Politica

Florin Cîțu: Salariile în sectorul bugetar sunt mai mari decât cele din sectorul privat, nu există nicio justificare economică pentru această diferență

Salariile în sectorul bugetar sunt mai mari decât cele din sectorul privat, iar salariile bugetarilor trebuie să fie legate direct de performanță, spune fostul premier Florin Cîțu.

Acesta a scris: “Salariile bugetarilor trebuie să fie legate direct de performanță.
DA, salariile în sectorul bugetar sunt mai mari decât cele din sectorul privat.
NU, nu există nicio justificare economică pentru această diferență. NICIUNA.

Cei care vin cu argumente care să susțină salariile mai mari din sectorul bugetar vor doar să mențină modelul actual care le oferă putere peste angajații de la stat. Atât.
În același timp trebuie spus că nu există argumente economice care să justice salarii mai mici în sectorul bugetar decât cele din sectorul privat.

În acest moment salariile din cele două sectoare pot fi comparate doar pe criterii subiective.

Salariile în sectorul bugetar sunt determinate prin decizie politică ( acesta este modelul aparat cu dinții de socialiști). ATÂT. Salariile în sectorul privat sunt determinate de cererea și oferta de forță de muncă (negocierea între angajat și angajator). În echlibru salariul din sectorul privat este egal cu productivitatea angajatului care primește salariul respectiv.

Justificările pentru a susține un salariu mai mare la stat sunt doar justificări socialiste și le-am auzit pe toate. Niciuna din justificări nu are susținere economică.

Salariile mai mari din sectorul bugetar creează o multime de probleme în economie. De exemplu. Salariile mai mari în sectorul bugetar influențează piața forței de muncă și implicit pun presiune pe CREȘTEREA ARTIFICIALĂ a salariilor din sectorul privat – oamenii preferă să lucreze la stat, evident, unde salariile sunt mai mari, nu există indicatori de performanță și nici riscul că îți vei pierde locul de muncă (acest ultim element este un argument pentru salarii mai mici la stat) .

Pentru companii apar imediat doua probleme. Scade profitabilitatea si lipsa forței de munca.

Pe termen scurt companiile rezolva problema lipsei de personal prin importul de forță de muncă. Dar am văzut unde duce asta în alte țări din UE (asta vor socialiștii?). Pe termen mediu și lung companiile investesc în tehnologie și folosesc mai puțini angajați și așa mențin costul cu forța de muncă redus și se protejează de competiția neloială pe care o face statul pentru forța de muncă. Sau companiile care nu pot să facă asta pleacă în alte țări unde forță de muncă este mai ieftină.

Este doar un mod prin care decizia politică de a crește salarii din pix influențează dinamică din economie. Dar mai sunt și altele și care ne afectează pe noi toți: dobânzi mai mari în economie, inflație mai mare etc.

În condițiile în care deficitul bugetar crește în România (cel mai mare din UE de doi ani de zile, în pandemie eram pe locul 4), salariile mai mari în sectorul bugetar sunt o problemă și mai mare. Mai ales că salariile mai mari sunt pentru un număr mai mare de bugetari decât în 2021 (cu 34. 742 de angajați mai mult), aruncând în aer cheltuielile bugetare.

SOLUȚIA? Am inclus-o în PNRR. Reforma salarizării în sectorul bugetar prin care nivelul salariilor este legat DIRECT de indicatori de performanță ( cât mai aproape de ce se întâmplă în sectorul privat). Există și un singur bonus de performanță de maxim 20% pe care-l primesc DOAR cei care au performanță (Duh!).

Bineînțeles că deși au trecut aproape 2 ani de la termenul limita pentru această reforma, socialiștii au ingorat-o. Ei preferă să crească salariile din pix în timp ce cresc și numărul angajaților din sectorul bugetar. Implementarea reformei din PNRR ar fi eliminat din spațiul public discuția despre nivleul salariilor la stat vs privat și mai ales ar fi REDUS SEMNIFICATIV cheltuielile cu salariile în buget (care ar fi redus deficitul și mai apoi inflația și dobânzile).

Este evident pentru toată lumea că socialiștii care au preluat țara din 2022 au crescut taxele pentru a plătii salarii la stat mai mari, pentru a crește subvențiile, pentru a plătii dobânzi mai mari și o serie de alte cheltuieli neproductive.

