Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzFitch Ratings a confirmat joi la ‘BB’ ratingul pentru împrumuturile termen lung al CEC Bank S.A. din România, cu perspectivă stabilă, ratingul de viabilitate (VR) la ‘bb’, și ratingul de sprijin guvernamental (GSR) la ‘b’, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.
Ratingurile CEC pe termen lung sunt determinate de ratingul de viabilitate, care reflectă profilul de afaceri moderat, deși consolidat, al băncii, capitalizarea adecvată și nivelul rezonabil al finanțării și lichidității. Acești factori compensează calitatea activelor băncii și profitabilitatea, care sunt mai slabe decât ale sectorului. Profilul de risc al CEC este proporțional cu modelul de afaceri destul simplu, cu standardele tehnice în linie cu standardele industriei interne, dar cu aprobarea creditelor parțial descentralizată și controale de risc destul de nesofisticate, se arată în comunicat.
Recenta decizie a Fitch de a înrăutăți la negativă perspectiva ratingului suveran al României a dus la o revizuire negativă a mediului operațional (OE) pentru băncile românești. Mediul operațional este evaluat la ‘bbb minus’ și este plafonat la ratingul suveran. Va fi revizuit în scădere dacă ratingul suveran va fi înrăutățit.
CEC este o bancă deținută de stat, de mărime medie. Operează un model de afaceri bancar universal, creditarea fiind în special pe segmentul non-retail, inclusiv o expunere ridicată, dar în declin, la entitățile din sectorul public. Banca este în mare măsură finanțată de depozitele clienților de retail.
Evaluarea profilului de risc al CEC este proporțională cu modelul său de afaceri și echilibrează un apetit conservator pentru creditarea pe segmentul de retail, dominată de creditele ipotecare, față de un portofoliu de împrumuturi pentru companii de concentrare moderată și în creștere rapidă.
Profitul operațional al CEC s-a îmbunătățit la 2,5% din activele ponderate la risc în primul semestru din 2024, dar profitabilitatea rămâne mai slabă decât a băncilor mai mari, reflectând structura portofoliului de împrumuturi, costurile mai ridicate de finanțare și veniturile mai puțin diversificate. Fitch se așteaptă ca profitabilitatea CEC să scadă moderat în următorii doi ani.
Printre factorii care ar putea duce la retrogradarea ratingului CEC se află o slăbire severă a mediului operațional, care să afecteze semnificativ perspectivele de afaceri pentru băncile românești. În schimb, revizuirea în creștere a ratingului ar necesita o stabilizare a mediului operațional din România, îmbunătățirea susținută a profitabilității, sprijinită de îmbunătățirea structurală a profilului de afaceri.
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
This website uses cookies.
Read More