Update articol:

Fondul Proprietatea solicită CNAB finalizarea urgentă a licitației pentru spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Henri Coandă

Fondul Proprietatea (“Fondul”) este profund îngrijorat de faptul că Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a neglijat să organizeze licitația pentru concesionarea spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Henri Coadă (AIHCB), în ciuda angajamentului asumat față de Consiliul Concurenței de a finaliza licitația și de a desemna câștigătorii până la data de 31 iulie 2022, arată un comunicat.

Potrivit FP, CNAB nu a luat măsurile necesare și a întârziat organizarea licitației cu aproape 10 luni. Acest lucru a condus la prelungirea contractelor cu firmele existente care administrează spațiile comerciale pe o perioadă de 6 luni, până la 30 iunie 2023. Prelungirea a fost efectuată în ciuda opoziției Fondului Proprietatea, exprimată, printr-un vot negativ în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din data de 5 decembrie 2022. Există riscul major că aceste contracte, care sunt dezavantajoase din punct de vedere financiar pentru CNAB, să fie prelungite din nou, dacă licitaţia nu este finalizată până la data la care acestea urmează să expire, susține FP: “Spațiile comerciale din Aeroportul București reprezintă o sursă importantă de venit pentru CNAB. Întârzierea organizării licitației are un impact negativ asupra companiei, întrucât o privează de venituri potențial mai mari. Mai mult, pasagerii din aeroport nu se pot bucura o mai bună utilizare a acestor spații, printr-o diversitate sporită și servicii îmbunătățite de retail și alimentație publică”.

Dl. Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton București și Manager de Portfoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: “Fondul Proprietatea este profund dezamăgit de lipsa de implementare a guvernanței corporative și de managementul defectuos din cadrul CNAB, evidențiate de maniera în care compania a tratat această licitație. Suntem îngrijorați de lipsa de interes manifestată de CNAB față de valorificarea transparentă și competitivă a spațiilor comerciale, aceasta fiind o problemă foarte importantă pentru toate părțile interesate, inclusiv pentru pasagerii și acționarii companiei. Solicităm CNAB să facă toate demersurile necesare pentru finalizarea licitației în mod transparent.”

Pentru a atenua impactul negativ asupra companiei, Fondul Proprietatea solicita CNAB urmatoarele:

  • respectarea angajamentului asumat față de Consiliul Concurenței și luarea de măsuri urgente pentru finalizarea licitației cât mai curând.
  • luarea în considerare a unui model diferit de administrare a spațiilor comerciale din AIHCB, cum ar fi implementarea un sistem de redevențe bazat pe procent din venituri, similar celui utilizat de alte aeroporturi internaționale.
  • efectuarea unei restructurări a CNAB cu scopul de a stabili un mecanism clar de luare a deciziilor, crearea unui cadru funcțional de identificare și sancționare a conflictelor de interese, precum și de tragere la răspundere a angajaților în cazul neîndeplinirii sarcinilor.
  • reorganizarea procesului de recrutare de personal pentru a prioritiza selecția de angajați profesioniști și competenți și pentru a evita perpetuarea conflictelor de interese existente.

CONTEXT & INFORMAȚII RELEVANTE (FP)

