Florin Poștoacă, Nordis Group: „Nu ne așteptăm la o criză imobiliară în următorii doi ani, cel puțin nu o criză imobiliară care să ne afecteze pe noi”

* Peste 90-95% din achizițiile în imobiliare premium se fac acum cu bani cash, spune Florin Poștoacă.

*Poștoacă: În acest moment pe rolul instantelor se judecă un număr foarte mic de procese legate de Nordis.

*Reacție la informațiile din presă: În momentul de față nu mai există nicio cerere de insolvență pentru nicio companie din grupul Nordis

Există un grad ridicat de impredictibilitate care pune, inevitabil, presiune pe întreaga economie națională, nea spus Florin Poștoacă, Sales Manager Nordis Group, în cadrul unui interviu acordat prin email.

Totuși, nu ne așteptăm la o criză imobiliară în următorii doi ani, cel puțin nu o criză imobiliară care ne afecteze pe noi”, a apreciat el.

***

așteptați la o criză economică anul viitor? Sunteți pregătiți faceți față unei crize imobiliare?

Florin Poștoacă: Ar trebui poate să definim mai întâi acest termen întrebuințat frecvent în ultima vreme, „criză economică”. Atunci când PIB-ul se contractă pentru cel puțin două trimestre consecutive, are loc ceea ce este cunoscut sub numele de recesiune economică. Dacă se prelungește în timp, am vorbi deja de o „criză economică”. Apoi, dacă aceste șocuri asupra economiei sunt profunde și durează mai mult, ne confruntăm cu o depresie economică.

Este greu de anticipat ce se va întâmpla la nivel macroeconomic. Experții Băncii Naționale a României ar putea să emită opinii mult mai în cunoștiință de cauză decât noi. Există însă un grad ridicat de impredictibilitate care pune, inevitabil, presiune pe întreaga economie națională.

Totuși, nu ne așteptăm la o criză imobiliară în următorii doi ani, cel puțin nu o criză imobiliară care să ne afecteze pe noi.

Ne adresăm unor clienți cu venituri ridicate și care în anii de pandemie au putut face economii și care acum caută oportunități de investiții, fiind totodată determinați să găsească soluții cât mai sigure de plasare a fondurilor pe care le dețin în contextul ratei inflației în creștere exponențială.

Cum apreciați piața construcțiilor/forța de muncă din domeniu? Ați apelat la muncitori din străinătate?

Florin Poștoacă: Piața construcțiillor este un domeniu activ, care se dezvoltă mereu. În contextul în care ne poziționăm în segmentul premium, acest lucru se reflectă nu doar în calitatea materialelor, ci și a specialiștilor care lucrează la proiectele noastre. Nu mai sunt vremurile în care muncitorul bun pentru construcții este „Dorel” sau „băiatul bun la toate”. Se cere mai mult ca orcând performanță, iar asta presupune o specializare într-un anumit sector.

Din păcate, România suferă la acest capitol de lipsa forței de muncă specializate. Mulți aleg să lucreze în străinătate. În consecință, la rândul nostru am apelat la aducerea unor specialiști din alte țări. La fel ca și în domeniul serviciilor, și în cel al construcțiilor în România sunt preferați muncitorii din Asia renumiți pentru eficiența lor.

În privința serviciilor, angajații Nordis Mamaia vor fi aproximativ 40% din România și 60% din afară, de obicei tot din Asia.

Cei 40% dintre angajați vor fi români din zona Constanța și vor rămâne angajați permanent aici.

Cei 60% care vor fi străini ne vor putea ajuta în extra sezon, fiind mult mai disponibili să se relocheze la proiectele noastre din Sinaia și Brașov, unde fluxul turistic este mai mare iarna.

Cei 40% lucrători locali, care vor rămâne la Mamaia permanent, vor fi motivați prin salarii full time, vor participa la training-uri și workshop-uri cu specialiști de top, pentru a putea oferi, de la an la an, aceeași calitate înaltă.

Câte proiecte ați finalizat, câte aveți în derulare?

Florin Poștoacă: În prezent, unitățile din clădirile hoteliere 1 și 2 ale ansamblului Nordis Mamaia sunt finalizate în proporție de 95%. Din luna iulie a acestui an, investitorii Nordis vor deveni proprietarii investiției lor și vor primi toate beneficiile garantate.

Localizat în zona de nord a stațiunii, Nordis Mamaia este o dezvoltare imobiliară unică în România, un mix între segmentul rezidențial și cel hotelier, completat de zone de relaxare și facilități ce confirmă standardul unui hotel de 5 stele.

În prezent, Nordis Group dezvoltă ansamblurile hoteliere și rezidențiale Nordis Mamaia, Nordis Sinaia și Nordis Brașov, precum și imobilul rezidențial Nordis View, din București. Dintre proiectele finalizate menționăm Nordis Herăstrău Park și Nordis Primăverii.

