International

Finlanda şi Suedia reafirmă că doresc să adere la NATO împreună

Premierul suedez Ulf Kristersson şi omoloaga sa finlandeză Sanna Marin şi-au reafirmat joi angajamentul de a continua împreună procesul de aderare la NATO, deşi Turcia îşi menţine veto-ul în cazul Suediei, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

“Ne-am urcat împreună în această barcă şi vom face călătoria împreună”, a declarat Ulf Kristersson la o conferinţă comună de presă la Stockholm cu Sanna Marin, care a exprimat o poziţie similară şi a risipit astfel îndoielile după ce ministrul său de externe Pekka Haavisto declarase anterior că Finlanda şi-ar putea reconsidera poziţia asupra unei aderări în comun cu Suedia din cauza veto-ului turc asupra acesteia.

“Cred că este important să trimitem un mesaj clar: este în interesul tuturor să intrăm împreună în NATO”, a indicat şefa guvenului de la Helsinki.

Turcia a devenit în ultimele zile şi mai radicală împotriva primirii Suediei în NATO după ce o grupare prokurdă a “executat” simbolic la Stockholm un manechin care-l înfăţişa pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi un membru al extremei drepte a ars un exemplar al Coranului în capitala suedeză.

Încercând totuşi să convingă Ankara să-şi ridice veto-ul, guvernul de la Stockholm a anunţat joi un proiect pentru înăsprirea legislaţiei antiteroriste, care asimilează infracţiunilor sprijinul financiar sau sub altă formă oferit organizaţiilor teroriste.

“Trebuie să fim calmi şi să revenim la masa dialogului, pentru că acesta a dat rezultate, ceea ce a confirmat şi Turcia. Trebuie să revenim la o discuţie rezonabilă între noi”, a mai spus premierul suedez, care s-a declarat “înţelegător” faţă de “frustrarea” finlandezilor.

Articole recente

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului,…

3 ore ago

Grupul AVAX a semnat un contract de 673,5 milioane de euro pentru centrala electrică de la Mintia, de 1.750 MW

AVAX Group anunță că a semnat un contract cu Mass Group Holding (MGH) Group pentru…

4 ore ago

Elena Maria Sava va exercita atribuţiile preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în locul lui Sorin Gal

Elena Maria Sava, director general al Direcţiei Generale inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere…

4 ore ago

Ion Cupă – numit preşedinte al Autorităţii Vamale Române

Ion Cupă a fost  numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Vamale…

4 ore ago

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale…

4 ore ago