  • 27 octombrie 2010 – CNAB a încheiat două contracte de asociere în participațiune cu două companii: unul pentru activitatea de alimentație publică (food&beverages), și celălalt pentru activitatea de retail (în principal în regim duty free). Aceste contracte au expirat pe data de 31 decembrie 2022.
  • octombrie 2016 – Consiliul Concurenței a declanșat o investigație având ca obiect o posibilă înțelegere anticoncurențială între CNAB și cele două companii care administrau spațiile comerciale.
  • 2019 –  In condițiile atingerii vârfului de trafic pe AIHCB, CNAB a încasat venituri echivalând cu aproximativ 22% din vânzările realizate în spațiile destinate activității de alimentație publică, și doar circa 7% din vânzările realizate în spațiile destinate activității de retail. Conform unui studiu de piață pus la dispoziție de către CNAB, procentul mediu din vânzări încasat de către aeroporturile europene comparabile ca dimensiune cu AIHCB în perioada 2018-2019 a fost de 22,6% pentru activitățile de alimentație publică, și de 28,6% pentru vânzările în regim duty free.
  • octombrie 2021– Prin decizia Consiliului Concurenței nr 69/06.10.2021, CNAB și-a asumat următoarele angajamente:
    • Identificarea și aprobarea modelului optim de valorificare a spațiilor comerciale – termen 30.11.2021;
    • Achiziția de servicii de asistență pentru derularea licitației – termen 28.02.2022;
    • Elaborarea caietelor de sarcini și a proiectelor de contract pentru licitație – termen 30.04.2022;
    • Derularea licitației și desemnarea câștigătorilor – termen 31.07.2022.
  • 20 decembrie 2021– Consiliului de Administrație al CNAB aprobă inițierea demersurilor în vederea valorificării prin licitație a spațiilor comerciale cu destinația alimentație publică și retail
  • 27 octombrie 2022– Consiliul de Administrație al CNAB decide convocarea Adunării Generale a Acționarilor CNAB cu propunerea de a prelungi cele două contracte cu 6 luni.
  • 5 decembrie 2022– Printr-o hotărâre a Adunării Generale a Acționarilor CNAB cele două contracte sunt prelungite pentru 6 luni, până la data de 30 iunie 2023.

*Ancheta DNA

Recent, DNA a anuntat ca anchetează contractele de închiriere a spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni.

La solicitarea Financial Intelligence, FP a transmis ca este cel mai potrivit ca investigatia DNA sa fie finalizata, inainte de a se putea pronunta public pe acest subiect.

Potrivit companiei, ultimele dividende primite de Fondul Proprietatea din partea CNAB, in valoare de RON 37 milioane lei, au fost platite in anul 2020. In 2021 si 2022 CNAB nu a distribuit dividende datorita efectelor pandemiei.

Procurorii DNA au anunţat, în 29 martie, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor: George-Alexandru Ivan, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, o persoană fizică, fără calitate specială, pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, o persoană fizică, la data faptelor asociat în cadrul unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea trafic de influenţă, spălare a banilor şi dare de mită, o persoană fizică, la data faptelor director general al aceleiaşi societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare a banilor, complicitate la dare de mită.

”Totodată, în cauză s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 martie 2023, faţă de inculpatul LIŢOI BOGDAN-ŞERBAN, la data faptei director al Direcţiei Management Facilităţi Aeroportuare din cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită”, anunţa DNA.

În ordonanţa de reţinere se arăta că, în perioada 11 ianuarie – 8 noiembrie 2022, persoana fizică fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăţi comerciale, cercetat în prezenta cauză) şi de la directorul general al unei alte societăţi comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro şi 1.200.000 de euro).

”În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra ministrului transporturilor şi directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB şi societatea inculpatului care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB şi societatea unde lucrează directorul general”, arătau procurorii.

Potrivit acestora, într-un context asemănător şi pentru acelaşi motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, ”inculpatul asociat în cadrul unei societăţi comerciale, care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăţi comerciale folosinţa unor spaţii comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei”.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/07/2025)

Proces de oferta publica de cumparare in cadrul programului de rascumparare

MUNICIPIUL BACAU (BAC26) (28/07/2025)

Plata cupon curent, rambursare rata principal 63 & calcul rata dobanda pentru cuponul urmator

MUNICIPIUL BACAU (BAC26A) (28/07/2025)

Plata cupon curent, rambursare rata principal 63 & calcul rata dobanda pentru cuponul urmator

MUNICIPIUL BACAU (BAC26B) (28/07/2025)

Plata cupon curent, rambursare rata principal 63 & calcul rata dobanda pentru cuponul urmator

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/07/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21.07.2025-25.07.2025