După 1 ianuarie, putem să ne gândim la o prelungire a amânării ratelor până la variante mai soft, dar trebuie discutat cu sistemul bancar, a declarat Ministrul Finanțelor Publice, Florin CÎȚU, la evenimentul ”Banking Forum Online by Financial Intelligence”. Domnia sa a spus: “Ne uităm la mai multe variante, putem să ne gândim chiar la o prelungire a acestei perioade de amânare a ratelor, dar acestea sunt scenarii pe care trebuie să le discutăm cu sistemul bancar.
Putem să plecăm de la o prelungire până la variante care sunt mai soft pe anumite cazuri specifice – sunt anumite sectoare în economie care nu își pot reveni încă, oamenii rămân în șomaj tehnic, poate anumite afaceri sunt închise datorită deciziilor guvernului si atunci este clar că este nevoie de ajutor și putem să îi susținem pe oameni”.
Potrivit lui Florin Cîțu, amânarea ratelor pentru clienții băncilor persoane fizice și juridice cu până la nouă luni a fost o negociere nu foarte simplă, dar este cel mai generos program din Uniunea Europeană, a fost greu pentru sistemul bancar pentru că a însemnat costuri, pe care le-au acceptat în aceste condiții dificile:
“Sunt peste 330.000 de clienți care au beneficiat de această facilitate și acum ne gândim împreună cu sistemul bancar ce facem după 1 ianuarie. Este clar că economia încă nu și-a revenit și s-ar putea să avem în continuare nevoie de astfel de facilități și atunci trebuie să găsim tot împreună soluții după 1 ianuarie ca atît sistemul bancar, cât și clienții băncilor să nu sufere, și nici economia.
Am încercat să împărțim costul acestei criză, să-l suportăm toți, nu numai o parte din economie.
Se vede clar o schimbare de paradigmă și din partea Guvernului, și din partea Băncii Centrale, și în modul în care lucrăm cu sistemul bancar. Nu pot să sper decât că vom continua la fel și în perioada următoare.
S-ar putea să avem în continuare nevoie de o astfel de facilitate după 1 ianuarie”.
Potrivit lui Florin Cîțu, în tot acest an, s-a demonstrat că relația cu sistemul bancar poate fi benefică atât pentru sistemul bancar, cât și pentru stat, venind după o guvernare care a atacat sistemul bancar foarte mult. “Am văzut că atunci când ești onest, nu doar cu sistemul bancar, ci cu tot sistemul privat, există reciprocitate”, a mai spus Florin Cîțu.
În acest an în care am avut nevoie de finanțare, eu zic că relația cu sistemul bancar se vede în randamente mai mici pentru stat – ne-am împrumutat la dobînzi din ce în ce mai mici, dar am avut și o creștere a creditării în condiții foarte dificile, a mai spus ministrul finanțelor.
* Florin Cîțu: IMM Invest este cel mai de succes program din ultimii 30 de ani
Programul IMM Invest este cel mai de succes program din ultimii 30 de ani, a mai spus Florin Cîțu. Acesta a explicat: “Acesta se derulează prin intermediul sistemului bancar, e adevărat că a început mai dificil pentru că numărul de cereri a fost foarte mare și atunci atât noi, cât și sistemul bancar a trebuit să ne ajustăm și să facem un sistem informatic mai bun, iar IMM Invest funcționează astăzi foarte bine”.