Macroeconomie

FMI vede o nouă încetinire a economiei mondiale în trimestrul al treilea

Riscurile în jos continuă să domine perspectivele economice mondiale iar unele ţări ar urma să intre în recesiune în 2023, dar este mult prea devreme să spunem dacă va avea loc o recesiune globală extinsă, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, Gerry Rice, transmite Reuters.

Gerry Rice le-a spus jurnaliştilor că cele mai recente date statistice arată spre o nouă încetinire a activităţii economice în trimestrul al treilea, având în vedere inflaţia ridicată, problemele de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi înăsprirea condiţiilor de pe piaţa financiară, dar nu a oferit detalii cu privire la o nouă revizuire a perspectivelor economiei mondiale în următorul raport ce va fi publicat de Fondul Monetar Internaţional, potrivit Agerpres.

În luna iulie, FMI şi-a revizuit, în jos, estimările privind avansul economiei mondiale, până la 3,2% în 2022, şi la 2,9% în 2023. Instituţia financiară va da publicităţii luna viitoare un nou raport WEO.

“În mod clar, ceea ce am caracterizat ca o încetinire a economiei mondiale s-a intensificat în ultimele luni şi săptămâni”, a spus Gerry Rice, la o conferinţă de presă virtuală.

Potrivit lui Rice, continuarea restricţiilor din cauza COVID-19 şi problemele din sectorul imobiliar afectează activitatea economică în China, în timp ce aprecierea dolarului are implicaţii pentru multe ţări.

“Riscurile în jos continuă să domine perspectivele şi există foarte multă incertitudine care trebuie luată în calcul. Ne aşteptăm ca unele ţări să se confrunte cu o recesiune în 2023. Este mult prea devreme să spunem dacă va fi o recesiune globală extinsă”, a declarat Gerry Rice. Potrivit acestuia, chiar dacă din punct de vedere tehnic, unele ţări nu sunt în recesiune, pentru mulţi oameni din întreaga lume situaţia actuală se va resimţi exact ca o recesiune.

În cazul României, Fondul Monetar Internaţional prognoza în luna aprilie că economia românească va încetini de la un avans de 5,9% în 2021, până la 2,2% în 2022, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,4%.

Articole recente

ANAF pregătește o serie de campanii de control pentru a verifica existența sediilor fixe și/sau permanente

Autor: Ana Maria Iordache, Partener D&B David și Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în…

27 de minute ago

O persoană a dat în judecată sindicatele din învăţământ, cerând constatarea nelegalităţii grevei

O persoană, Safta Adela Sorinela, a dat în judecată  FEDERAŢIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT, FEDERAŢIA…

37 de minute ago

Livia Stan, E.ON România: “Schimbarea mix-ului energetic la o configurație sustenabilă din punct de vedere climatic este o condiție necesară, dar nu suficientă”

Livia Stan:  "Digitalizarea, soluţiile IT, dar și schimbul de date între pilonii principali de pe…

43 de minute ago

Distrugerea barajului ucrainean Kahovka ar putea avea consecințe grave

Kahovka, un baraj important din punct de vedere strategic din sudul Ucrainei, ocupată de ruși,…

2 ore ago

Depozitarul Central va distribui dividende pentru OMV Petrom, începând de miercuri

Depozitarul Central va distribui, începând de miercuri, dividende pentru OMV Petrom, valoarea dividendului brut pe…

3 ore ago

Casa Albă: Deocamdată, SUA nu pot determina într-un mod concludent cauza distrugerii barajului ucrainean

Casa Albă a declarat marţi că nu poate spune în mod concludent ce a cauzat…

5 ore ago