Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzBRD a definit și adoptat in cadrul planului strategic global Horizons 2025 o serie de indicatori care vizează zona de sustenabilitate, respectiv atingerea unui volum de tranzacții de finanțare sustenabilă de peste 1 miliard EUR și ambiția de a fi unul dintre leaderii pieței de finanțare sustenabilă, potrivit Flaviei Popa, Secretar General, BRD Groupe Société Générale.
Ea ne-a spus, în cadrul unui interviu: “În prezent, volumul finanțărilor sustenabile a ajuns la aproximativ 800 milioane EUR. Gama acestora numără credite bilaterale în zona producției de energie verde și a dezvoltărilor imobiliare verzi, finanțări acordate unor municipalități pentru finanțarea unor investiții, proiecte de eficiență energetică și de mobilitate, o gamă de credite verzi destinată clientelei de persoane fizice.”
***
BRD – Horizons 2025 are printre obiective finanțarea sustenabilă. La cât se ridică finanțările verzi acordate de BRD în acest an? Spre ce domenii s-au îndreptat preponderent?
Flavia Popa: BRD a definit și adoptat in cadrul planului strategic global Horizons 2025 o serie de indicatori care vizează zona de sustenabilitate, respectiv atingerea unui volum de tranzacții de finanțare sustenabilă de peste 1 miliard EUR și ambiția de a fi unul dintre leaderii pieței de finanțare sustenabilă. Pentru atingerea țintei propuse, un business plan anual este stabilit și implementat, iar progresul față de țintă este monitorizat pe o bază trimestrială și comunicat părților interesate cu ocazia raportării financiare sau anual, în raportul de sustenabilitate. În prezent, volumul finanțărilor sustenabile a ajuns la aproximativ 800 milioane EUR. Gama acestora numără credite bilaterale în zona producției de energie verde și a dezvoltărilor imobiliare verzi, finanțări acordate unor municipalități pentru finanțarea unor investiții, proiecte de eficiență energetică și de mobilitate, o gamă de credite verzi destinată clientelei de persoane fizice.
Cum vedeți responsabilitatea și rolul BRD în combaterea schimbarilor climatice, la nivelul economiei românești?
Flavia Popa: Responsabilitatea noastră are mai multe fațete. Pe de o parte, avem o responsabilitate directă, în materie de emisii proprii directe și indirecte. Avem un obiectiv stabilit la nivelul grupului Société Générale, anume reducerea amprentei de carbon cu 50% în 2030 comparativ cu 2019, dar ne propunem să atingem acest obiectiv în 2025, iar partenerii noștri nu duc lipsă de țeluri similare. În 2022, am ajuns deja la o scădere de 25% a consumului de energie față de 2019, așa că suntem încrezători că ne vom atinge obiectivul. Am lansat o serie de proiecte pentru a reduce consumul de energie și apă (panouri solare pe clădirile proprii, înlocuirea echipamentelor vechi cu echipamente eficiente energetic pentru răcire și încălzire, sistem de iluminat cu LED, optimizarea temperaturii interioare, echipamente IT de generație nouă, robinete inteligente pentru baie în proiectele de modernizare, etc). Bineînțeles, desfășurăm și proiecte de formare și awareness la nivel intern, un exemplu în acest sens fiind Climate Fresk, un seminar specializat pe ESG și climate change (bazat pe date stiintifice), care a implicat până acum peste 1000 de colegi.
Pe de altă parte, avem responsabilitatea de a crește gradul de conștientizare la nivelul general al economiei și societății, și din acest punct de vedere facem eforturi importante care s-au materializat, de exemplu, prin organizarea anuală a Climate Change Summit, cel mai important eveniment de sustenabilitate din Europa de Sud-Est, un eveniment urmărit on line și fizic de aproximativ 1 milion de participanți, o tribună de la care am vorbit și vom vorbi și în viitor despre provocările tranziției verzi, dar mai ales despre soluții și implementarea lor.
Cum vedeți apetitul economiei românești spre combaterea schimbărilor climatice?
Flavia Popa: Combaterea schimbărilor climatice este un deziderat care implică un efort colectiv, planetar. În context, trebuie să amintim că România nu este unul dintre marii producători de emisii de carbon din Europa. Vedem preocupări legate de tranziție din partea clienților, la toate nivelurile, fie că vorbim despre persoane fizice, IMM-uri sau companii mari. Fiecare actor economic își calibrează demersurile în funcție de propriile obiective și interese. Astfel, vedem multe proiecte din zona eficienței energetice, a producției de energie verde, a agriculturii sustenabile, a mobilității verzi. Clienții persoane fizice arata un interes crescut pentru creditele ipotecare verzi. Concluzionând, lucrurile se mișcă în direcția sustenabilității, chiar cu o viteză bună, și ca parte a unui întreg, suntem optimiști că vom contribui și noi la atingerea țintelor alocate țării noastre.
Ce înseamnă ESG pentru BRD în materie de transformare organizațională?
Flavia Popa: De mai mulți ani am început să facem raportări de sustenabilitate integrate în Rapoartele financiare ale băncii. Din anul 2022 am ales sa publicăm un Raport de Sustenabilitate ca document separat, de sine stătător. Acum strangem datele si pregatim deja cea de-a treia ediție a acestui Raport de Sustenabilitate, demers care respectă cerințele impuse de standardele GRI. Acest raport este rezultatul unei munci sustinute a multora dintre colegii mei din BRD și reflectă pentru toți cei interesați munca întregii echipe BRD, performanțele și impacturile, dar și țintele și drumul către îndeplinirea lor.
În materie de transformare organizațională, ne-am adaptat guvernanța la noul cadru, cu structuri care gestionează aspectele legate de ESG atât la nivel de coordonare generală, cât și la nivel de business. Ne-am stabilit obiective concrete în materie de finanțare verde care ne pozitioneaza ca unul din liderii finantarilor sustenabile in Romania. Sunt de notorietate deja marile finanțări realizate de bancă, dar și gama de credite verzi pentru persoane fizice, care se bucură de un interes deosebit.
Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…
Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…
Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul…
Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…
This website uses cookies.
Read More