Macroeconomie

Fitch revizuiește perspectiva României la negativă; confirmă ratingul la ‘BBB-‘; Fitch estimează că deficitul public general al României va crește la 8,2% din PIB în 2024

  • “Estimăm că deficitul public general al României va crește la 8,2% din PIB în 2024”

  • “Deteriorarea fiscală peste așteptări reflectă în principal creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv salariile din sectorul public și majorările nefinanțate ale pensiilor înainte de alegeri”.

  • “În scenariul nostru de bază, ponderea datoriei publice în PIB va crește de la 49% în 2023 la 62% în 2026”

  • “Exporturile au fost deosebit de slabe în 2024”

 

Fitch Ratings a revizuit de la stabilă la negativă perspectiva ratingului IDR (Long-Term Foreign-Currency Issuer Default Rating) al României și a confirmat IDR la ‘BBB-‘, potrivit unui comunicat Fitch. 

Potrivit Fitch, incertitudinea politică afectează perspectivele fiscale:

“Incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că aceasta va avea probabil un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale. Procesul alegerilor prezidențiale a fost anulat de Curtea Constituțională după victoria surpriză din primul tur a candidatului ultranaționalist Călin Georgescu, din cauza unor presupuse interferențe electorale străine/rusești. De asemenea, Curtea Constituțională a prelungit mandatul actualului președinte, Klaus Iohannis, care trebuia inițial să se încheie la 21 decembrie 2024, până la alegerea unui nou președinte.

Parlament mai divizat: Alegerile parlamentare, desfășurate după primul tur al alegerilor prezidențiale, au avut ca rezultat un parlament mai divizat, cu o creștere a numărului de partide de extremă-dreapta și anti-UE, reflectând polarizarea crescândă a societății românești. Un nou guvern de coaliție proeuropean format din patru partide este probabil să fie format înainte de sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, durabilitatea unei astfel de coaliții este incertă, iar noile alegeri prezidențiale, probabil programate cel mai devreme pentru martie 2025, vor menține incertitudinea politică ridicată și, în opinia noastră, vor întârzia probabil și punerea în aplicare a măsurilor de consolidare fiscală.

Deficite bugetare mari: Estimăm că deficitul public general al României va crește la 8,2% din PIB în 2024, peste previziunile noastre din august de 7,2%, ținta anterioară a guvernului (5% în programul de convergență din primăvară) și rezultatul bugetar de 6,5% în 2023. Deteriorarea fiscală peste așteptări reflectă în principal creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv salariile din sectorul public și majorările nefinanțate ale pensiilor înainte de alegeri. Impactul pe întregul an al creșterii pensiilor din septembrie 2024 se va adăuga la presiunile fiscale de anul viitor, ceea ce va face și mai dificilă consolidarea viitoare.

Consolidarea se confruntă cu compromisuri dificile: Deși presupunem că consolidarea fiscală va începe în 2025, am revizuit în creștere previziunile noastre privind deficitul public general la 7,5% din PIB în 2025 și 6,8% în 2026, mai mult decât dublu față de media „BBB” proiectată în prezent, în medie 3,2% în 2025-2026. În opinia noastră, este posibil ca consolidarea fiscală să se confrunte cu compromisuri dificile din cauza potențialului impact negativ asupra creșterii economice deja reduse și a riscului ca volatilitatea piețelor financiare să crească costurile dobânzilor, slăbind și mai mult poziția fiscală.

Creșterea datoriei publice: traiectoria de deficit mai ridicat va duce la o creștere rapidă a raportului dintre datoria publică și PIB pe termen mediu. Previziunile noastre indică o pantă ascendentă mai accentuată a traiectoriei datoriei în comparație cu anii anteriori, deoarece deficitele primare rămân mari și creșterea nominală încetinește semnificativ. În scenariul nostru de bază, ponderea datoriei publice în PIB va crește de la 49% în 2023 la 62% în 2026, peste mediana actuală „BBB” proiectată de 56%, și va continua să crească brusc până la aproximativ 70% din PIB în 2028.

Dezechilibre externe mari: Se preconizează că deficitul de cont curent (DAC) va crește la 8% din PIB în 2024, de la 7,3% în 2023. DAC median „BBB” este de numai 1% din PIB, ceea ce face ca România să fie un exemplu clar. Performanța slabă a exporturilor în 2024 evidențiază provocările legate de competitivitatea externă a economiei românești. Datoria externă netă va crește de la 12% în 2023 la 20% din PIB în 2026, semnificativ peste procentul de 3% prevăzut pentru mediana „BBB”, de la 12% în 2023.

