Există un interes crescut al operatorilor de transport gaze naturale de a deveni cât mai eficienţi şi cât mai interconectaţi pieţelor din jurul grădinii proprii, a declarat Flavius DORDEA, membru al Asociației Energia Inteligentă, la Forumul Gazelor Naturale by Financial Intelligence.
Acesta a explicat: “Asociația Energia Inteligentă a făcut o analiză privind aprovizionarea cu gaze naturale a centrului şi sud-estului Europei. Nu este intenţia de a face o analiză comparativă, ci doar să exemplicăm, să prezentăm cele două pieţe care, în viitorul apropiat, se doresc a fi integrate şi particularităţile lor actuale.
Potrivit analizei, Europa Centrală are 165 de milioane de locuitori și aproape 20 de operatori de sistem de transport gaze naturale, iar Europa de Sud-Est are 90 de milioane de locuitori și un număr 15 operatori de sistem de transport gaze naturale.
După cum se vede, distribuția este mult mai uniformă a punctelor de interconectare între sistemele de transport în Centrul Europei, comparativ cu Sud-Estul Europei. De aici există și intenția operatorilor de transport gaze naturale din zona de Sud-Est de a îmbunătăți situația actuală prin realizarea unor noi conducte sau magistrale de transport gaze naturale.
Anul trecut, am avut un consum ușor mai ridicat față de 2018, cu o producție în declin a întregii Europe în zona de 7% și cu un import crescut de gaze naturale.
Principalele surse de aprovizionare ale Europei sunt: Rusia cu 40%, urmată de Norvegia cu 29%, apoi sursele ajunse prin terminalele LNG – în creștere la 25%, la sfârșitul anului trecut. Partea de nord a Africii livrează către Europa un procent de 6%. Aceasta a fost realitatea anului trecut.
Având în vedere politica Uniunii Europene de diversificare a surselor de gaze, o serie de proiecte importante din industria noastră sunt un curs de realizare și chiar în curs de finalizare, cu un efort fantastic făcut de către operatorii de sistem în a duce la capăt aceste proiecte.
Există o densitate mare de proiecte în zona de infrastructură, în zona interconectării, în partea de sud- est a Europei, plus în partea centrală europeană sunt proiecte în faza de execuţie sau de punere în funcțiune. Toate aceste proiecte vor duce automat la creşterea gradului de interconectare între cele două părți ale Europei, cu o densitate relativ mai mică de puncte noi de interconectare în partea centrală, dar cu o densitate mai mare de puncte în partea de sud-est a Europei.
Un lucru care nu trebuie deloc neglijat în ceea ce privește efortul făcut de operatorii de sistem este creșterea eficienței serviciului de transport gaze naturale. Aici am constatat cu plăcere în ultima perioadă de timp o creștere a efortului acestor operatori nu doar de a pune pe hârtie presiuni de operare peste 60 până la 100 de bari, ci și execuția unor proiecte care vor opera în viitorul foarte apropiat la astfel de presiuni. Toate astea au în spate nu doar o decizie, un proiect tehnic, ci un efort investițional făcut de către operatori în a oferi echipamentele tehnologice care să execute astfel de conducte, un efort în pregătirea personalului pentru execuţia şi operarea unor astfel de sisteme.
Tot în zona creșterii eficienței tehnice și economice a sistemelor de transport gaze am remarcat în ultima perioadă niște decizii pe care le consider extraordinare, dificil de realizat, de relocare a unor stații de comprimare gaze naturale care încă funcționau în parametri de eficienţă economică. Mă refer la relocarea pe unele locații noi, impuse de actuala hidraulică a sistemului european de transport gaze naturale.
Tot în capitolul de creșterea eficienței economice a serviciului de transport gaze naturale vreau să amintesc despre tendinţa operatorilor de a înlocui turbinele de gaz folosite pentru acţionarea compresoarelor, turbine cu randamente relativ scăzute dar cu o încredere în operare mare, cu motoare electrice. Flotele de grupuri de comprimare ale operatorilor din ambele zone ale Europei trec printr-o perioadă de tranziție între clasica turbină cu gaz şi mixul între turbina de gaz şi motoarele electrice pentru acționarea compresoarelor centrifugale.
Trebuie să mai menționez aici şi introducerea în transportul gazelor naturale a soluţiei compresoarelor care lucrează în tandem astfel încât inima sistemelor să funcționeze la cel mai înalt grad de eficiență”.