Mai simplu, din 2022 sectorul privat este COCOȘAT de guvernarea socialistă pentru a menține un aparat de stat supradimensionat, megaplătit și neproductiv”.

 

View Comments

  • Sa mori tu !
    Acum te-ai trezit ?
    Cît ai fost prim ministru nu existau aceste probleme?
    In loc de reformă ,ai preferat sa faci împrumuturi !
    Să-ți fie rușine(daca ai,deși mă îndoiesc )!!!

    • Tu sa justifici ce calități ai avut de ai ajuns prim-ministru, care este situația pădurilor pe care le deții în jud. Vâlcea și activitatea de care nu vrei sa nu se știe din America. Mi-ar fi rușine sa-mi dau cu părerea!

  • bati campii, puișor. recuperați voi banii negri din economia privata și desființați căpușele de partid din institutii publice

  • Are perfectă dreptate, bugetarii toacă banii publici degeaba, sunt mult prea multi și mult prea incompetenți, in Polonia sunt 800.000 de bugetari la o populație de 40.000.000, la noi sunt aproape 1.300.000 la o populație de aproximativ 1.900.000, ăștia sunt votanții PSD, așteptăm scăderea salariilor și concedieri masive, nu e normal că sistemul privat sa fie împovărat de taxe și impozite mari pentru a plăti incompetența din sistemul bugetar, punct.

  • Adevărat ai grăit, Câțule!
    Măriți-le pe cele din sectorul privat, ridicol de mici in raport de valoarea muncii prestate de angajați, și a-ți rezolvat problema!

  • Sa mareasca salariul minim pe economie sa se echilibreze cu bugetarii. Si daca ar fi pe performanta, cum ei au dus tara de rapa adica performanta zero si dalariile lor ar trebui da fie aproape de zero , nu nesimtite cum le au acuma. La prostime marite dupa performanta iarr la guvernanti marite dupa prostie .

  • Sugestii pentru o salarizare corespunzatoare si in mediul privat:
    1.Documentarea realizărilor și impactul lor asupra companiei.
    2.Cercetarea salariilor din industrie pentru poziții similare.
    3. Investiția în cursuri și certificări relevante pentru domeniul tău respectiv.
    4.Propunerea unui plan de dezvoltare profesională cu obiective clare.
    5.Implicarea în proiecte importante sau cu vizibilitate mare.
    6. Pregătirea pentru o negociere bine argumentată.
    7.Negocierea beneficiilor suplimentare, dacă mărirea salarială nu este posibilă imediat.
    Toti salariatii trebuie sa beneficieze de o salarizare corespunzatoare luand in calcul complexitatea muncii, timpul, consecinte, profitul pe care il are angajatorul ( daca profitul este in crestere, obligatoriu si marirea salarului salariatului, bonusuri, prime avand in vedere ca acest profit este rezultatul muncii lor )
    In toata ecuatia aceasta angajatorul se face responsabil de salariile ineficiente pentru angajatii sai.

  • pfoai tu iti dai seama??sunt mai mari?pfoai de maiine imi dai demisia si depun cv ul la politai judecatori sau mai bine ma fac ceva ministru....ca am auzit dar poate nui adevarat ca si pensia a fi mai mare...ceva despre ceva special....dar numa zvonuri tre sa aflu exact...

    • Iudo, cand ai fost prim ministru ce ai pazit in afara de vaccin si plasa la gura ?..?..?

  • Totuși există și motive obiective pentru ca salariile din sectorul public să fie mai mari decât cele din sectorul privat!
    În sectorul public majoritatea absolută a angajaților sunt lucrători calificați: medici, profesori, magistrați, polițiștii, jandarmi, militari personal administrativ, etc
    În sectorul privat majoritatea lucrurilor fie sunt necalificați, fie slab calificați!
    De aici această diferență de salarizare!

Articole recente

Angajamente propuse de Vodafone România, în tranzacția Telekom România Mobile Communications

Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…

16 minute ago

DNSC: Continuă campaniile frauduloase care promovează o aşa-zisă platformă de investiţii de stat

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…

50 de minute ago

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de către DIGI România și Vodafone România

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…

55 de minute ago

Z.ai, cel mai recent model de IA al Chinei, spune că este mai ieftin de utilizat decât DeepSeek

Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…

59 de minute ago

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…

o oră ago

Trump avertizează Iranul că instalaţiile sale nucleare ar putea fi bombardate din nou

Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni că va ordona noi atacuri americane asupra instalaţiilor…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More