Credibilitate politică erodată: Una dintre principalele ancore ale politicii economice a României a fost respectarea cadrului european, însă guvernul vizează acum ieșirea din procedura de deficit excesiv (PDE) doar în 2031, prin aducerea deficitului sub 3% din PIB. Procedura de deficit excesiv a fost deschisă înainte de pandemie, în 2020, iar condiționalitatea fiscală a făcut, de asemenea, parte integrantă din obiectivele Fondului de redresare și reziliență, astfel cum s-a convenit cu UE. Evaluarea noastră actuală este că credibilitatea ancorei fiscale pe termen mediu a slăbit substanțial din cauza măsurilor de cheltuieli nefinanțate și a derapajelor fiscale repetate. Fitch consideră că incertitudinea politică amplifică aceste riscuri.

Creștere economică slabă: Ritmul economiei a încetinit treptat în cursul anului 2024, iar în T3 24 rata anuală de creștere a PIB a fost de -0,3%, ajustată sezonier. Exporturile au fost deosebit de slabe în 2024, în timp ce consumul gospodăriilor a rezistat, datorită creșterii puternice a veniturilor, alimentată de orientarea fiscală relaxată. Deși România a avut un istoric solid de creștere economică înainte de pandemie, creșterea medie centrată pe trei ani a PIB este de numai 1,5% în 2024, comparativ cu mediana actuală de 3,3% „BBB”. Având în vedere poziția ciclică actuală slabă și o redresare mai puțin pronunțată în zona euro, am revizuit în scădere și previziunile privind PIB-ul pentru 2025 și 2026, la 1,4 și, respectiv, 2,2%.

IDR-urile „BBB-” ale României reflectă, de asemenea, următorii factori-cheie de rating:

Forța și slăbiciunile structurale: Ratingul „BBB-” al României este susținut de apartenența la UE și de intrările de capital aferente, care sprijină convergența veniturilor, finanțele externe și stabilitatea macro. PIB-ul pe cap de locuitor, guvernanța și indicatorii de dezvoltare umană se situează peste categoria „BBB”. Aceste puncte forte sunt contrabalansate de deficitele bugetare și de cont curent duble, mari și persistente, de incertitudinile politice ridicate, de rigiditățile bugetare ridicate și de o poziție de debitor extern net destul de ridicată.

Stimularea fondurilor UE: Se preconizează că fluxurile mari de fonduri UE, inclusiv fondurile de coeziune din cadrul financiar multianual (2021-2027) și fondurile de redresare și reziliență, vor accelera și sprijini creșterea, în special investițiile, începând din 2025. Dincolo de stimularea directă a cererii, fondurile UE ar trebui, de asemenea, să îmbunătățească potențialul de creștere al economiei, accelerând recuperarea decalajului către nivelul mediu al UE. Fondurile UE vor fi deosebit de relevante până în 2026, deoarece pot oferi stimulente anticiclice în contextul ajustărilor fiscale.

Condiții favorabile de finanțare: Deși România s-a bucurat în ultimii ani de condiții de piață în general favorabile și de o lichiditate amplă pe piață, cerințele mari de finanțare expun statul suveran la schimbări ale sentimentului investitorilor, inclusiv din cauza evoluțiilor politice, după cum a ilustrat o creștere temporară de 40-50 pb a randamentelor interne la sfârșitul lunii noiembrie. În ciuda creșterii gradului de îndatorare, raportul dintre plata dobânzilor și venituri este de 6,4% în 2024, mai favorabil decât mediana de 7,5%.

Un sector bancar solid: Sectorul bancar din România este bine capitalizat (rata capitalului total de 25,0% la sfârșitul T324), profitabil (randamentul anualizat al activelor pe 9M24 de 1,9%) și lichid, finanțarea provenind în principal din depozitele granulare ale clienților locali. În ciuda provocărilor economice, calitatea activelor a rămas solidă, cu o rată a creditelor neperformante de 2,5%. Profitabilitatea a atins probabil vârful în 2023, dar ar trebui să rămână ridicată pentru băncile mari în următorii doi ani, deși impozitul pe cifra de afaceri are un impact mai semnificativ asupra băncilor mici.

SENSIBILITĂȚI DE RATING

Factori care, individual sau colectiv, ar putea conduce la o acțiune negativă de rating/la retrogradare

-Fiscal: Continuarea creșterii rapide a datoriei publice pe termen mediu, de exemplu, din cauza neaplicării unor măsuri care să sprijine o consolidare fiscală susținută și credibilă sau a unei creșteri economice slabe.

-Macro/Externe: Dovezi ale unor efecte negative asupra finanțării și lichidității externe sau asupra stabilității macroeconomice, ca urmare a unui nivel ridicat al dublului deficit bugetar și al CAD sau a șocurilor politice interne.

Factori care, individual sau colectiv, ar putea conduce la o acțiune de rating pozitivă/în creștere

Fiscal: Consolidare fiscală mai mare decât cea proiectată, care sprijină stabilizarea datoriei publice/PIB pe termen mediu.

-Externe: Reducerea îndatorării externe și a riscurilor de finanțare externă, ca urmare a unei îmbunătățiri structurale a poziției contului curent.

 

 

View Comments

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

3 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

4 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

4 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

5 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

7 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More