Categories: Banci

FNGCIMM: Un număr de 20 de bănci s-au înscris în programul IMM Invest Plus

Un număr de 20 de bănci s-au înscris în programul IMM Invest Plus, pentru a acorda credite garantate de stat în valoare de 12 miliarde lei, acesta reprezentând cel mai mare plafon de garantare alocat din surse guvernamentale pe care îl derulează Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, conform unui comunicat al Fondului.

Sumele solicitate de bănci, stabilite pe baza volumului finanţărilor pe care estimează că le vor acorda în anul 2022, însumează peste 14 miliarde de lei, astfel gradul de suprasubscriere pentru programul IMM Invest Plus este de 120,03%, cea mai mare solicitare de plafon fiind pentru componenta IMM Invest România, cu o suprasubscriere de 122,88%.

În program, au exprimat intenţia de a participa şi au transmis solicitări de plafoane de garantare pentru anul 2022, pe cele patru componente, următoarele instituţii financiare: Banca Transilvania, ING Bank, BCR, Unicredit Bank, CEC Bank, Raiffeisen Bank, BRD, Eximbank, OTP Bank, First Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, Procredit Bank, Patria Bank, Libra Internet Bank, Vista Bank Romania, Garanti Bank, Techventures Bank, Credit Europe Bank şi Banca Română pentru Credite şi Investiţii.

Componentele gestionate de FNGCIMM au alocări de plafoane de garantare distincte, astfel, IMM Invest România beneficiază de 6,5 miliarde lei, Agro IMM Invest are alocat un plafon de 1,6 miliarde lei, IMM Prod un plafon de 2,4 miliarde lei, iar Garant Construct, cu un plafon de 1,5 miliarde lei, alocă 1 miliard de lei pentru subcomponenta de susţinere a proiectelor de investiţii pentru IMM-urile şi întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcţii, iar 500 de milioane lei pentru subcomponenta de susţinere a proiectelor de investiţii de scară mică pentru unităţile administrative – teritoriale.

FNGCIMM a procedat la centralizarea cererilor de înscriere în program, la analizarea datelor şi informaţiilor furnizate de finanţatori referitoare la dimensionarea plafoanelor de garantare solicitate în vederea acordării de garanţii şi a început alocarea plafoanelor de garantare către instituţiile de credit, precum şi la încadrarea costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor garantate în cadrul programului, respectiv: rata dobânzii – rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă, diferenţiată astfel: componenta IMM Invest România – pentru creditele de investiţii, marja este de maximum 2% pe an, pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, marja este de maximum 2,5% pe an; componenta IMM Prod – pentru creditele de investiţii acordate în condiţiile Programului, marja este de maximum 1% pe an, iar pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, marja este de maximum 1,5% pe an, şi de maximum 0,75% pe an pentru creditele destinate acoperirii cheltuielilor de reconversie; componenta Garant Construct – pentru creditele de investiţii, creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, marja este de maximum 1,9% pe an; componenta AGRO IMM Invest – pentru creditele de investiţii marja este de maximum 2,0% pe an, iar pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, marja este de maximum 2,5% pe an.

Fondul menţionează că marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de instituţia de credit în toate etapele creditării. Marja nu include comisionul de administrare, comisionul de risc, precum şi taxele aferente operaţiunilor conexe activităţii de creditare (de exemplu: taxe notariale, costurile legate de evaluare şi înregistrarea garanţiilor etc.).

Aplicaţia www.imminvest.ro a fost deschisă pentru beneficiari la 15 septembrie 2022, iar până la această dată portalul înregistrează peste 6.000 de solicitări de credite pentru toate componentele Programului, formulate de 2.711 IMM-uri înscrise în program. Dintre acestea, un număr de 3.533 de credite în valoare de peste 6,3 miliarde lei, se află în diverse stadii de analiză şi aprobare.

Cel mai ridicat nivel de interes se manifestă pentru IMM Invest România, un număr de 2.287 credite fiind solicitate pe această componentă, dintre care 709 sunt credite pentru investiţii. Pentru IMM Prod şi Garant Construct s-a înregistrat o cerere relativ similară, peste 700 de solicitări pentru fiecare dintre componente. Componenta Garant Construct numără deja 464 de credite în valoare de peste 1 miliard lei, iar IMM Prod înregistrează solicitări de 498 de credite, în valoare de peste 959 de milioane de lei.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii – FNGCIMM SA IFN – este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM deţine o poziţie importanta în conducerea Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare – AECM prin alegerea directorului general, Dumitru Nancu, în funcţia de vicepreşedinte al asociaţiei.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

FNGCIMM colaborează cu 27 de instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanţia FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichidă garanţie, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, faţă de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

Articole recente

Elena Popescu (Ministerul Energiei): Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe gaz

Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe…

56 de minute ago

OMS va folosi termenul de “mpox” în loc de variola maimuţei pentru a combate stigmatizarea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că va începe să folosească termenul "mpox"…

4 ore ago

Protecţia datelor: Meta va plăti o amendă de 265 milioane euro pentru că nu a protejat suficient datele utilizatorilor

Grupul american Meta, compania-mamă a Facebook, va trebui să plătească o amendă de 265 de…

4 ore ago

Christine Lagarde: Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf

Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf şi există riscul…

4 ore ago

Ministrul Energiei: Se pot depune proiecte pentru finanţarea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a semnat luni ordinul pentru aprobarea schemei privind sprijinirea investiţiilor în…

4 ore ago

ACER consideră că ar putea fi destul de dificil pentru Europa să cumpere gaze în 2023

Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) consideră că pentru Uniunea Europeană…

4 ore ago