului pandemiei.
La inițiativa Hospitality Culture Institute, reprezentanții celor 7 organizații, din care fac parte peste 1.000 de antreprenori din ospitalitate, și-au unit forțele pentru a apăra interesele naționale ale unei industrii afectate grav de criza COVID -19 la nivel mondial. Acest sector de activitate era format, anterior pandemiei Covid-19, din peste 40.000 de jucători: 18.000 unități de alimentație publică, 23.000 unități mixte de cazare și alimentație publică, aproximativ 500 agenții de turism și numeroși ghizi locali care au ca scop promovarea punctuală a fiecărei destinații turistice, universitare sau de business.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO) susține și oferă suport oricărui grup de antreprenori care își dorește să pornească un patronat local. Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO) invită sub umbrela sa asociațiile deja create sau în curs de înființare la nivel local care doresc acțiune directă, constantă și relevantă pentru interesul comun al antreprenorilor din industria ospitalității.
Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…
Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…
Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…
Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…
This website uses cookies.
Read More