Firmele chinezeşti de energie solară construiesc noi fabrici în Indonezia și Laos
Statele Unite au extins tarifele asupra altor țări din Asia de Sud-Est
În Vietnam, companiile solare chineze reduc producția și concediază muncitori
Unele dintre cele mai mari fabrici de energie solară deținute de chinezi în Vietnam reduc producția și concediază muncitori, din cauza extinderii tarifelor comerciale ale SUA care vizează Vietnamul și alte trei țări din Asia de Sud-Est.
Între timp, în Indonezia și Laos, țări învecinate, apar o serie de noi centrale solare deținute de chinezi, în afara razei de acțiune a protecțiilor comerciale ale Washingtonului. Capacitatea planificată a acestora este suficientă pentru a furniza aproximativ jumătate din panourile instalate în Statele Unite anul trecut, arată rapoartele Reuters.
Companiile solare chinezeşti au redus în mod repetat producția în centrele existente, construind în același timp noi fabrici în alte țări, ceea ce le-a permis să ocolească tarifele și să domine piețele americane și globale, în ciuda valurilor succesive de tarife americane de peste un deceniu menite să le țină în frâu.
În timp ce firmele chineze își mută producția de energie solară de ani de zile, amploarea transferului către Indonezia și Laos în această ultimă fază nu a fost raportată anterior. Pentru acest articol au fost intervievate mai mult de o duzină de persoane din cinci țări, inclusiv angajați ai uzinelor chineze, oficiali ai companiilor solare non-chineze și avocați.
„Este un uriaș joc de-a șoarecele și pisica”, a declarat William A. Reinsch, fost oficial în administrația Clinton și consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Nu este atât de greu să te miști. Te instalezi și joci jocul din nou. Regulile sunt astfel concepute încât Statele Unite sunt de obicei cu un pas în urmă.”
Potrivit SPV Market Research, China reprezintă aproximativ 80% din livrările de energie solară la nivel mondial, în timp ce centrele sale de export din alte părți ale Asiei reprezintă cea mai mare parte a restului. Acesta este un contrast puternic față de acum două decenii, când SUA era lider mondial în industrie.
Între timp, importurile americane de energie solară s-au triplat de când Washingtonul a început să impună tarifele în 2012, atingând anul trecut un nivel record de 15 miliarde de dolari, conform datelor federale. În timp ce aproape nimic nu venea direct din China în 2023, aproximativ 80% venea din Vietnam, Thailanda, Malaezia și Cambodgia – unde se află fabrici deținute de firme chineze.
Washingtonul a impus anul trecut tarife la exporturile de energie solară din aceste patru țări din Asia de Sud-Est și le-a extins în octombrie în urma plângerilor producătorilor din Statele Unite.
În ultimele 18 luni, cel puțin patru proiecte chinezești sau legate de China au început să funcționeze în Indonezia și Laos, iar alte două au fost anunțate. Împreună, proiectele totalizează o capacitate de 22,9 gigawați (GW) de celule sau panouri solare.
O mare parte din această producție va fi vândută în Statele Unite, a doua cea mai mare piață solară din lume după China și una dintre cele mai profitabile. Prețurile din SUA au fost în medie cu 40 % mai mari decât cele din China în ultimii patru ani, conform datelor PVinsights.
Producătorii americani de energie solară au declarat în mod repetat în plângerile comerciale depuse la guvernul SUA că nu pot concura cu produsele chinezești ieftine despre care spun că sunt susținute în mod incorect prin subvenții din partea guvernului chinez și a țărilor asiatice din care exportă.
Companiile chineze de energie solară au reacţionat, spunând că stăpânirea tehnologiei le face mai competitive la preț.
Tarifele sunt o temă-cheie în alegerile din SUA, fostul președinte republican Donald Trump propunând taxe pe toate importurile din SUA pentru a stimula producția americană, inclusiv o rată de 60 % pentru orice produse din China. Rivalul său, vicepreședintele democrat Kamala Harris, a declarat că planul lui Trump ar crește costurile pentru consumatorii americani.
Cu toate acestea, legislatorii din ambele părți ale culoarului și-au arătat sprijinul pentru tarife mai dure asupra livrărilor de energie solară din China, pentru a stimula un lanț de aprovizionare național.
„În viitor, publicul american ar trebui să ceară o aplicare mult mai strictă a tarifelor, în special în ceea ce privește utilizarea de către (China) a țărilor terțe pentru a încălca legislația comercială a SUA”, a declarat pentru Reuters congresmanul republican John Moolenaar, președinte al House Select Committee on China.
Departamentul Comerțului din SUA, Casa Albă și Ministerul Comerțului din China nu au răspuns solicitărilor Reuters de comentarii.
