Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Asociaţia Naţională a Antreprenorilor (ANAA) şi Patronatul Femeilor Antreprenor (PFA) organizează, în 5 martie, Gala “Women in Economy”, eveniment care se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Parlamentului European şi, în premieră, sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe.
“Sub tema “Empowered to Act, Inspired to Succeed”, CONAF va recunoaşte meritele femeilor care, prin determinare şi viziune, au demonstrat că pot acţiona şi reuşi în cele mai importante domenii pentru România: sănătate, tehnologie, energie, educaţie, antreprenoriat şi multe altele. Vor fi acordate 10 trofee şi un premiu special femeilor care au avut un impact major în anul precedent, contribuind la dezvoltarea unei comunităţi puternice, reziliente şi pregătite să construiască viitorul. La fel ca în fiecare an, cea mai longevivă şi exclusivistă gală de acest gen din România va reuni oficialităţi guvernamentale, diplomaţi, lideri din mediul de afaceri, şi personalităţi marcante din societatea românească”, se arată într-un comunicat CONAF.
Potrivit Cristinei Chiriac, preşedinta CONAF, Women in Economy a reunit peste 5.000 de antreprenori, lideri şi oficiali şi a acordat 90 de premii.
“După şapte ani de creştere continuă, adaptare şi viziune strategică, Gala Women in Economy a devenit un reper pentru România şi un model de excelenţă recunoscut în Europa. Indiferent de provocările economice, sociale sau geopolitice, ne-am păstrat direcţia, demonstrând că leadership-ul feminin nu este +doar despre echitate, ci despre progres real, competitivitate şi impact economic sustenabil. De la o iniţiativă ambiţioasă la o realitate incontestabilă, Women in Economy a reunit peste 5.000 de antreprenori, lideri şi oficiali, consolidând o comunitate de oameni care îndrăznesc să viseze şi să acţioneze. 90 de premii acordate nu sunt simple distincţii – sunt o validare a viziunii, perseverenţei şi capacităţii femeilor lider de a genera schimbare în economie”, a precizat Cristina Chiriac, citată în comunicat.
Ea consideră că performanţa în business se măsoară în cifre, dar şi în capacitatea de a deschide drumuri şi de a construi oportunităţi pentru cei care vin din urmă.
“Un lider autentic nu creşte singur, ci creează un ecosistem în care excelenţa devine accesibilă şi replicabilă. Asta înseamnă leadership real. Roberta Metsola, Preşedinta Parlamentului European, demonstrează exact acest lucru prin sprijinul constant acordat iniţiativelor care accelerează excelenţa în leadership-ul feminin. În acelaşi timp, sprijinul oferit de Excelenţa Sa Emil Hurezeanu, Ministrul Afacerilor Externe, subliniază importanţa extinderii dimensiunii internaţionale a antreprenoriatului românesc şi a creării de oportunităţi economice sustenabile. Transformarea nu se măsoară în intenţii, ci în acţiuni. Iar noi continuăm să acţionăm”, a subliniat preşedinta CONAF.
Comunicatul CONAF citează şi declaraţia preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, potrivit căreia există o iniţiativă mai amplă a UE de a încuraja emanciparea femeilor.
“Susţinerea acordată de Parlamentul European Galei CONAF Women in Economy recunoaşte rolul-cheie pe care organizaţia patronală îl joacă în promovarea rolului femeilor în leadership şi economia românească. Aceasta se aliniază iniţiativei mai ample a UE de a încuraja emanciparea femeilor şi face parte din angajamentul nostru de a face Europa mai egalitară şi mai prosperă. Vom continua să pledăm pentru legislaţia care promovează în mod real drepturile femeilor, precum dublarea eforturilor pentru eradicarea şi prevenirea violenţei împotriva femeilor şi fetelor. Anul trecut, am adoptat o lege care incriminează mai multe forme de abuz offline şi online la nivel european. Acum, această legislaţie trebuie să ajungă şi mai departe. Sporirea protecţiei la nivel european şi asigurarea urmăririi penale a celor care abuzează de aceste femei. Puteţi conta pe întregul sprijin al Parlamentului European şi pe faptul că realizarea egalităţii va constitui nucleul a tot ceea ce întreprindem”, a transmis Metsola.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, consideră că o societate care nu foloseşte pe deplin resursa umană reprezentată de sectorul feminin se handicapează singură într-o lume aflată în proces de transformare şi subliniază că România se află, din această perspectivă, într-o situaţie favorabilă, angrenarea femeilor în toate domeniile vieţii sociale şi economice fiind la cote înalte.
“Încercăm să oferim mediului de afaceri un cadru cât mai bun de valorificare a oportunităţilor identificate pe diferite pieţe, atât prin dialog intern, cât şi prin asistenţa acordată firmelor româneşti de ambasadele şi consulatele României. Apreciem în mod deosebit cooperarea cu asociaţiile patronale din România, printre care cea cu Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin CONAF, care s-a consolidat în ultimii ani, de exemplu participarea CONAF la sesiunea economică de anul trecut a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române (RADR), care a prilejuit un dialog aprofundat pe tema aderării ţării noastre la OCDE. O societate care nu foloseşte pe deplin resursa umană reprezentată de sectorul feminin se handicapează singură într-o lume aflată în proces de transformare. România cred că se află, şi din această perspectivă, într-o situaţie favorabilă, angrenarea femeilor în toate domeniile vieţii sociale şi economice fiind la cote înalte”, a arătat Emil Hurezeanu.
Conceput acum şapte ani special pentru CONAF de artista vizuală Misha Diaconu, trofeul Women in Economy se acordă exclusiv femeilor vizionare care modelează economia şi comunitatea de afaceri prin rezultate excepţionale, precizează sursa citată.
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă şi echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu de business. CONAF are în componenţa sa 30 sucursale, 2 federaţii, 12 patronate, 38 asociaţii şi peste 5.500 de companii, peste 220.000 de angajaţi.
Printre proiectele CONAF se numără “Pactul pentru Tineri”, “Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială” “DigitalUP” “Pactul pentru Munca” – în parteneriat cu FPPG, “Pactul pentru Educaţie Antreprenorială”, “Romanian Venture Forum” seria de dialoguri deschise, “Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate”.