Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzFoşti membri ai Departamentului de Stat al SUA și oficiali ai autorităţii de reglementare nucleară au îndemnat marți Departamentul de Energie al SUA să reconsidere un plan de utilizare a uraniului îmbogăţit până la calitatea unei bombe, într-un experiment nuclear, spunând că utilizarea lui ar putea încuraja astfel de teste în alte țări, potrivit Reuters.
Departamentul de Energie și două companii își propun să împartă costurile experimentului reactorului cu clorură topită (MCRE) de la Laboratorul Național din Idaho și să utilizeze mai mult de 600 kg de combustibil care conține 93% uraniu îmbogățit.
Compania TerraPower LLC, susţinută de Bill Gates, compania de utilităţi Southern Co (SO.N) şi Departamentul Energiei speră ca experimentul de şase luni să ducă la descoperiri în domeniul reactoarelor care ar putea contribui la reducerea poluării legate de schimbările climatice.
Însă un grup de foști membri ai Comisiei de Reglementare Nucleară, inclusiv fostul președinte Allison Macfarlane și secretari de stat adjuncți din SUA responsabili pentru neproliferare, au declarat că MCRE ar putea oferi altor țări o scuză pentru a îmbogăți uraniul până la un nivel de bombă în căutarea de noi reactoare.
„Daunele aduse securității naționale ar putea depăși orice beneficiu potențial din această tehnologie energetică extrem de speculativă”, au spus experții într-o scrisoare către oficialii Departamentului pentru Energie. Ei se tem că o înmulţire a unor astfel de experimente crește riscurile ca militanții care doresc să creeze o armă nucleară să poată pune mâna pe uraniu.
„Este șocant că Departamentul de Energie, fără măcar să anunțe publicul, subminează o politică bipartizană a SUA veche de zeci de ani de a preveni răspândirea armelor nucleare”, a declarat Alan Kuperman, profesor la Școala de Afaceri Publice LBJ din cadrul Universității din Texas, care a iniţiat scrisoarea.
Proiectul MCRE ar putea fi convertit pentru a funcţiona cu uraniu slab îmbogăţit, ceea ce ar implica o întârziere şi o creştere a unor costuri, dar alte costuri ar putea fi economisite în materie de securitate, se arată în scrisoare.
Departamentul de Energie a spus că uraniul foarte îmbogățit (HEU) este necesar pentru a menține dimensiunea redusă a reactorului experimental. Dacă s-ar folosi uraniu cu o puritate de până la 20%, miezul reactorului ar trebui să fie de aproximativ trei ori mai înalt, de trei ori mai lat și să conțină de 40 de ori volumul de sare de combustibil. Odată ce experimentul se termină, reactorul va fi dezactivat și îndepărtat.
Un purtător de cuvânt al TerraPower a declarat că MCRE va fi efectuat într-o instalație securizată care deja manipulează uraniu de tip bombă. TerraPower a spus că un reactor dezvoltat în laboratorul său din statul Washington, numit Reactor rapid cu clorură topită, va folosi combustibil mult mai puțin pur decât uraniu îmbogățit cu până la 20%, cu un risc mult mai mic de proliferare.
„Nu va exista niciodată un produs comercial de la TerraPower care să funcționeze pe HEU”, a spus purtătorul de cuvânt. Southern a refuzat să comenteze.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More