Energie

Fitch îmbunătăţeşte perspectiva atribuită ratingului Nuclearelectrica de la negativă la stabilă

Fitch Ratings a îmbunătăţit joi perspectiva atribuită ratingului Nuclearelectrica pentru datoriile pe termen lung (IDR) de la negativă la stabilă, şi a confirmat ratingul la “BBB minus”, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Acţiunile vin după ce în 24 martie Fitch a revizuit perspectiva ratingului suveran al României de la negativă la stabilă şi a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută.

Perspectiva şi ratingul Nuclearelectrica reflectă acum opinia Fitch privind profilul său individual de creditare (SCP), evaluat la “bbb minus”.

Statutul Nuclearelectrica, acţionariatul şi controlul legăturilor cu statul sunt, în opinia Fitch, “solide”, reflectând faptul că firma este majoritar deţinută de stat (82,49%), şi importanţa strategică a companiei ca unic producător de energie nucleară în România.

Implicaţiile financiare, social-politice ale unei intrări în incapacitate de plată a Nuclearelectrica pentru România sunt, în opinia Fitch, “moderate”, agenţia estimând că majoritatea operaţiunilor vor continua probabil chiar dacă Nuclearelectrica se confruntă cu dificultăţi financiare semnificative.

Fitch estimează că taxa pe profiturile excepţionale, inflaţia şi scăderea volumelor de electricitate vândută vor afecta marjele de profit ale Nuclearelectrica la o medie de 30% în 2022-2027, de la o medie de 53% în 2019-2021. Presiunile asupra costurilor apar în special în urma preţurilor mai ridicate ale electricităţii achiziţionate pentru îndeplinirea contractelor în timpul perioadelor planificate şi neplanificate de întreruperi, şi a majorării costurilor cu personalul şi mentenanţa. Fitch se aşteaptă la o reducere graduală a presiunilor asupra costurilor după 2023, în urma normalizării preţurilor la energie, a stabilizării serviciilor şi a costurilor cu forţa de muncă.

Printre factorii care, individual sau colectiv, ar putea duce la acţiuni negative de rating în cazul Nuclearelectrica se află revizuirea în scădere a ratingului României, incapacitatea de a menţine actualul nivel adecvat al lichidităţii şi finalizează finanţării pentru planurile de majorare a cheltuielilor de capital, şi o performanţă operaţională mai slabă decât estimările.

De asemenea, Fitch nu se anticipează o îmbunătăţire a profilului individual de creditare (SCP) al Nuclearelectrica, din cauza planurilor de majorare a cheltuielilor de capital, dar o revizuire în creştere a ratingului României ar putea duce la îmbunătăţirea ratingurilor Nuclearelectrica. (Agerpres)

View Comments

Articole recente

Harry, primul membru al familiei regale britanice din ultimii 130 de ani care va depune marturie în instanţă

Prinţul Harry va deveni primul membru de rang înalt al familiei regale britanice care va…

54 de minute ago

Energia fotovoltaică a depăşit cărbunele în Europa dar sistemul energetic nu este încă pregătit pentru asta

Tranziţia Uniunii Europene la energia verde a atins un punct de cotitură în luna mai,…

59 de minute ago

Republica Moldova/ Starea de urgenţă, prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând de duminică

Starea de urgenţă în Republica Moldova a fost prelungită pentru o perioadă de 60 de…

3 ore ago

Majoritatea statelor membre se opun ideii ca marile firme din tehnologie să contribuie la investiţiile în infrastructura de reţea

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au respins o propunere venită de la marii operatori…

3 ore ago

Transilvania este mândră să îl primească pe regele ”său” Charles al III-lea (AFP)

"O mare onoare": Transilvania este încântată să îl primească începând de sâmbătă pe regele Charles…

4 ore ago

Indicele american Dow Jones a crescut cu 700 de puncte, înregistrând cea mai bună zi din ianuarie (CNBC)

Indicele american Dow Jones a crescut vineri, in cea mai bună zi din ianuarie, pe…

5 ore ago