Burse/Investitii

Fondurile de pensii și-au redus deținerea la Fondul Proprietatea la 4,52%; interesul lor pentru FP a scăzut, după listarea Hidroelectrica

Fondurile private de pensii și-au redus deținerea la Fondul Proprietatea (FP), la 4,52% din emitent, în noiembrie 2024, față de 35,53%, în noiembrie 2023, potrivit platformei DesprePensiiPrivate.ro.

George Moţ, fondator şi admi­nis­trator al platformei DesprePensiiPrivate.ro, ne-a declarat: “După listarea Hidroelectrica în vara lui 2023 (n.n. când FP și-a vândut deținerea de 20% din producătorul de energie), interesul fondurilor de pensii private pentru Fondul Proprietatea a scăzut și au început să își lichideze deținerile. Dacă la începtului anului 2023 toate cele 17 fonduri de pensii private erau acționari FP, în prezent, numărul acestora s-a redus la 8 și va continua să scadă. Printre acționari, mai găsim trei fonduri de Pilon 2 (BRD, NN și Vital) și 5 fonduri de Pilon 3 (BRD Medio, Esențial, NN Activ, NN Optim și Pensia Mea). Dar, în ultimul an, aproape toate din acestea au vândut, singurele excepții fiind fondurile administrate de Carpathia Pensii (FPAP Vital și FPF Esențial), care au vândut ultima oară în oferta de răscumpărare desfășurată de Fondul Proprietatea în decembrie 2023.”

Doar în noiembrie 2024, expunerea fondurilor de pensii pe FP a scăzut de la 7,29% la 4,52%, a scris, pe LinkedIn, George Moț: “Incă un fond mare de Pilon 2 face exit-ul din Fondul Proprietatea: FPAP AZT VIITORUL TAU. Pe lângă el, au continuat vânzarile si toate cele trei fonduri de pensii ale NN.” (vezi mai graficul de mai sus)

Acțiunile Fondul Proprietatea înregistrează o scădere de -38,46%, pe ultimele 12 luni, la 0,3280 lei /unitate (la finalul ședinței de ieri).

FP mai are în portofoliu dețineri semnificative din Salrom şi Aeroporturi Bucureşti. În ultimii ani, Fondul a făcut demersuri pentru listarea Salrom, iar aceasta ar putea fi luată în considerare pentru IPO, având în vedere angajamentul Guvernului din PNRR să listeze 3 companii de stat.

Fondul Proprietatea, unde Ministerul Finanțelor are o deținere de 10,4165%, a raportat un profit net de 339,4 milioane de lei, in 2024, după o pierdere de 904,1 milioane în 2023.

Cele mai importante intrări de numerar în cursul anului 2024 au fost reprezentate de sumele încasate în urma vânzării întregii participaţii în Engie Romania SA (432,6 milioane Lei), dividendele nete colectate de la companiile din portofoliu (145,8 milioane Lei) precum şi de dobânzile aferente depozitelor şi conturilor de distribuţie (34,6 milioane Lei), potrivit FP.

Articole recente

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

58 de minute ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

2 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

2 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

2 ore ago

Zborurile directe pe ruta Moscova-Phenian au fost reluate după o pauză de câteva decenii

Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…

2 ore ago

Rusia anulează ‘din motive de securitate’ parada navală de Ziua Flotei

Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More