PROBLEME ÎN TAIWAN
Cel mai imediat impact vizibil al celor mai recente tarife din SUA, care au adus taxele totale la peste 300% pentru unii producători, a fost în sectorul solar din Vietnam.
În august, Reuters a vizitat parcuri industriale din nordul Vietnamului deținute de companii din China, inclusiv Longi și Trina Solar, și a vorbit cu muncitorii.
În provincia Bac Giang, sute de muncitori dintr-un complex mare de fabrici deținut de Longi Green Energy Technology și-au pierdut locurile de muncă în acest an, au declarat doi angajați care cunosc problema.
Compania folosea doar una dintre cele nouă linii de producție din parcul industrial, a spus unul dintre ei.
În Thai Nguyen, o altă provincie, Trina Solar a oprit una dintre cele două fabrici ale sale care produc celule și panouri solare, au declarat doi angajați de acolo.
Angajații ambelor companii au refuzat să fie identificați din cauza caracterului sensibil al problemei.
Longi nu a răspuns solicitărilor Reuters de comentarii. A spus în iunie că a suspendat producția la o fabrică de celule solare din Vietnam, dar nu a oferit detalii. Trina a refuzat să comenteze. În iunie, a spus că unele unități din Vietnam și Thailanda vor fi închise pentru întreținere fără a detalia.
În timp ce datele privind importurile de energie solară din SUA arată că transporturile din Vietnam au crescut cu aproape 74% până în august, analiștii din industrie au atribuit creșterea importului anticipat al exporturilor pentru a depăși tarifele americane din acest an.
Guvernul Vietnamului nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
NOI BAZE DE EXPORT, UZINE ÎN SUA
Companiile solare chinezeşti se îndreaptă spre Indonezia motivate de tarifele impuse Vietnamului, potrivit oficialului indonezian din cadrul Ministerului Industriei, Beny Adi Purwanto, care a citat Thornova Solar drept exemplu. Thornova afirmă pe site-ul său că fabrica sa indoneziană are capacitatea anuală de a construi 2,5 GW de module solare și 2,5 GW de celule solare pentru piața nord-americană.
O nouă fabrică de module și celule Trina de 1 GW va fi complet operațională până la sfârșitul anului 2024 și va extinde capacitatea, potrivit lui Beny. Acesta a menționat fabrica de module solare a China Lesso Group, care are o capacitate de producție de 2,4 GW.
New East Solar, legată de China, a anunțat, de asemenea, o fabrică de panouri și celule de 3,5 GW în Indonezia anul trecut.
Companiile chineze nu au răspuns solicitărilor Reuters de comentarii.
Trecerea la producția indoneziană a fost bruscă și rapidă, potrivit unui manager de la o firmă americană de energie solară care a fost informat de furnizorul său chinez din Indonezia că este inundat de comenzi mari din partea marilor firme chineze care doresc să exporte în Statele Unite.
„Scara este total diferită”, a declarat directorul care a refuzat să fie identificat.
Conform datelor federale, exporturile de energie solară din Indonezia către SUA aproape s-au dublat, ajungând la 246 de milioane de dolari până în august 2024.
Printre companiile solare care caută oportunităţi în Laos se numără Imperial Star Solar. Întreprinderea, care are rădăcini chinezești, dar cea mai mare parte a producției sale în Cambodgia, a deschis în martie o fabrică de plachete în Laos, care ar urma să aibă în cele din urmă o capacitate de 4 GW.
Mișcarea, a declarat compania la momentul respectiv, a ajutat-o să evite tarifele americane.
SolarSpace a deschis, de asemenea, o fabrică de celule solare de 5 GW în Laos în septembrie 2023. Scopul principal al transferului capacității de producție în Laos nu a fost legat de tarifele americane, a declarat compania pentru Reuters, dar nu a detaliat.
Exporturile de energie solară din Laos către SUA au fost inexistente în primele opt luni ale anului trecut, dar au fost în valoare de aproximativ 48 de milioane de dolari până în august 2024.
Alții merg mai departe.
JinkoSolar a declarat în iulie că a semnat un acord de aproape 1 miliard de dolari cu parteneri din Arabia Saudită pentru a construi o nouă fabrică de celule și module solare de 10 GW în regat.
Construcția de fabrici de energie solară în SUA de către companiile chineze este, de asemenea, în creștere, deoarece și acestea încearcă să profite de stimulentele americane.
Conform unei analize Reuters, companiile chineze vor avea o capacitate anuală de producție de panouri solare de cel puțin 20 GW pe teritoriul SUA în următorul an, suficient pentru a deservi aproximativ jumătate din piața americană.