Unul dintre proiectele remarcabile marca Nordis, finalizat anul trecut, este Nordis Primăverii, un imobil tip boutique ce dispune de 4 locuințe exclusiviste și găzduiește la parter magazinul Rolex.

Care este valoarea totală a investițiilor pe care leați făcut până acum? Cum se finanțează Nordis?

Florin Poștoacă: Etapele 1 și 2 ale Mamaia Nordis totalizează o investiție estimată la 340 de milioane Euro. Proiectele Nordis Sinaia și Nordis Brașov ajung la aproape 70 de milioane Euro, în vreme ce Nordis View și Nordis Primăverii însumează aproape 16 milioane Euro.

De menționat că nu avem credite bancare. Ne finanțăm în principal din surse proprii și din contractarea în avans a prețului de vânzare-cumpărare a proprietăților din ansamblurile în curs de dezvoltare.

Care a fost cel mai profitabil proiect imobiliar pe care lați realizat?

Florin Poștoacă: Toate proiectele Nordis trebuie să fie și sunt profitabile. Mizăm pe calitatea lor superioară, atât în ceea ce privește construcția, serviciile care vor fi puse la dispoziția turiștilor și rezidenților, cât și oportunitatea de business pe care o reprezintă.

La proiectul nostru din Mamaia, care este și cel mai mare,  avem și prima etapă finalizată în proporție de 90%.

În ceea ce privește avantajele unei investiții la Nordis Mamaia, estimăm un venit lunar garantat de la 520 de Euro, timp de 30 de ani. Aceasta înseamnă un randament anual garantat de 7%. Estimăm o apreciere a proprietății în timp cu 40%.

Compania Nordis Group, prin divizia Nordis Hotels, se va ocupa integral de operarea hotelurilor, fără griji sau riscuri pentru investitori. Mai mult, fiecare proprietar are beneficiul unei vacanțe de 7 zile în fiecare an în unitatea hotelieră pe care o deține, bucurându-se de confortul și calitatea oferite de un hotel de 5 stele.

Nordis Group a deschis, anul trecut, un birou de vânzări și pentru proiectul din Sinaia, unde, de asemenea, cumpărătorii pot să meargă și să vadă la fața locului proiectul. Nordis Sinaia dispune de un SPA panoramic și o vedere superbă spre Valea Prahovei.

La fel și în Brașov, avem toate șantierele active. Ansamblul atrage datorită piscinei infinity de care va dispune și a localizării ideale – la doar 4 minute cu mașina de Piața Sfatului și la 8 minute de Poiana Brașov.

La București, imobilul Nordis View, situat în zona Floreasca-Aviației, reunind 51 de locuințe, va avea o arhitectură modernă, cu multe spații vitrate.

Doritorii merg la fața locului și pot să își aleagă o unitate din cele care au mai rămas disponibile.

Care este valoarea maximă a unui apartament vandut de Nordis?

Florin Poștoacă: În ansamblul rezidențial din Sinaia, spre exemplu, avem apartamente de 5 camere la un preț de vânzare de 575.500 Euro+TVA.

Iar în etapa 2 de dezvoltare a Nordis Mamaia, avem studiouri care încep de la 59.600 Euro+TVA.

Cum apreciați relația cu sistemul bancar? Credeți vor fi multe credite imobiliare neperformante în viitorul apropiat?

Florin PoștoacăPerioadele de volatilitate financiară atrag uneori posibilitatea apariției unor credite neperformante în mai multe domenii, dar, din păcate, acestea afectează cu precădere persoanele cu venituri mici.

Fiind proiecte imobiliare de 5 stele, premium, ansamblurile Nordis au ca potențiali clienți personale cu venit mediu-superior și superior, care achiziționează aceste proprietăți fără credite bancare, dispunând deja de acești bani în economiile lor personale.

Sunt multe persoane care au acumulat cash, pe care nu l-au cheltuit în pandemie, nemaiavând acces la vacanțe de lux în străinătate. Peste 90-95% din achizițiile în imobiliare premium se fac acum cu bani cash.

Considerați piața imobiliară este subevaluată?

Florin Poștoacă: Potrivit unui studiu pe care l-am dat publicității în prima parte a lunii februarie și realizat de Social Monitor la solicitarea Nordis Group, preţul pe metru pătrat în România este subevaluat cu aproximativ 30%, raportat la resursele financiare, dinamica economică şi oportunităţile de investiţii din ţară, comparativ cu pieţele imobiliare din alte ţări europene.

