Deși încasările la buget au fost mai mari în primele trei luni față de anul trecut, banii nu sunt suficienți pentru că au crescut “foarte mult” cheltuielile pentru sănătate, a declarat Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, adăugând că, chiar și în aceste condiții, nu vor exista întârzieri la plata salariilor şi pensiilor.
Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Marţi, 5 mai 2020
“Pe partea de venituri: în martie au fost venituri mai mici cu aproape 10 miliarde de lei, dar acele venituri sunt măsuri pe care le-a luat acest Guvern: am injectat mai mulţi bani prin rambursare de TVA, amânări de plată, de impozite, etc. Acele măsuri au dat rezultate, acele măsuri plus măsurile fiscale luate – bonificaţiile pentru plata impozitului pe profit pentru întreprinderi – şi am depăşit încasările anului trecut în aprilie 2020, deci am încasat mai mult decât anul trecut. Bineînţeles, este un lucru bun, dar asta nu înseamnă că situaţia este roză, că situaţia este perfectă: încasăm mai bine, avem rezultate, dar în acelaşi timp au crescut cheltuielile. Cheltuielile au crescut foarte mult, cheltuielile pentru sănătate au crescut, deficitul pentru anul acesta creşte cu 3 puncte procentuale. De aceea încasările sunt mai bune ca anul trecut, avem rezultate, dar ele trebuie să fie mult mai bune, ca să nu avem problemele pe viitor”, a afirmat Florin Cîţu.
El a mai spus că, în această perioadă, serviciile şi industria sunt cele care au tras economia în jos, pentru că au fost domeniile cele mai afectate de pandemie, a mai spus Florin Cîţu precizând că în trimestrul 2 din 2020 vedem o scădere abruptă a economiei: “E normal pentru că am luat decizia ca oamenii să stea acasă, să susținem companiile, să plătim șomajul tehnic”.
În opinia ministrului, economia României va reveni pe plus după doi ani de zile și va avea o revenire în “V”: “Reacția rapidă a politicii monetare va face revenirea să fie în V. În alte crize, investițiile private erau afectate, azi venim cu investiții pe sectorul public dar susținem și investițiile în sectorul privat. Alt motiv pentru creșterea economică în V e că în alte crize era urmarea unor falimente foarte mari, aici e vorba de înghețarea capacității de producție, la companii au rămas resurse care pot fi utilizate. Am venit cu măsuri care împreună au menținut capacitatea de producție și după ce trece criza putem reveni, companiile nu sunt închise ca la alte crize (…) După doi ani, scenariul optimist este să fim pe plus, scenariul pesimist este să nu pierdem nimic”.
Florin Cîțu a menţionat că, în prezent, România se poate împrumuta de pe piețele locale și externe, la costuri bune, iar eventuale împrumuturi de la instituții financiare internaționale, între care și FMI, vor fi luate doar „fără condiționalități”: ”Până acum, am reușit să ne finanțăm deși am crescut deficitul bugetar, deși previziunile agențiilor de rating nu sunt cele mai bune, am reușit, datorită politicii prudente să menținem stabilitatea economică. Bineînțeles, a doua sursă de finanțare rămâne soluția împrumuturilor pe piața internațională. Ne-am împrumutat la cele mai mici dobânzi. A treia soluție financiară rămâne un împrumut de la instituțiile internaționale, printre care și FMI, am spus de la început că nu vom accesa un astfel de împrumut de la instituții care impun condiționalități. Fără condiționalități, le-am putea folosi”.
Legat de evoluția cursului de schimb, Cîțu a spus, potrivit stirilorprotv.ro, că valoarea leului este determinată de piață, dar ca opinie personală, nu se așteaptă la o depreciere masivă a monedei naționale: “Leul este determinat de piață, dar analiza pe care am prezentat-o și modul de revenire a economiei în V, ca opinie personală, cred că va fi mai degrabă o apreciere a monedei naționale, decât o depreciere. Dacă ar fi fost o recesiune pe termen lung, poate s-ar fi depreciat leul, dar vom avea revenire economică și mă aștept și la investiții în România”.
Florin Cîțu a mai spus că există deja o primă companie care a beneficiat de un împrumut prin programul IMM Invest, la o săptămână de la lansarea acestuia, în 28 aprilie.
În ceea ce privește introducerea de noi taxe sau de majorarea celor existente, Florin Cîțu a spus că “ar fi sinucidere curată”.
Ministrul Finanţelor a adăugat, potrivit Agerpres, că declaraţiile de plată transmise de companii indică faptul că veniturile la buget vor fi colectate şi în lunile următoare.
“Aceste informaţii arată clar că informatizarea ANAF, faptul că am luat acele măsuri cu rambursarea TVA, cu plata concediilor medicale, măsurile de bonificaţie pentru companiile care plătesc impozitul pe profit, au dat rezultate. Dar pentru ca tot anul să fie mai bun, trebuie să avem rezultate şi mai bune. Dar deocamdată (încasările din, n.r.) aprilie arată ok. Şi perspectivele pentru lunile următoare arată bine, pentru că ce au declarat companiile că au de plată este mai mare decât ne aşteptam, este clar că şi în lunile următoare vom colecta. Repet, este o informaţie care trebuie văzută din mai multe puncte de vedere – da, încasăm şi reuşim să încasăm mai bine decât ne aşteptam, dar nu ajunge: cheltuielile pe care le avem la buget, în special pentru sănătate, sunt mult mai mari decât avem în acest moment în cont. Despre execuţia bugetară vom mai vorbi, dar era important să vedem impactul măsurilor luate în aprilie, era important să vedem cum arată economia, să vedem cum răspund agenţii economici la aceste măsuri, cum răspund pieţele financiare la ce facem noi, şi deocamdată vedem că, deşi este o criză internaţională, deşi sunt probleme peste tot în lume, am reuşit să plătim toate cheltuielile la timp, am reuşit să finanţăm şi cheltuieli mai mari, la costuri mai mici. Lucrurile arată ok, dar încă nu am trecut peste hop”, a precizat Florin Cîţu.