În prezent, achiziţia unei proprietăţi în România este o alegere oportună şi profitabilă. Conform unui raport recent al European Systemic Risk Board (ESRB), media preţului pe metru pătrat de construcţie este în Europa mult superioară faţă de media preţului din România pentru aceeaşi suprafaţă. Totodată, la momentul actual, este mult mai accesibil pentru români să cumpere un apartament. Cu valoarea a 104 salarii medii pe economie, în prezent se poate achiziţiona o locuinţă în România, în timp ce în 2008 erau necesare 393 de salarii.

În ultimii ani, mai multe persoane sau plâns, inclusiv în instanță, de relația contractuală cu Nordis. Ce ne puteți spune despre aceste procese? Câte ați pierdut? Câte ați câștigat?

Florin PoștoacăÎn acest moment pe rolul instanțelor se judecă un numar foarte mic de procese legate de Nordis.

Suntem totuși unul dintre cei mai mari dezvoltatori din România și e firesc ca la un moment dat, dintre peste 2.000 de promisiuni de vânzare și peste 800 de furnizori și prestatori interni și externi și implicațiile financiare de câteva sute de milioane de euro, să mai existe și neînțelegeri comerciale.

Deși este regretabil, nu înseamnă că putem accepta uneori să plătim sume de bani dacă anumite lucrări nu au fost executate la standardul agreat în contract.

Multe dintre aceste procese au fost inițiate chiar de către noi. Asta face ca astăzi din peste 2.800 de contracte comerciale să avem un număr de 19 litigii în care avem calitatea de pârât, adică un procent de 0,6% din total contracte, cu siguranță o medie extrem de scăzută în zona de business.

Recent, publicația G4 Media a scris despre o cerere de insolvență pentru Nordis Management, ulterior această cerere fiind retrasă. Ce ne puteți spune despre această situație?

Florin Poștoacă: Credem noi că cel mai important aspect de menționat despre această situație vizează faptul că în momentul de față nu mai există NICIO cerere de insolvență pentru NICIO companie din grupul Nordis.

Soliditatea businessului nostru este fermă, situația financiară a companiei este mai mult decât stabilă, iar continuarea dezvoltării proiectelor noastre este în linie dreaptă.

Vom livra începând din iulie și până la finalul anului până la 1.000 apartamente, ceea ce reconfirmă poziția noastră de dezvoltator imobiliar de încredere.

În plus, șantierele deschise de la Mamaia, Sinaia, București totalizează peste 300.000 mp, cu o valoare a investiției de peste 400.000.000 euro. Iar clădirile finalizate (Nordis Mamaia etapa 1, Nordis Herastrau Park, Nordis Primaverii) stau mărturie acestor lucruri.

O vizită fizică pe santierul de la Mamaia poate confirma gradul avansat de peste 90% al lucrărilor și vă invităm cu această ocazie să ne vizitați oricând.

Companie 100% românească, Nordis este construită cu mult efort, pasiune, încredere și munca unei echipe închegate, care lucrează pentru o viziune comună și în deplină concordanță cu legislația în vigoare.

Mai mult, pe anumite arii din activitatea noastră depășim cu mult limitele minime impuse de lege, tocmai pentru că oferim cel mai ridicat standard de calitate a proiectelor noastre hoteliere și rezidențiale.

Spre exemplu, ansamblul Nordis Mamaia respectă normele GREEN Homes, având în prezent pre-certificarea din partea Romania Green Building Council, care atestă implementarea unor măsuri și soluții sustenabile pentru atingerea unui nivel de eficiență energetică superior.

Am crescut în timp, ne-am dezvoltat de la an la an, iar acum ne bucuram de reputația de a fi unul dintre cei mai mari și de încredere dezvoltatori imobiliari din România.

Articole recente

Medima Health – investiție de 1,5 milioane de euro în noua clinică de imagistică medicală din Brăila, a 8-a din rețea

Rețeaua națională de clinici de excelență în imagistică medicală și radiologie Medima Health a deschis…

35 de minute ago

Prinţul Paul al României a fost prins la Paris

Prinţul Paul al României a fost prins la Paris, a anunțat ministrul Lucian Bode. Acesta era…

60 de minute ago

SAP sărbătorește 20 de ani în România – piața vedetă din regiunea SEE pentru compania de software

România este vedeta (rising star) SAP în regiunea SEE SAP aniversează 20 de ani de…

o oră ago

Ciucă: PNL susține menținerea cotei unice  și nu își dorește taxă de solidaritate

PNL susține menținerea cotei unice  și nu își dorește taxă de solidaritate, a spus Nicolae…

o oră ago

Spătaru: 300 de milioane de euro, ajutor pentru relansarea industriei prelucrătoare

Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică Hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de…

o oră ago

Zelenski le cere liderilor G7 “să facă maximum” pentru a pune capăt războiului până la sfârşitul acestui an

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut luni liderilor G7, reuniţi într-un summit în Bavaria, "să…

o oră ago